HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma-gyilkosságok: éheznek az áldozatok rokonai

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 November 25    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

A romák elleni fegyveres támadások áldozatainak megsegítésére jótékonysági árverést szervez kortárs képzőművészek alkotásaiból a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus. Daróczi Ágnes, a Phralipe elnöke szerint kenyérgondokkal küzdenek a meggyilkolt romák családtagjai.

Hirdetmény

Májusában a Phralipe szolidaritási akciót indított a legnagyobb németországi roma szervezettel, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsával (Zentralrat Deutscher Sinti und Roma) a roma gyilkosságok helyszínén, Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán. Daróczi Ágnes elmondta, hogy az áldozatok rokonai napi megélhetési gondokkal küszködnek, és már nagyon várják a kárpótlást, az ehhez szükséges perek azonban még el sem kezdődtek. Ezért jótékonysági akciót indítottak, és a kortárs képzőművészek által felajánlott alkotások árából a rászorulókat segítik. Egyebek mellett hozzájárulnak két olyan gyerek taníttatási költségeihez, akik a támadások során maradandó sérüléseket szenvedtek. A felajánlott alkotásokból december 6-án kiállítás nyílik a Budai Vigadóban, és a beérkezett műalkotásokat is itt árverezik el december 10-én, az Emberi Jogok Napján. A befolyó összeget a kezdeményező Phralipe Független Cigány Szervezet osztja majd szét a hat segítségre szoruló család között.

Ahogy azt az RSK hírül adta, 2008 novemberében meghalt egy roma férfi és egy nő a Borsod megyei Nagycsécsen, miután ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két egymással szemben álló házra a cigánytelepen. Az egyikben egy házaspár lakott a férj testvérével, a másikban egy kétgyerekes család. Ők nem sebesültek meg, de a helyszínen életét vesztette a szemközti házban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő. Daróczi Ágnes elmondta, hogy azóta a lakásban kikapcsolták az áramot, de a szomszédtól mégis kap áramot a félárva beteg kislány és az édesapja. A süketnéma Marikát rokkantnyugdíjból és a beteg gyerek után járó állami ellátásból neveli az apa. Családi pótlékből és árvasági segélyből neveli a félárván maradt két gyerekét az az özvegy, akinek tavaly februárban Tatárszentgyörgyön meggyilkolták ötéves kisfiát, Csorba Robikák és 27 éves férjét, Csorba Róbertet. Daróczi Ágnes róluk azt mondta, hogy éhen halnának, ha nem segítenék őket az özvegy szülei. A tavaly áprilisban Tiszalökön a saját háza előtt agyonlőtt Kóka Jenő özvegye a gyilkosság előtt pár héttel elvesztette a munkahelyét.

A depresszióval kezelt özvegy szociális segélyből tengődik, ebből törleszti elhunyt férje autólízingjét és a saját személyi kölcsönét. A Kislétán tavaly nyáron meggyilkolt 45 éves roma asszony, Balogh Mária kislányát jelenleg a gyámja, a hetvenhét éves analfabéta nagymama neveli. Ahogy arról az RSK beszámolt, a kislányt két helyen meglőtték, maradandó károsodást szenvedett, és a plasztikai műtétre vár. Daróczi Ágnes azt mondta, hogy ötven százalékos árvasági segélyből és családi pótlékból neveli a nagymama a most nyolcadikos gyereket. A családnak nincs pénze a kislány műtétjére, a nagymama nem tudja befizetni a gyerek osztálypénzét, és a ballagási tabló árához sem tud hozzájárulni. Tavaly Mága Zoltán hegedűművész pénzadománnyal támogatta a családot, és segített abban, hogy ösztöndíjhoz jusson a kislány, ám ennek az időtartama hamarosan lejár.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt