HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák kiutasítása - Bukarest és Párizs több pénzt kér az EU-tól a romák integrációjára

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Augusztus 26    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Románia és Franciaország megállapodott abban, hogy a két ország több pénzt kér közösen az Európai Bizottságtól a romák társadalmi beilleszkedését szolgáló programokra - jelentette be Mihai Seitan román munkaügyi miniszter.

Hirdetmény

A román Mediafax hírügynökség által idézett tárcavezető azt követően nyilatkozott erről Bukarestben, hogy egy román kormányzati küldöttség Párizsban tárgyalt a francia kabinet képviselőivel a Franciaországból kiutasított romák ügyében.

Seitan szerint a felek megegyeztek abban, hogy növelni kell azt a négymillió euró értékű európai uniós keretet, amelyet jelenleg a romák integrációját szolgáló programok finanszírozására fordítanak. A pénzkeret növelése nyomán bővíteni tervezik a programokat.

- Sokkal több pénzre van szükség mint a jelenlegi négymillió euró, ezért a francia fél is elfogadta azt a javaslatot, hogy a két ország közösen kérjen több pénzt az Európai Uniótól - mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy a mostani megállapodás szerint szeptember első felében a román fővárosban folytatódnak erről a kétoldalú tárgyalások.

Az év eleje óta több mint nyolcezer román és bolgár cigányt utasítottak ki Franciaországból. Összesen mintegy 15 ezer, keletről érkezett roma él a nyugat-európai országban, ahol élvezhetik az Európai Unión belüli mozgásszabadság minden előnyét. Azonban három hónap után, ha nincs normális lakhelyük és bevételi forrásuk, immár illegális bevándorlóvá válnak, s kitoloncolhatják őket.

Sarkozy az elmúlt hetekben többször is megvédte a romák kiutasítására vonatkozó döntését a nemzetközi közösségből érkező támadásokkal szemben, s kiemelte, hogy a cigányok kivándorlása Romániából európai szintű problémává vált. Az elnök júliusban indította meg a küzdelmet az illegális romatelepek felszámolásáért, s a kormány azóta több mint 600, többségében romániai cigányt küldött haza.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt