HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Főkapitányi tájékoztatást kér a nyomozás állásáról az OCÖ

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2010 Június 03    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Soron kívüli, személyes tájékoztatást kért az országos rendőrfőkapitánytól a romák elleni támadássorozat nyomozati és bizonyítási eljárásáról az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, mert az utóbbi időben "túl nagy a csend" - közölte a roma érdekképviseleti szervezet elnöke csütörtökön Budapesten.


Hirdetmény

Kolompár Orbán a sajtótájékoztatón azt mondta: az utóbbi hónapokban több tucatnyi cigány önkormányzati képviselő, civil szervezet kereste meg azt tudakolva, hogyan áll a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat nyomozati felderítése, ezért levélben arra kérte Bencze József altábornagyot, hogy személyesen tájékoztassa a nyomozás állásáról.

A roma vezető arra kérne választ, hogy az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) feltárta-e a gyilkosságsorozat minden részletét, volt-e olyan személy aki a kitervelésben, vagy a végrehajtásban részt vett, de még nem vonták eljárás alá.

AZ OCÖ elnöke azt mondta: bízik abban, hogy a rendőrség a valódi elkövetőket fogta el tavaly augusztusban, de mint megjegyezte, az áldozatok családjaiban, a roma társadalomban azóta is sok a kérdőjel, amelyre egyértelmű és egyenes választ vár.

A romák elleni támadássorozat kapcsán az NNI külön egysége kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen, gyújtópalackot (Molotov-koktélt) dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön szintén Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én Debrecenben, egy szórakozóhelyen fogták el, azóta előzetes letartóztatásban vannak.

A hatóságok az eltelt idő alatt helyszíni bizonyítási eljárást tartottak Galgagyörkön, Tiszalökön és Piricsén.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt