HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kislétai gyilkosság - Sólyom: robbanásig feszült a helyzet a romagyilkosságok miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  sólyom, kisléta
2009 Augusztus 10    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Robbanásig feszült a helyzet Magyarországon a romagyilkosságok miatt, a magyar állam minden rendőri és szervezeti segítséget megad a cigányság védelme érdekében - mondta Sólyom László államfő hétfőn Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt Bajnai Gordon kormányfővel a kislétai romagyilkosságról.

Hirdetmény

Ha ez a helyzet tovább fokozódik, ha nem körvonalazódik megoldás, illetve "nem lesz érezhető a szolidaritás, akkor valóban robbanásveszélyes helyzettel állunk szemben" - hangsúlyozta az államfő, azt követően, hogy hivatalában fogadta a miniszterelnököt.

A gyilkosságsorozat nem cigány-ügy, egész Magyarország stabilitását érinti - mondta Sólyom László, aki szerint a romák megvédése becsületbeli ügy, az egész társadalomnak szolidaritást kell vállalnia a cigány közösséggel. Magyarország a roma állampolgárai mellett áll ebben az ügyben - jelentette ki.

A történteket nem lehet kisebbíteni, csak elítélni, "erre nincs feloldozás" - tette hozzá.

Az államfő kiemelte: a gyilkosok veszítenek majd.

A rendőrség, ahogy eddig, most is rendkívül nagy erőkkel dolgozik a romagyilkosságok felderítésén - emelte ki az államfő, hozzátéve: meggyőződése, hogy a rendőrség minden lehetőséget megragad a nyomozás érdekében.

Úgy fogalmazott, bízik abban, hogy "ez a nagy munka előbb-utóbb eredményre vezet".

A súlyos, az egész országra nehezedő ügyben a rendőrségi híreknél, nyomozási eredményeknél fontosabb, hogy a romák iránti társadalmi szolidaritásról, együttérzésről, a társadalmi nyugalom fenntartásáról legyen szó - hangsúlyozta az államfő.

Sólyom László szerint a részvétet is ki kell fejezni, együtt kell érezni a cigányokkal a gyászban, az árván maradt gyerekekkel, a megcsonkított családokkal, a cigány közösséggel, amely a gyilkosságsorozat egyedüli célja, elszenvedője.

Az államfő szerint a cigányság az a csoport, amelynek minden oka megvan arra, hogy továbbra is rettegjen ettől a gyilkosságsorozattól.

Sólyom László kiemelte: a találkozót Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezte, az államfő azt kérte, hogy elsőként a kislétai gyilkosság ügyével, következményeivel, a kormány lépéseiről beszéljenek.

Az MTI a miniszterelnök környezetéből úgy értesült, hogy április óta rendszeresek a találkozók az államfő és a kormányfő között. A hétfői megbeszélésen Bajnai Gordon főként a jövő évi költségvetés előkészítéséről kívánta tájékoztatni az államfőt.

A Szabolcs megyei Kislétán múlt hétfőre virradóra ismeretlenek agyonlőttek otthonában egy 45 éves roma nőt, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az újabb támadással együtt már nyolc bűncselekmény ügyében nyomoz. A tavaly július óta tartó, romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan meghaltak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrökCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt