HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár-per - Mintegy száz tanú meghallgatását tervezi a bíróság

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár
2010 Október 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Folytatódott a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen tavaly novemberben indított per szerda délelőtt a Kecskeméti Városi Bíróságon. Az ügyben mintegy száz tanú meghallgatását tervezik.

Hirdetmény

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a tárgyalás kezdetén közölte a per további menetrendjét. A bíróság októberre 9 tárgyalási napot tűzött ki, melyekre 31 tanút idézett be. A bíróság rajtuk kívül további 50-60 tanú szóbeli meghallgatását tervezi a bizonyítási eljárásban, de vannak olyan tanúk is, akik írásban tehetnek vallomást. A tanúk után a szakértők meghallgatása következik.

Kolompár Orbán a tárgyaláson indítványozta: a bíróság tegye lehetővé, hogy a különböző médiumok kép- és hangfelvételt is készíthessenek a tárgyalásról, mert indoklása szerint "több százezer roma ember várja, hogy mi fog történni". Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke szerint azért is fontos lenne ez, mert az írott sajtó "elferdíti az igazságot", nem tényszerűen tudósít a perről.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró elutasította az elsőrendű vádlott indítványát. Hangsúlyozta: korábbi döntését - amely szerint a perben csak a vád ismertetésekor és az ítélethirdetésen lehet kép- és hangfelvételt készíteni - nem változtatja meg.

A tanácsvezető bíró bejelentette, hogy a szerda délelőttre beidézett tanú kimentette magát, mert egy másik perben kellett megjelennie. A per délután tanúk meghallgatásával folytatódott.

Az OCÖ elnöke és nyolc társa ellen indult eljárásban három ügyet egyesítettek és egyben tárgyalják azokat. Kolompár Orbánt és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével, valamint a számvitel rendje megsértésének vétségével vádolja az ügyészség.

Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal a sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem megsértése bűntett elkövetése miatt mint tettest, két alkalmazottat pedig mint társtettest vádolják.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet valótlan tartalmú számlákkal számolt el az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az OCÖ elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolják. A vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg a vád szerint jogosulatlanul, s további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Kolompár Orbán korábbi maghallgatásakor nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és azt hangsúlyozta, hogy nem követett el bűncselekményt.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   RomNet  | 2010 Október 06 18:14:23 like(0) dislike(1)

Jó az anyag!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt