HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EU-elnökség - Magyar roma festőnők tárlata az UNESCO párizsi székházában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 09    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Négy magyar roma festőnő műveiből nyílt tárlat kedden este a az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi székházában.

Hirdetmény

Az Európai Unió soros magyar elnökségének égisze alatt rendezett kiállítást Laurence Argimon-Pistre, az Európai Bizottság UNESCO-képviseletének vezetője és Bogyay Katalin magyar UNESCO-nagykövet nyitotta meg.

 

A kulturális sokszínűség fontosságát hirdető Romantikus utak című tárlaton Oláh Jolán, Bada Márta, Orsós Teréz és Oláh Mara 42 munkája látható. A festmények a KuglerArt gyűjteményéből érkeztek Párizsba.

 

Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum gyűjteményvezető muzeológusa, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a válogatás érdekessége, hogy kettős értelemben mutatja meg a kisebbséghez való tartozást, azaz azt, hogyan határozza meg magát egy roma nő. "A nő kiszolgáltatottsága nemcsak a férfiakkal szemben, hanem a többségi csoporttal szemben is megjelenik" - hangsúlyozta.

 

A kurátor az alkotók közül Oláh Mara munkáit tartja a legizgalmasabbaknak. Ezek egyfajta társadalmi feleselgetések: a festőnő ugyanis képeit szövegekkel látta el, s így tulajdonképpen üzen is a művészetével, amely arról szól, hogy saját személyes történeteit hogyan értelmezi a festészetben.

 

A megnyitót követően a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia című műsorát nézhették meg az érdeklődők az UNESCO dísztermében. A táncestben egymást váltó képekben a Kárpát-medence paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége tűnik fel: a magyar, román, szlovák, cigány táncokat a népzenei kultúra legszebb dallamai kísérték, de az együttes zenekara önálló számokat is előadott.

 

A héten Spanyolországban is nyílik egy romák életével foglalkozó magyar kiállítás a magyar EU-elnökség programjainak részeként: a Valenciai Etnológiai Múzeumban szerdától a spanyol és a magyar cigányok életéről és társadalmi megítélésük történetéről a budapesti Néprajzi Múzeummal közösen készített fotókiállítás tekinthető meg, amelynek szintén Szuhay Péter a kurátora.

 

A Spanyolországot és Magyarországot rokonító közös pontok egyike, hogy az Ibériai-félszigeten is jelentős cigány népesség él, még ha arányát tekintve kisebb is, mint a Kárpát-medencében. A problémák mellett az értékek is közösek, hiszen a sokszínűség nemcsak Európa, de egy-egy ország kultúráját is gazdagabbá teszi. A budapesti Néprajzi Múzeum rendezésében megvalósuló kiállítás a cigányokról készített fotók segítségével a többségnek a cigányságról alkotott képét és a cigányok ezzel jórészt ellentétes önképét igyekszik bemutatni és értelmezni - olvasható a Hungarofest közleményében.

 

A párizsi kiállítás február 11-ig, a valenciai tárlat június 26-ig tekinthető meg.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt