HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Bulgária - romacsaládok százait tették ki a szabad ég alá

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Bulgária
2010 November 10    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Négyszáz roma család került katasztrofális helyzetbe a bulgáriai Jambol peremén, miután a város önkormányzatának utasítására óta a földdel tették egyenlővé azokat a lepusztult panelházakat, amelyekben eddig éltek, s a lakók a szomszédos mezőn kényszerültek tanyát verni.

Hirdetmény

A sebtében tákolt szükséghajlékokban rettenetes állapotok alakultak ki, néhány gyermeket már kórházba kellett szállítani - hívta fel a figyelmet egy bolgár gyermekvédő szervezet.

 

A mára szomorú nemzetközi hírnévre szert tevő, úgynevezett "20-as tömböt" még az 1980-as évek elején húzták fel, hogy rendes lakhatást biztosítsanak a környék addig földpadlós kunyhókban tengődő mintegy száz roma családjának. A panelházas negyedben azonban hamarosan rendkívüli szegénység alakult ki, amelyet az ott lakók egészségének romlása, valamint az írástudatlanság, a prostitúció, az alkoholizmus és kábítószerezés elterjedése kísért. Azok a kevesek, akik munkát találtak, gyorsan elköltöztek, míg a többiek teljes nyomorba zuhantak.

 

E jelenségektől több mint egymillió cigány szenved Bulgáriában, amely a kommunizmus összeomlása után gazdaságilag igen nehezen állt talpra.

 

A jamboli házrombolásról a Nemzeti Hálózat a Gyermekekért elnevezésű bolgár gyermekvédő szervezet számolt be, élesen támadva a kelet-bulgáriai kisváros vezetését. Jelentésük szerint az önkormányzat folyvást arról beszélt, hogy rendezni akarja a "20-as tömb" problémáját, valójában azonban minden jó kezdeményezést rendre elvetett. A lakónegyed az évek során valódi gettóvá változott, amelyből idővel kikapcsolták az áram- és a vízszolgáltatást, végül pedig a bérleti szerződéseket is felbontották, miután az ott lakóktól már senki sem tudta behajtani a lakbért.

 

2010 áprilisában az új polgármester, Georgi Szlavov konferenciát szervezett, amelyen a kormány képviselői mellett az ENSZ gyermekvédelmi alapja (UNICEF) és néhány nem kormányzati szervezet is képviseltette magát. A tanácskozáson újabb terveket kovácsoltak, hogy legalább hozzáfogjanak a jamboliakat fenyegető szociális katasztrófa megoldásához, az ígéretekből azonban semmit sem valósítottak meg a szervezet szerint.

 

Májusban azután a hatóságok veszélyesnek nyilvánították a házak műszaki állapotát, s a lakókkal közölték, hogy ki kell hurcolkodniuk. A romák között harag és kétségbeesés lett úrrá, egyesek hozzáláttak, hogy saját kezűleg szétbontsák lakásaikat, s miután egy gyermeket agyonnyomott egy lezuhanó betongerenda, a polgármester utasítást adott a rendőrségnek a terület kiürítésére, s fémkerítést emeltetett a negyed köré. Egyik napról a másikra családok százai váltak hajléktalanná, kényszerűen korábbi berendezési tárgyaikból, ablaktáblákból, fóliákból és fa raklapokból tákolva maguknak menedéket a szomszédos mezőn.

 

Azóta a helyzet csak tovább súlyosbodott. A hőmérséklet Jambolban lassanként fagyponthoz közelít, az őszi esőktől sártengerré változott a kisváros határa, s a cigány családok életkörülményei tarthatatlanná váltak.

 

A Nemzeti Hálózat a Gyermekekért most azt szorgalmazza, hogy nagy számú roma kisgyermeket édesanyjukkal együtt vegyék szociális gondozásba. A többieknek csak az a remény marad, hogy az idei tél talán nem lesz túl szigorú.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt