HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kisebbségi választás - Csak 25 fős listával indulhat az MCF

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 16    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Csak 25 képviselőjelöltet vett nyilvántartásba az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) 52 fős országos listájából az Országos Választási Bizottság a január 9-ei kisebbségi választásokra, így a roma szervezetnek csak feleannyi képviselőjére lehet majd szavazni, mint amennyi jelöltje riválisának, az októberi választások győztesének, a Lungo Dromnak van - olvasható az Országos Választási Iroda honlapján közölt csütörtöki adatok között.

Hirdetmény

Az MCF 52 fős listát adott le, de csak 25 jelöltjüket vettek nyilvántartásba, míg a Lungo Drom teljes 53 fős listáját nyilvántartásba vették, így nekik valamennyi jelöltjük indulhat.

 

Kolompár Orbán, az MCF és az OCÖ elnöke "politikai döntésnek" minősítette, hogy jelöltjeik több mit felét elutasították, és az ügyben délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak.

 

Az október 3-ai kisebbségi választás győztese, a Lungo Drom 2.289 mandátumot szerzett, míg riválisa, a Kolompár Orbán által vezetett MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) 776 mandátumot kapott. Az OCÖ-t irányító Kolompár Orbán az elmúlt hetekben, hónapokban több száz képviselőt maga mögött tudó roma szervezetekkel kötött választási szövetségeket, és múlt szombaton jelentette be, hogy szövetségbe tömörültek a különféle pártszervezetek a januári országos és területi kisebbségi választásokra Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszteri biztos és az általa vezetett Lungo Drom nélkül.

 

A Magyarországon bejegyzett 13 nemzeti és etnikai kisebbség közül a legnagyobb közgyűlési testületre (53 fő) a cigányok szavazhatnak, míg a második legnagyobb kisebbség, a németek országos képviselő-testületébe 37 fő választható. A legkisebb létszámú országos önkormányzata a szlovéneknek lehet, 15 fővel.

 

A január 9-re kitűzött területi és országos kisebbségi választásokon csak a mandátumot elnyert képviselők szavazhatnak a felállított listákra.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt