HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kislétai gyilkosság - Sólyom László és Kállai Ernő meglátogatja az életveszélyesen megsérült kislányt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Kállai, sólyom, kisléta
2009 Augusztus 11    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Sólyom László köztársasági elnök és Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa közösen látogatja meg szerdán a kislétai támadásban életveszélyesen megsebesített 13 éves kislányt - tájékoztatta az államfő hivatala kedden az MTI-t.

Hirdetmény

Sólyom László és Kállai Ernő délelőtt keresi fel a gyermeket, akit a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban ápolnak.

A kislány a múlt hétfőre virradóra történt támadás során szenvedett életveszélyes lőtt sérüléseket, amikor kislétai családi házukba betörve ismeretlenek sörétes fegyverrel megsebesítették, édesanyját pedig agyonlőtték. A gyermeken több életmentő műtétet hajtottak végre, állapotáról a család kérésére a kórház nem ad felvilágosítást. Petőfi Attila, Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője héfőn azt közölte, hogy az orvosok megszüntették a kislány mélyaltatását és a rendőrök már kapcsolatba léptek vele. Mint mondta, a gyermek a korának, értelmi és fizikai képességének megfelelően tudott néhány kérdésre válaszolni, de az átélt sokk miatt kihallgatásról még nem beszélhetnek.

Kállai Ernő kisebbségi biztos a kórházi látogatással kapcsolatban az MTI-nek kedden felidézte: amikor előző nap megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel, megállapodtak abban, hogy napokon belül megtörténnek azok a lépések, amelyek megnyugtathatják a lakosságot, és a társadalom egységes érdekeit, az összetartozást, a sorsközösséget, az egymásra utaltságot szimbolizálják.

Az ombudsman kijelentette: a kislétai támadásban megsérült lány kórházi ágyánál tett látogatással ezek a lépések elkezdődnek, és ez örömmel tölti el. "Ez (...) fontos üzenet a társadalom számára, mert segítségre és védelemre van szüksége az elesetteknek, a védteleneknek, a kiszolgáltatottaknak és az ok nélkül megtámadottaknak" - mondta a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn tárgyalt a kisebbségi ombudsmannal, majd Bajnai Gordon kormányfővel a kislétai romagyilkosságról. A miniszterelnökkel tartott találkozót követően Sólyom László kijelentette: robbanásig feszült a helyzet Magyarországon a romagyilkosságok miatt, a magyar állam minden rendőri és szervezeti segítséget megad a cigányság védelme érdekében.

Az államfő szerint a részvétet is ki kell fejezni, együtt kell érezni a cigányokkal a gyászban, az árván maradt gyerekekkel, a megcsonkított családokkal, a cigány közösséggel, amely a gyilkosságsorozat egyedüli elszenvedője.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hétfőn az MTI-nek nyilatkozva üdvözölte az államfő felszólalást. Sólyom László szavaira reagálva Teleki László úgy fogalmazott: nagyon fontos üzenetet tolmácsolt a magyar társadalom számára az államfő a romagyilkosságokkal kapcsolatban, és bízik abban, hogy a köztársasági elnök szavait az emberek meg is fogadják.

A Szabolcs megyei Kislétán múlt hétfőn meggyilkolt 45 éves édesanyát múlt pénteken temették el a községben. A Nemzeti Nyomozó Iroda az újabb támadással együtt már kilenc bűncselekmény ügyében nyomoz. A tavaly július óta tartó, romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan meghaltak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérte

  • Köszönettel a megindító olvasói segítségért – Látogatás Horváth Gyula költőnél

  • Két év felfüggesztett a házfelügyelőt zsaroló volt fideszes önkormányzati képviselőnekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt