HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romaösztöndíj a Jobbik-vezető családjában

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Jobbik, macika, lmp, sajben
2010 április 23    Forrás: 168ora.hu


Ez a cikk archív

Idézhetetlenül trágár, kirekesztő és fenyegető kijelentéseket tett a cigányságra és cikkírónkra Sajben András, a Jobbik eleki városi elnöke azok után, hogy azzal szembesítettük: lánya nemrégiben kizárólag roma fiataloknak szóló ösztöndíj-pályázatot nyert, holott a felmenői között nincsenek cigányok.


Hirdetmény

A Békés megyei kisváros jobbikos vezetője elismerte, hogy lánya roma ösztöndíjat nyert. Samu Tamás Gergő, a Jobbik Békés megyei elnöke és országgyűlési képviselője a 168ora.hu-nak elmondta, utánanéznek az ügynek, és ha kell, megteszik a megfelelő lépéseket.

Több évre visszamenően hirdeti meg a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) ösztöndíj-pályázatait általános és középiskolai tanulóknak, valamint főiskolai és egyetemi hallgatóknak. A dolog természetéből adódóan "kizárólag roma fiataloknak", ahogy a 2008-as kiírás szólt, míg egy frissebb, 2009-es pályázat szerint "magyar állampolgárságú cigányok" részére.

"A jogokat nem lehet visszaélésszerűen gyakorolni"

A nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló 1993-as LXXVII. törvény az egyéni kisebbségi jogok kapcsán - egyebek mellett - a következőket rögzíti: "Valamely kisebbséghez való tartozás vállalása és kinyilvánítása az egyén kizárólagos és elidegeníthetetlen joga." Ugyanakkor azt is, hogy a "kisebbséghez való tartozás kérdésében senki nem kötelezhető nyilatkozatra." Másrészt: "A törvény vagy a végrehajtására kiadott jogszabály valamely kisebbségi jog gyakorlását az egyén nyilatkozatához köti." Végül: "A nemzeti és etnikai önazonossághoz való jog és ilyen kisebbséghez való tartozás vállalása és kinyilvánítása nem zárja ki a kettős vagy többes kötődés elismerését."

"A szabad kisebbségi identitásvállalást nemzetközi egyezmény rögzíti, amely ugyanakkor azt is kimondja, hogy nem lehet visszaélésszerűen gyakorolni ezeket a jogokat, amelyek a nyelvhez, a kultúrához, a közösséghez tartozást fejezik ki. A kisebbségi identitás nyilvántartása nem lehet önkényes, az érintettet akarata ellenére nem lehet besorolni egy kisebbséghez, ugyanakkor ez nem is lehet az egyén kizárólagos döntése. A magyar szabályozásból hiányzik a közösség részvétele az identitás megválasztásában. Miközben a civil vagy vallási életben magától értetődő, hogy szükség van az egyén akaratán kívül a közösség beleegyezésére is ahhoz, hogy valaki egy egyesülethez vagy felekezethez tartozzon. Ugyanerre a közösségi elfogadást kifejező aktusra lenne szükség a kisebbségi identitásvállalás kérdésében is" - nyilatkozta Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman tavaly nyáron a távirati irodának.

Ami jelzi, a törvényi szabályozás elégtelen, s emiatt számtalan visszás helyzet fordul, fordulhat elő. Az etnobiznisz régóta élő jelenség. Ennek egyik terepe a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) által meghirdetett roma ösztöndíjprogram, amelyben több mint valószínű, sok nem roma származású tanuló is részt vett és vesz.

Anyagi haszonszerzésből cigánynak vallják magukat?

Ebből az a következtetés is levonható, hogy az általánosnak mondható romaellenesség ellenére többen anyagi haszonszerzés miatt - holott nincs semmi közük ehhez a közösséghez - cigánynak vallják magukat. Ezt a törvény megengedi, ám az ilyesfajta identitásválasztás nem, vagy nem mindig fedi a valóságot.

Némi egyszerűsítéssel: az általános iskolai ösztöndíjak tanévenként 30, a középiskolai 40, míg a főiskola és egyetemi évek 90 ezer forintos támogatást jelentenek. És ezzel a lehetőséggel olyanok is élnek szép számban, akik valójában nem romák.

Minden valószínűség szerint közéjük tartozik a Békés megyei kisváros, Elek Jobbik szervezete elnökének, Sajben Andrásnak a lánya, Sajben Marina is. Aki dokumentálhatóan a 2008/2009-es tanévben a középiskolásoknak kiírt roma ösztöndíj-támogatásban részesült. A ma 23 éves nő felnőttként érettségizett le, s jelenleg a Szent István Egyetem békéscsabai karára jár. Nem elképzelhetetlen, hogy jelenleg is igénybe veszi a Macika nyújtotta, immár a felsőoktatásban tanulóknak járó ösztöndíjat, bár erre nincs bizonyíték.

Ezzel kapcsolatban kerestük meg Sajben Andrást, aki elismerte, hogy lánya romaösztöndíjban részesült, s azt is, hogy lánya nem cigány származású. Ehhez viszont hozzátette: vannak cigányok a családban, így például a másik lánya férje roma.

Akit a pályázati kiírás szövege nem érdekel

Majd több szempontból idézhetetlen fejtegetésbe kezdett Sajben arról, hogy valójában mit is kellene csinálni - a többszörös jelzős szerkezettel illetett - hazai romatársadalommal, s hogy valójában milyen törvényekre is volna szükség. Ugyanakkor jelezte, sem a Jobbik, sem ő nem cigányellenes, igaz máshol és másként keresik a megoldásokat, mint azt az eddigi politikai elit tette. Másrészt a néhány éve rokkantnyugdíjban lévő, iwiwes adatlapja szerint biztonságtechnikával, nyomozóiroda működtetésével és reklámmal foglalkozó 47 éves Sajben határozottan leszögezte, hogy vélekedése szerint igenis van romabűnözés.

Próbáltuk arra felhívni a figyelmét, hogy az ösztöndíj-pályázat űrlapja tartalmazza, hogy mindez "kizárólag roma fiataloknak szóló tanulmányi ösztöndíj", ám erre azt válaszolta: ez őt nem érdekli. Aztán - részben idézhetetlen szavak kíséretében - bírósággal és azzal fenyegette meg a cikkírót, ha a lányának egy haja szála is görbül, akkor megöli.

Jelezte, tudja, hogy ki akarjuk csinálni. (Sic!) Majd azt firtatta, hogy mindezt kinek a megbízásából tesszük? (Sic!) A meglehetősen zaklatott telefonbeszélgetést többször megszakította, majd újra kezdeményezte Sajben András, a Jobbik eleki elnöke.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Samu Tamás Gergőt, a Jobbik Békés megyei elnökét, aki a területi listáról már bejutott az új országgyűlésbe. Samu szűkszavúan annyit mondott cikkírónknak, hogy "utánajárnak a dolognak, s ha kell, akkor megteszik a megfelelő lépéseket."

Kiderült, a cikkünkben taglalt fejleményekről a Jobbik viharsarki vezetője előzőleg nem tudott.


Nemrégiben a Lehet Más a Politika (LMP) egyik képviselőjelöltjéről jelent meg az a hír egy internetes portálon, hogy bár nem tartozik a cigány közösséghez, mégis romáknak kiírt tanulmányi ösztöndíjat nyert el. Erre reagálva az LMP azonnal fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett, míg az érintett, Faith Balázs kilépett a pártból. Ezt követően az LMP azt kérte az Országos Választási Bizottságtól (OVB), mivel nem volt már jogi lehetőségük a jelölt visszaléptetésére, ne vegyék figyelembe a hírbe került jelöltjére leadott töredékszavazatokat
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt