HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár-per - A vádhatóság állítását erősítette meg a kihallgatott tanú

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár
2010 Október 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A vádhatóság állítását erősítette meg a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen zajló perben szerdán kihallgatott tanú, akit az elsőrendű vádlott elfogultsággal vádolt.

Hirdetmény

Mátyásné Polereczki Éva bírói tanácsa Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és nyolc társa ellen indult eljárásban három ügyet egyesített.

A szerdai tárgyalási napon az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) feljelentése alapján indult ügy bizonyítási eljárását kezdték meg. A vádirat szerint a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet - amelynek elnöke szintén Kolompár Orbán - valótlan tartalmú számlákkal számolt el az OFA-tól a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével.

A szerdán kihallgatott tanú az OFA-nál dolgozott 2004-től 2009-ig, s a 2006-ban indult, 2007 februárjában befejeződött projekt megvalósításának pénzügyi ellenőrzése volt a feladata. A tanú hangsúlyozta: a törvényesség, a célszerűség és a hatékonyság szempontjainak figyelembevételével folyt a vizsgálat.

A 2005-ben meghirdetett pályázat meghívásos volt. A roma munkanélküliek munkaerőpiacra jutását segítő pályázat tizenegy nyertese között a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet is ott volt. A tanú a meghallgatásakor beszámolt arról: a szervezet nem először pályázott - rendszeres támogatottja volt az OFA-nak -, és fel sem merült, hogy ne lennének tisztában a szerződés tartalmával.

A program végrehajtását több alkalommal ellenőrizték, sőt az OFA elnökének javaslatára a projekt első szakaszában, 2006 február végéig befogadható számlákat még az év végén is elfogadták a kedvezményezettől.

A számlák teljesítésének helyszíni ellenőrzésekor kiderült: az irodák festéséről, az irodabútorok és egy nagy összegű fénymásoló beszerzéséről kiállított számlák a ZOR Kft.-től származnak, amely Kolompár Orbán felesége tulajdonában van.

A tanú idézte a pályázati előírást, amely szerint ez összeférhetetlen, mivel "kapcsolt vállalkozás", nem adhat számlákat. Az ellenőrzés azt is kiderítette: a számlákon szereplő festési munkálatokat nem végezték el.

A megállapítások után az OFA leállította a pályázati pénz folyósítását és feljelentést tett.

A tárgyalási nap végén Kolompár Orbán is tehetett fel kérdéseket a tanúnak.

A bíróság több alkalommal rendreutasította az elsőrendű vádlottat, mert nem a tanú kompetenciájába tartozó dolgokra kérdezett. A tanú ennek ellenére válaszolt Kolompár Orbán kérdéseire.

Ekkor az elsőrendű vádlott átadott a bíróságnak pár fotót, amelyen - állítása szerint - a tanú is látható a Magyar Gárda betiltásáról is döntő tárgyaláson. Kolompár Orbán szerint a 2006-ban és 2007-ben lefolytatott vizsgálatok, valamint a pályázat ellenőrzése során elfogult volt a tanú, amit bizonyítanak az évekkel később készült fényképek.

Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész hozzászólásában hangsúlyozta: a tanú által elmondottakat kizárólag szavahihetősége és a tények alapján kell vizsgálni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt