HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Iszapömlés - Megélhetésüket féltik a devecseri "lomisok"

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, devecser, iszapömlés
2010 Október 23    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Nemcsak otthonukat siratják, hanem jövőbeli piacukat is, hiszen amikor rájuk zúdult a vörösiszap, sok fáradtsággal összegyűjtött árukészletüket is elmosta az ár, így megélhetésüket is elveszítették - sorolták panaszaikat az MTI tudósítójának azok az emberek, akik eddig a környező országokban lomtalanításkor összegyűjtött portékák eladásából teremtették elő mindennapi megélhetésüket.

Hirdetmény

A környéken lakó, csak "lomisokként" emlegetett több mint 300 család már két évtizede él abból, hogy Ausztriából, Németországból, Hollandiából összegyűjti azokat a bútorokat, kerékpárokat, műszaki eszközöket, ruhákat és cipőket, amelyek már nem kellenek az ottaniaknak, és megpróbálja idehaza pénzzé tenni.


    Egy 2008 januárjában alkotott helyi jogszabály szerint Devecser település belterületén csak működési engedély birtokában lehet használtcikket árusítani, és a rendelet megsértőit akár 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújthatják. Ezt követően elkezdődtek a hatósági ellenőrzések: a devecseri önkormányzat által megbízott közterület-felügyelők hetente többször is körbejárták a várost, és mindenkit megbüntettek, akit engedély nélküli árusításon kaptak  - emlékezett vissza egy Kovács Lászlóként bemutatkozott férfi, aki elmondása szerint már tíz éve ebből a tevékenységéből él. A "lomisok" demonstrációkat is tartottak akkoriban a jogszabály elleni tiltakozásul.


    Néhány hét elteltével Meggyeserdő üresen álló 3,5 hektáros laktanyájának területén alakították ki az ország egyik legnagyobb használtcikk-piacát, amelyet a város megbízásából egy kft. üzemeltet. Az egykori hangárokban, raktárakban kialakított fedett árusítóhelyeken havi 20 ezer forintba kerül egy körülbelül 40 négyzetméteres terület, a nyílt piactéren kereskedőknek pedig ezer forintot kell fizetniük egy 30 négyzetméteres árusítóhelyre szóló napijegyért.


    Az üzemeltető úgy próbál segíteni az árusokon, hogy amíg tart a katasztrófahelyzet felszámolása, nem kér bérleti díjat, igaz, bevétel hiányában sokan nem is tudnának fizetni.
    Szombaton, ahogyan az elmúlt napokban is, nagyon kevés üzlet nyitott ki, mert a legtöbb árus a "raktárkészletét" otthon az udvaron vagy a melléképületben tartotta, és a vörösiszap használhatatlanná, értéktelenné tette.


    A tulajdonosok, akik eddig is szerény körülmények között éltek, az MTI tudósítójának arról panaszkodtak, "az isten sem tudja majd megtéríteni kárukat". Mivel a hulladékból összegyűjtött javak csak az eladók és a vevők számára képviselnek értéket, sem a kárrendezés, sem a biztosítás révén nem kaphatnak értük kárpótlást. Ha esetleges kártérítésüket a katasztrófavédőknek vagy a védelmi bizottság, illetve a városvezetés tagjainak megemlítik, ők csak sóhajtanak, mondván, ez legyen a legkisebb bajuk.


    A másik félelmük elmondásuk szerint az, hogy mivel a Devecserbe vezető utak le vannak zárva, és az átmenő forgalmat nem engedi be a rendőrség, "elszoknak" , vagy a katasztrófa során kialakult helyzettől tartva még a térséget is messze elkerülik eddigi vevőik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt