HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EKF - Mintegy harminc romaprogramra várják a látogatókat

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  pécs, kosztics
2010 Február 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Cigány származású művészek százai mutatkozhatnak be mintegy harminc program keretében idén Pécs Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozatán.


Hirdetmény

Kosztics István, a pécsi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerdán, Pécsett tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a baranyai megyeszékhely kilenc kisebbsége számára elkülönített 50 millió forintos EKF-keretből 20 millió forintot a romaszervezetek kaptak, melyek azt szponzori támogatásokkal kiegészítve szinte egyedülálló, szép és gazdag kulturális események megrendezésére fordíthatják.

Ismertetése szerint a romaprogramok sora április 9-én kezdődik a Cigány Költők és Írók Országos Találkozójával, s a városban szeptember végéig olyan neves együttesek, előadók szerepelnek majd, mint a 100 Tagú Cigányzenekar, Bódi Guszti és a Feketeszemek, ifj. Szakcsi Lakatos Béla Jazz Triója, s a Rajkó Zenekar.

A sajtótájékoztatón elhangzott: lesz Nemzetközi Romafesztivál, Tehetségkutató Fesztivál és összművészeti forgatag Színes kavalkád - Cigánynak születtem címmel, valamint Roma Színházi Találkozó és több kiállítás, fotótárlat is.

Április végén kerül sor az oláhcigány közösségek tradicionális Szent György-napi tavaszváró programjára, az Ederlezi ünnepre, egy augusztusi konferenciára pedig azokat várják, akik szeretnének többet tudni a cigány hagyományokról, szokásokról, hiedelmekről.

Kosztics István megjegyezte, hogy tudomása szerint sehol a világon nem él koncentráltan annyi roma művész, mint Magyarországon, az EKF programjai pedig nemcsak a zene, a tánc és a képzőművészet, hanem olyan, a romák számára nem tradicionális művészeti ágak cigány képviselőinek is lehetőséget nyújtanak a szereplésre, mint az irodalom, a színház és a film.

A cigány kisebbségi önkormányzati elnök egyben reményét fejezte ki, hogy rendezvényeiket a külföldiek és a nem romák részéről is nagy érdeklődés kíséri majd, mert az ilyen események hozzájárulhatnak a társadalmi közeledéshez, a romák megítélésének javulásához.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

  • Az ORÖ is lemondásra szólítja fel Pócs Jánost

  • Elölről kéne kezdeni ezt az egész ügyetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt