HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Országos emléknapot tartott az OCÖ

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, romagyilkosságok
2010 November 03    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Országos emléknapot tartott a romagyilkosságok áldozatainak emlékére az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Budapesten, a roma érdekképviselet szákházában tavaly felavatott emléktábla előtt szerdán.

Hirdetmény

A fekete márvány emléktábla előtt, amelyre az áldozatok nevét és haláluk napját vésték fel, Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke mondott beszédet. Bár az elkövetők rács mögött vannak, a kisebbségnek attól kell rettegnie, megéli-e a következő hetet, hónapot, lesz-e kenyér az asztalon, mert a „politikai félelemkeltés” bizonytalanná teszi jövőjét - fogalmazott.

 

Az OCÖ elnöke azt mondta: a társadalom nagyon hamar túltette magát, elfeledte az egész Európát és a világot is megrázó támadássorozatot. Hat ember, köztük egy ötéves gyermek halála sem volt elég ahhoz, hogy a cigányság öntudatra ébredjen, nemet mondjon a szegénységre, a nyomorra, a kirekesztésre és a félelemkeltésre.

 

Kolompár Orbán utalt arra, hogy a napokban a miskolci bíróság rasszista indítékot állapított meg, és emiatt ítélt el tizenegy cigány embert, aki családját védte támadóktól, miközben ugyanez a minősítés nem szerepel a romagyilkosság négy gyanúsítottja elleni vádemelési javaslatban. Az OCÖ elnöke kijelentette: ha a bíróság másodfokon nem változtatja meg a miskolci ítéletet, akkor lesz igazán félnivalója a cigányságnak.

 

Összefogásra szólítva fel a kisebbségi közösség tagjait a roma vezető azt mondta, csak közös erővel lehet a nyomorra és az előítéletre nemet mondani, csak akkor lehet a cigányságnak emelt fővel élnie Európában, Magyarországon.  

 

A tatárszentgyörgyi áldozatok hozzátartozói és roma közéleti szereplők jelenlétében lezajlott rendezvény, amelyet az OCÖ a cigányság gyásznapjává, az emlékezés napjává nyilvánított, azért november 3-án van, mert két éve ezen a napon gyilkoltak meg a Borsod megyei Nagycsécsen egy testvérpárt - a romák elleni támadássorozatnak ők voltak az első halálos áldozatai.

 

A megemlékezés végén a résztvevők gyertyát gyújtottak és megkoszorúzták az emléktáblát.

 

A hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást. Galgagyörkön 2008. július 21-én, Piricsén augusztus 8-án, Nyíradonyban szeptember 5-én, Tarnabodon szeptember 29-én történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek. Tavaly február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányukat súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, augusztus 3-ára virradóra pedig Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

 

A rendőrség tavaly augusztus 21-én Debrecenben fogta el a támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét, azóta ők előzetes letartóztatásban vannak. A nyomozás adatai alapján a tettesek 16 lakóházat támadtak meg tizenegy Molotov-koktéllal, hatvanhárom lövést adtak le, hat embert megöltek, ötöt megsebesítettek, ötvenöt emberi életet veszélyeztettek.

 

A bírósági tárgyalás várhatóan csak jövőre kezdődik meg, a bíráknak addig 17 nagy doboznyi iratot kell áttanulmányozniuk. Előreláthatólag több mint százhatvan tanút és harminc szakértőt hallgatnak majd meg a bírósági eljárás során.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt