HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - A védők szerint nincs elegendő bizonyíték a gyanúsítottak ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2010 Augusztus 11    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A védőügyvédek szerint nincs elegendő bizonyítéka a rendőrségnek, hogy a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjai követték el a halálos áldozatokkal járó támadásokat, és ez - állításuk szerint - a bíróságon bebizonyosodik.

Hirdetmény

A hatóság szerint viszont olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat szerzett be a rendőrség, amelyek zárt láncot alkotnak, továbbá az elkövetők személyét egyértelműen bizonyítja.

Gerecs Krisztián, az egyik feltételezett elkövető, K. István védője az MTI-nek szerdán azt mondta: bár ügyfelének - akit a legbrutálisabbnak számító tatárszentgyörgyi és a kislétai halálos lövések leadása mellett további hat támadással, és a besenyszögi fegyveres rablással is gyanúsítják - DNS-ét megtalálták azokon a fegyvereken, amelyeket a támadások során használtak, még nem jelenti azt, hogy ő ott lett volna a támadásnál, vagy ő adta volna le a lövéseket.

Arra a kérdésre, hogy e szerint a fegyver mikor és hogyan kerülhetett K. István a kezébe, és azt kinek és mikor adta át, nem kívánt válaszolni, mint ahogy arra sem, a bűncselekmény elkövetésekor esetleg lehettek-e más, eljárás alá még nem vont társai.

Gerecs Krisztián közlése szerint K. István csak a galgagyörki, a piricsei és a tarnabodi támadásban való részvételét ismerte el, de a többi cselekményben nem vett részt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint a négy gyanúsított összesen kilenc támadást hajtott végre, amelyek során hatan vesztették életüket és öten súlyosan megsérültek. E mellett ők követték el a besenyszögi fegyveres rablást is, ahol a támadásokhoz használt fegyvereket beszerezték.

Gerecs Krisztián nem kívánt válaszolni az MTI azon kérdésére sem, miszerint a felderítés során "konkrét nyomozati adatok utaltak arra", hogy a támadásokat megbízásból követték el, mondván, ügyfele tagadja a gyilkosságokban való részvételt. Arra sem kívánt reagálni, hogy más gyanúsítottak állítása szerint "csak egy súlyos társadalmi problémára" akarták cselekményükkel felhívni a figyelmet, illetve "polgárháborús helyzetet akartak volna szítani".

Az ügyvéd azt mondta: a bírósági tárgyaláson, amely szerinte még a télen elkezdődhet, bizonyítást nyer, hogy K. István nem vett részt gyilkosságokban.

Lőrincz Márton, P.Zsolt védője - akit a nagycsécsi kettős gyilkosság elkövetése mellett öt másik támadással és a besenyszögi rablással is gyanúsítják - úgy nyilatkozott: ügyfele egyetlen támadást sem ismert el, és az ellene felsorolt bizonyítékok és szakvélemények is aggályosak számukra. Arról, hogy milyen bizonyítékok vannak ügyfele ellen, és mit tart aggályosnak, mint mondta, egyelőre nem kívánja megosztani a nyilvánossággal.

Arra sem kívánt reagálni, hogy K. Árpád Sándor és K. István is elismerte az első három, sérüléssel nem járó támadásban való részvételét. Lőrincz Márton szerint azt, hogy ügyfele adta le a nagycsécsi halálos sérülést okozott lövéseket, a vádnak kell majd bizonyítania, de - mint fogalmazott - ehhez a cselekményből "hiányzik egy láncszem".

A védőügyvéd szerint az NNI által felsorolt bizonyítékok arra elegendőek, hogy alátámasszák P.Zsolt valamiféle részvételét a cselekménysorozathoz, de arra nem, hogy a teljes bűncselekmény-sorozatban és az emberölésekben való részvételét bizonyítsák.

Lőrincz Márton közlése szerint kedden kapta meg 12 nagyméretű dobozban a nyomozati iratokat, amelyek összesen 33 ezer oldalt tesznek ki. Szerinte legkorábban 2011 tavaszának a végén, jövő nyár elején kezdődhet meg a tárgyalás.

Csizner Zoltán, az NNI megbízott vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a nyomozás során olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat szerzett be a rendőrség, amelyek zárt láncot alkotnak, továbbá az elkövetők személyét egyértelműen bizonyítja.

Az elfogásukkor tartott a házkutatások során 1.916 "tétel" bűnjelet foglaltak le, valamint több, az elkövetéshez használt fegyvert. Megtalálták továbbá egyes helyszínek térképvázlatait, az elkövetéshez használt gépkocsit és (az addigra már leszerelt) téli gumikat, az elkövetéskor használt bakancsokat, fényképezőgépeket. A tárgyi bizonyítékok között van négy helyszínen rögzített DNS-nyom, amely egyértelmű, cáfolhatatlan és a helyszínhez köti az elkövetőket. A szakértő véleménye szerint a lefoglalt fegyverekből származnak a lövések, és a fegyverek személyhez köthetők, és azokon is rögzítettek DNS-nyomokat.

A rendőrség K. Árpádot, K. Istvánt és P. Zsoltot társtettesként, sok ember életét veszélyeztetve, részben 14 év alatti sérelmére, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, csoportos fegyveres rablással és lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel gyanúsítja. K. Árpádot továbbá foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel is gyanúsítják, amiért 2008. június 2-án kétszer rálőtt a debreceni menekülttáborra, és ennek során egy ember könnyebben megsérült. A bűncselekmény-sorozat negyedik gyanúsítottját, Cs. Istvánt - aki két helyszínen sofőr volt - előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják a rendőrök.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt