HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ahol a cigány gyerekek szeretnek iskolába járni - elkötelezett nevelők Ercsiben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ercsi, Gedő Attila
2011 Február 01    Forrás: dh-online.hu


Ez a cikk archív

Van egy iskola Ercsiben, ahol a nyolcvankét, tanulásban akadályozott gyerek, akik öt híján cigányok, ha nem is mennek mindig pontosan iskolába, de: mennek, sőt, majdnem mindegyikük tovább is tanul! Más kérdés, hogy a középiskolát, szakiskolát már ritkán fejezik be. Mint ahogy szüleik sem rendelkeznek bizonyítvánnyal. De: van egy iskola, ahova szeretnek járni!

Hirdetmény

- Amikor ide kerültem helyettesíteni, eldöntöttem: fél év múlva úgy elmegyek innen, mint a szél! - mondja Németh Mária, az ercsi Kossuth Lajos iskola igazgatója. - Ennek huszonhárom éve...

 

Az igazgatónő mindkét döntését, nevezetesen a távozásról és a maradásról szólót is ékesen illusztrálja az a színpompás rajz, amelyet sajátos helyesírású kísérő szöveg ajánl az irodaajtó melletti falon: "Gitta Néni Nek Alex toll..."

 

Jónás Alex negyedikes diák ebben az iskolában. Gitta: az igazgatónő, akinek második keresztneve Margit. A rajz színtiszta szeretetből készült. A helyesírást magyarázza, hogy ide csupa tanulásban akadályozott gyerek jár.

 

Nyolcvankettő. Öt kivételével mind cigány.

 

- Óriási szeretetigényük van ezeknek a gyerekeknek, de óriási szeretetet is adnak! Ezért maradtam - mondja Németh Mária. Akinek számos csatát kell vívnia nap mint nap az iskola megmaradásáért; a költségvetés kifoltozásáért; a tizenhárom tagú (hét külsős kollégával kiegészülő) tantestület jutalmak és tizenharmadik havi fizetés és kafeteria és minden más nélküli egybentartásáért; a gyerekek nyári táboroztatásáért; a szülők megrendszabályozásáért: hogy óra közben ne rontsanak rá a tanerőkre; a gyerekek megmosdatásáért, kézmosásra tanításáért, az óra mutatóinak megismertetéséért; azért, hogy ha a kelleténél sokkal korábban vagy kissé később is, de valahogyan járjanak iskolába; azért, hogy a tizennégy éves lány, bár gyereket szült, de szerezze meg a bizonyítványát; azért, hogy a szülő is végezze el legalább a hatodik osztályt - meg még számtalan más egyébért is csatáznia kell. Kollégáival egyetemben, hiszen ezt a munkát igazi társak, az ügy iránt a végletekig elkötelezett emberek nélkül végezni: lehetetlen.

 

Viszont, ha bármelyikük a folyosóra lép, egyszerre hat gyerek sikít fel és veti magát a karjaikba...

 

- Aki ezt nem bírja, az már rég elment innen - jegyzi meg az igazgatónő.

 

A kép feledhetetlen: Andi, aki a legnehezebb eset, a szónak több értelmében is, hiszen még járni is nehezen tud, képes végigfutni a folyosót a maga nehezen meghatározható stílusában, hogy megölelhesse igazgatóját.

 

A gyerekek nevelése, tanítása nagy energiát emészt el, de óriási szeretet is adnak (Fotó: DH)

 

 

Az iskola Ercsi önkormányzatának tulajdona. Működtetője egy 2015-ig szóló közoktatási megállapodás alapján a Sziltop Kft. Ezt Szilasi György geofizikus, valamint Topolay Elek nyelvész alapította, és országszerte dolgozók esti iskoláit üzemelteti. Teljesen véletlenül bukkantak az ercsi kisiskolára, ami 2005-ben éppen azon volt, hogy anyagi gondjai miatt egyházi fenntartású intézmény lehessen - ami majdnem sikerült. De csak majdnem. Az akkori kormány ugyanis jelentősen csökkentette az egyházi iskolák támogatását, tehát az egykori ercsi zárdában működő intézményt kis híján összevonták a település másik általános iskolájával. Topolayban viszont felébredt az egykori gyógypedagógus, és az esti iskolák bevételéből a kft. kiszorított annyit, hogy a Kossuth iskola megmaradhasson.

 

Ám Ercsiben, ahol 2000-ben 1200 tanköteles volt, közülük 800 általános iskolás, ma 350 gyerek tanul a község általános iskolájában (82 a kisegítőben). A többieket a szomszédos településekre viszik a szülők, hogy ne kelljen a cigány többségű osztályokban tanulniuk.

 

- Nyilvánvaló, hogy valamit kezdenünk kell a város iskolaügyével - mondja Szabó Tamás polgármester. - Felmerült, hogy létrehozunk egy alapítványi iskolát, amelyet a szülők tartanának fenn. Lehet, hogy az Eötvös-iskola egyik szárnyában működhetne, lehet, hogy a mai két iskolát kellene összevonni. Törjük a fejünket, de ezen még nagyon sokat kell gondolkodni!

 

Németh Mária szerint viszont, összevonva a másik iskolával, a kisegítő nem tudná ellátni feladatait. Itt megvannak a nyugodt körülmények, a negyedszázad alatt összegyűjtött fejlesztő eszközök, és a keresztény szellemű oktatás keretében a kellő türelemben és személyre szabott gondoskodásban részesülnek a gyerekek.

 

Jellemző, hogy az évről évre támogatóktól összekönyörgött pénzen szervezett egyhetes nyári táborozásokon részt venni gyereknek és tanárnak egyaránt kitüntetés! Olyankor (tavaly Csajágon) a gyerekek a mégoly ragyogó időben is már este hatkor ágyban fekszenek, pedig nem kellene. Csakhogy: tiszta, vetett ágyban! És pizsamában, ami nem múló izgalmak forrása számukra...

 

- Rendszeresen levisszük őket a csatkai búcsúra - fűzi az igazgatónő tapasztalataihoz Gedő Attila, a város fiatal plébánosa, aki egyszerre lelki gondozó és patrónus. - Kapjanak valamit a gyerekek a saját kultúrájukból, hagyományaikból is. Megtanulták a cigány himnuszt, és a magyar himnusszal együtt mindig elénekeljük. Talán ezért van, hogy a rasaj -t (cigányul ez jelenti a papot) is tisztelik és szeretik, mint a tanáraikat.

 

A plébános szerint a fennvaló keze is benne van abban, hogy az iskola még működik: éri a széle a hosszát . Hiszen: a jószándékot megáldja az Isten.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt