HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán valamiféle roma-kvótát is elképzelhetőnek tartana

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, Balog Zoltán
2010 November 28    Forrás: hetivalasz.hu


Ez a cikk archív

Miközben Kelet-Európában alig javul a cigányok sorsa, van Budapesten egy merész államtitkár, akinek tevékenysége a romák sorsára irányul - írja a balliberális német lap.

Hirdetmény

A balliberális Süddeutsche Zeitung pénteki számában egy majdnem egész oldalas esszét szentel a kelet-európai cigányságnak. Michael Frank először elmagyarázza az olvasóknak, hogy miért szabad cigányozni errefelé - elvégre Kelet-Európában a romák magukat is így nevezik, míg a többségi társadalomra meg a „fehérek" kifejezést használják.

 

Míg német nyelvterületen nagyon ügyelnek, hogy a valóban pejoratív élű „Zigeuner" szó helyett mindig „romákról és szintikről" beszéljenek, Kelet-Európában a romaprobléma súlyosabb, semmint hogy nyelvi kérdést csináljanak az egészből.

 

Frank szerint a tolerancia kifejezése is problematikus - ez ugyanis bármennyire jó szándékú, mégiscsak lekezelő. Elvégre - ahogy írja Frank -: aki toleranciát gyakorol, voltaképpen hatalmi helyzetből cselekszik. A tolerancia nem oldja fel az elnyomott és az elnyomó kettőségét - pusztán emberibbé teszi. A hatalmas továbbra is hatalmas marad, és a roma továbbra is roma - de legalább meghagyják neki a jogot, hogy az is maradhasson. Ezzel azonban még nem segítettek sokat a cigányságon, amelynek eltérő normarendszere, kultúrája mindig is nehezen illeszkedett be a környező népek teljesítményorientált, polgári világába. „A romákat az európai történelemben legtöbbször tolerálták, ám csak ritkán respektálták", írja a müncheni napilap újságírója.

 

A cigánynak fontosabb a család, a napi kis boldogság, mint a hosszú távú tervezés - éppen ezért inkább marad együtt a család, semmint hogy a gyereket iskolába küldjék. De ha meghagyják a közösségi lehetőségeiket, s azon keresztül akarnak nekik előrejutást biztosítani, sikeresebb lehet roma és többségi egyaránt.

 

A lap szerint Magyarország éppen erre tesz kísérletet. Az a Magyarország látszik tehát a romapolitika éllovasának, ahol másrészről - írja a Süddeutsche - „kíméletlenül gyilkolnak le romákat, ahol fasiszták a többség egyetértése mellett heccelnek a cigányok ellen, mint bűnözők és aljaemberek ellen." Ám mégis: „Magyarország Európa első állama, amely kihívásként fogta fel cigány honfitársait, számos integrációs programot indított meg".

 

A lap szerint Magyarország az EU soros elnökeként is leginkább a romapolitikára fog koncentrálni, és Orbán Viktor „nemzeti konzervatív rezsimjétől" tényleg várható is néhány értelmes kezdeményezés e téren.

 

„Van Budapesten egy merész államtitkár, akinek fő figyelme a romákra irányul. Balog Zoltán valamiféle roma-kvótát is elképzelhetőnek tartana a közügyekben, éppen azért, hogy megtörjék a jelenlegi ördögi kört: a munkanélküliség és a nyomor a romákat abba a gyanúba keveri, hogy bűnözőként szerzik meg a kenyérrevalót; a népcsoport általános kriminalizálása viszont elzárja előlük a munkalehetőségeket - és a spirál továbbforog."

 

Miközben Nyugat-Európában már a polgári rétegeket is elérte az idegenellenesség, és megkérdőjelezik sokan a paralleltársadalmak lehetőségét, a magyar javaslat éppen erről szólna: a romák sajátosságát megőrizni, és így visszavezetni őket a munka vagy az oktatás világába. A müncheni balliberális lapnak láthatóan tetszik a budapesti kormány gondolata.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt