HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Semmi vagy valami - Roma Kulturális Központ

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Makai, frokk, interjú
2010 április 29    Forrás: Kissné Oláh Anita - RomNet


Ez a cikk archív

Míg a roma vezetők a "szemétdombon" kakaskodnak, addig a Kormányzat országos kulturális központ helyett fővárosira redukálta az áhított intézményt és a fenntartói jogkört is megtartja magának, miközben akár át is adhatná. Bár léthozásával egyesek szerint több mint száz évet is késtek, most épp a gazdasági válság tetőpontjára hágásánál nyit meg az Intézmény, ha megnyit. Hogy gyémánt-e vagy hét krajcár van a szemétdomb alatt? Beszélgetés Makai Istvánnal, a FCÖ elnökével.


Hirdetmény

Nem volt különösebb média visszhangja annak, hogy az évtizedeken keresztül áhított Roma Kulturális Központ megalakulása talán lassan révbe ér, ahogy annak sem, hogy annak működtetésére partnerként a Fővárosi Önkormányzat, a Fővárosi Cigány Önkormányzatot (FCÖ) bízza meg. Meglepő, hogy épp kiélezett társadalmi viszonyok között és ilyen súlyos gazdasági válság idején rukkol elő a Kormányzat a Roma Kulturális Központ létrehozásával és mondjuk nem két-három évvel ezelőtt.

Mire vélhető szerinted a mostani időzítés a Kormányzat részéről?

Évek óta folyik a polémia és a vita arról, hogy legyen egy reprezentatív, országos hatókörrel bíró, kulturális központ, melynek a feltételei ez idáig nem voltak adottak. Egyébként úgy ítélem meg, hogy a feltételek most sem adottak, mert ez a kezdeményezés több milliárdos projektet kíván meg: zöldövezeti beruházás, komoly előkészítő feladatok. A történet más volt, megfordult a helyzet. A Kormányzatnak volt elkülönítve kilencszáz millió forintja. A Szentkirály utcai épület nem alkalmas egy országos roma kulturális központ létrehozására, a roma kultúra bemutatására, de egy fővárosi roma kulturális központ létrehozására tökéletesen alkalmas.

Én úgy gondolom, hogy ezt az óhajunkat és sóhajunkat hallotta meg a fővárosi önkormányzat, és egyezkedett a Kormányzattal, s így született meg az a döntés, hogy jöjjön létre egy Fővárosi Roma Kulturális Központ. Felújítják kilencszáz millió forintból, éves szinten kétszáz millió forintot ad hozzá a Kormányzat, százmilliót a Fővárosi Önkormányzat, amiből ezt az intézményt aztán lehet működtetni.

Egy új intézmény jön létre, a Romano Kher és a Napház megszűnik. Az intézményvezetői állásra pedig egy pályázatot fognak kiírni.

Mondhatjuk azt, hogy a Fővárosi Cigány Önkormányzat meg van elégedve ezzel a döntéssel?

Nem csak, hogy mondhatjuk. Ugyanis húsz-huszonöt éve nem történt a cigány politikában semmi. Azt gondolom, hogy éppen itt az ideje annak, hogy történjenek dolgok. Jó úton járunk, sikeres a Fővárosi Cigány Önkormányzat. Olyan események kötődnek a nevünkhöz, amelyek mind pozitív és példa értékűek, és pozitív üzenettel bírnak.

Ilyen az is, hogy ennyi év után születik egy olyan döntés, hogy lesz Fővárosi Roma Kulturális Intézmény. Ezzel egy sok éves adósságát törleszti a Kormányzat és a főváros is a romák felé. Tehát nem egyfajta megszorítások közepette, nem egyfajta adomány ez, hanem alapvetően kiegyenlítő és integratív cselekedet részükről, ami azt gondolom, hogy nem csak a romáknak szolgál, hanem a többségi társadalomnak is, hiszen az intézet által azt a kultúrát ismerik meg, amivel mindennap találkoznak. Fontos.

Próbálok a többségi társadalom fejével gondolkodni és feltételezem, hogy többek azt gondolják: ilyen súlyos a gazdasági válság Magyarországon, ugyanakkor a cigányok kilencszáz milliót kapnak egy kulturális intézményre a Kormányzattól. Ők talán nem látják, hogy ez nekünk cigányoknak mennyire fontos, így ez további társadalmi feszültségek forrása lehet. Mi gondolsz erről?

Erről beszéltem, hogy itt nem egy adományról van szó. Egy gazdasági válsággal sújtott ország megszorítása közepette, a romáknak szánnak bizonyos pénzeken nem kampány célokon át. Arról van szó, hogy sok éves adósságát és a társadalmi integrációt elősegítő projekteket generál és indít el a Kormány, és e nélkül nincs társadalmi beilleszkedés. Hiszen ha valaki nem ismeri a saját kultúráját, nem tudja megismertetni mással a kultúráját, akkor soha nem fog egy olyanfajta közeledés történni, amelyet mindannyian óhajtunk és kívánunk. S ez a közeledés pedig azt jelenti, hogy egyszer majd romák és magyarok azt mondhassuk egyöntetűen, hogy emberek vagyunk és nem bőrszín alapján, ítéljük meg a másikat.

Tehát akkor a mostani időzítés alapján arra lehet következtetni, hogy a két fél talán mostanra tudta kialkudni az intézmény létrehozásához szükséges feltételeket?

Több próbálkozás volt, a cigány közéleti személyiségek is mondták, hogy az eddigi helyszínek és épületek alkalmatlanok egy ilyen intézmény létrehozására, de egy fővárosira alkalmas. Ezt meghallották, a pénz rendelkezésre állt. Jó lépést tettek. Ha mérlegre tesszük a semmit és a valamit, akkor a kettő között óriási különbség van. Arra kérem azokat, akik ezt az interjút olvassák, hogy gondolkozzanak el azon, hogy a semmi a több vagy a valami.

Ezzel azt akarod mondani, hogy lejjebb adtunk az igényeinknél?

Kétezer hatszáz négyzetméter, kilencszáz millió felújításra. Nem adtunk lejjebb, hiszen egy fővárosi kulturális intézményről van szó. Egyszerűen arról van szó, hogy eddig nem volt semmi.

Ezek a tervek mikorra realizálódhatnak?

Én úgy tudom, hogy 2010. január elsején meg kell, hogy nyissa a kapuit.

Ki lesz a fenntartó? Talán a mindenkori Fővárosi Cigány Önkormányzat?

Nem, hát a fenntartó a Fővárosi Önkormányzat lesz. De a kisebbségi törvényből adódóan automatikusan partnere a Fővárosi Cigány Önkormányzat.

A Kisebbségi törvényből adódóan a Fővárosi Cigány Önkormányzat akár automatikusan lehetne fenntartója is az intézménynek?

Lehetne, hogy ha átvennénk, vagy átadnák ezeket a feladat és hatásköröket.

Születtek ilyen jellegű igények?

Születtek, de én azt gondolom, hogy egy közös működtetés reálisabb és a FCÖ szakmai, stratégiai, vezetési dolgokba bele tudjon szólni, ez ennél fontosabb. Nem az számít, ki ül a szemétdomb tetején, hanem az, hogy a szemétdomb alatt mi van. Gyémánt van e, vagy a hét krajcár.

A választásokkor viszont változhat a kisebbségi önkormányzat összetétele, és ki tudja, hogy ők hogy szeretnének, egyáltalán szeretnének e együttműködni a Fővárossal. Ezzel azt akarom mondani, hogy az áhított kulturális központunk ilyen felállással ki lesz téve a mindenkori politikának.

Nem mi vagyunk kitéve, hanem a roma vezetők vannak kitéve, amikor is elkötelezettek egy-egy párt irányába. Nevezzük nevén a dolgokat. Nem kell itt szemérmeskedni, megbeszélni, hogy ki vagyunk téve. Egy pár roma vezető ki van téve, a politika kénye kedvének, aztán a jó ég tudja, hogy mit hoz a jövő, majd a választók döntenek arról, hogy kit milyen posztra szavaznak, s a munkája alapján ítélnek meg. Mi végezzük a dolgunkat.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt