HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár-per - Két vádlott kihallgatása után elnapolták a tárgyalást

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár, kecskemét, per
2009 November 24    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Két vádlott kihallgatása után a bíróság elnapolta a Kolompár Orbán és öt társa ellen a Kecskeméti Városi Bíróságon jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás miatt folyó eljárás keddi tárgyalását.


Hirdetmény

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró közölte: a per várhatóan február végén és márciusban folytatódik. A bíró figyelmeztette a vádlottakat: az idézések alól nem fogad el kibúvót, aki távolmaradásával akadályozza az eljárás zavartalan lefolytatását, az a szabadlábon védekezés lehetőségét teszi kockára - fogalmazott.

Rövidesen döntés születik arról, hogy a bíróság a már tárgyalt két vádirattal egyesíti-e a legutóbb - a Kecskeméti Városi Ügyészség által idén október elején - emelt vádat, amelyben Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökét és öt társát jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsítják. (E vádirat szerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből pedig 36,4 milliót szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 milliót kíséreltek megszerezni. A szervezetek által felvett 145,5 millió forintnyi támogatás elszámolásához benyújtott bizonylatokon szereplő gazdasági események nem valósultak meg.) A bíró utalt arra, hogy az egyesítés kérdésében pozitív döntésre lehet számítani, ami az eljárás meggyorsítását is szolgálná, mivel egyszerre tudnák kihallgatni a mindhárom ügyben érintett vádlottakat.

A tárgyalás elnapolását megelőzően kedden a tanácsvezető bíró a másod- és az ötödrendű vádlottat szólította kihallgatásra, de mindketten megtagadták a vallomástételt.

Kolompár László másodrendű vádlott korábbi vallomásainak felolvasásából kiderült, az OCÖ vezetőségében is tisztséget betöltő férfi elismerte: a vádiratok egyikében szereplő bt. ügyvezetőjeként köze van valótlan tartalmú szállítólevelek kiállításához. Cége számlatömbjét átadta ugyanis Kolompár Orbánnak és feleségének, a harmadrendű vádlott Kolompár Orbánnénak.

Szalai Péterné ötödrendű vádlott kedden felolvasott korábbi vallomásaiban úgy nyilatkozott: az OCÖ gazdasági vezetőjeként 2005-ben viharos körülmények között távozott a szervezettől, amely ellen munkaügyi pert is indított. Felmondásának indokaként a bíróság előtt az elviselhetetlen légkört és az OCÖ követhetetlenné vált pénzügyi helyzetét jelölte meg. Példaként említette, hogy miután egy év betegállomány után 2004 májusában visszatért munkahelyére, a szervezetnek 10-15 millió forint kintlévősége volt, és ezt az összeget nagyrészt a képviselőknek utalták ki különböző jogcímeken. Bár az év végére e kintlévőség zömét sikerült behajtani, akadt, aki nem tudott elszámolni tartozásával - fogalmazott korábban Szalai Péterné. Hozzátette: Kolompár Orbán azonban elszámolt a neki kiutalt összegekkel, amelyek felhasználását irodaeszközökről szóló számlákkal igazolta.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt