HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Slota: az ENSZ-nek érdeklődnie kellene a magyarországi rasszista indítékú bűncselekmények iránt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia, slota
2009 Augusztus 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) érdeklődnie kellene a rasszista indítékú bűncselekmények magyarországi elszaporodása iránt, ami a roma kisebbség kiirtásához vezet - jelentette ki Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke kedden Pozsonyban.

Hirdetmény

A pozsonyi sajtó által szélsőséges nacionalistának minősített koalíciós pártelnök ezzel reagált arra, hogy ismeretlen támadók hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán agyonlőttek egy 45 éves roma asszonyt, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették, valamint Balázs Péter magyar külügyminiszter nyilatkozatára, miszerint a szlovák államnyelvtörvény ügyében Budapest az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához és az Európa Tanácshoz fordul.

"A tereken masírozó Magyar Gárda, a rendőrség passzivitása, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom és a Nemzeti Őrsereg hosszú ideje tartó provokációi és megemlékezései az emlékműveknél, a Jobbik és programjának politikai elfogadása, az erőszak és a romák brutális legyilkolása - ez is a mai Magyarország valósága. A meggyilkolt roma anya az utóbbi két év alatt legalább a nyolcadik áldozat" - egészítette ki Slotát Rudolf Pucík, az SNS alelnöke.

Pucík szerint ez szörnyű mérleg, a XXI. századi Európában szokatlan és elfogadhatatlan. "Ezzel a helyzettel nemcsak az Európai Parlamentnek (EP), de az ENSZ-nek is foglalkoznia kellene, mert már nemcsak az emberi jogok megsértéséről, hanem a romák etnikai megsemmisítéséről van szó Magyarországon - szögezte le az SNS alelnöke, aki szerint az EP-nek azonnal vizsgálóbizottságot kellene létrehoznia. Pucík bírálta a magyar politikusokat, mondván, hogy a hazai problémák helyett a szlovákiai államnyelvtörvénnyel foglakoznak.

"Azt javaslom a magyar politikusoknak, hogy a Szlovák Köztársaság belügyeibe való beavatkozás és a világ közvéleményének a félrevezetése helyett otthon tegyenek rendet, és a saját területükön meglévő súlyos politikai és gazdasági helyzettel foglalkozzanak" - fejtette ki Slota. Megjegyezte: a mai magyar politika szinte teljes mértékben kiirtotta az ország területén élő nemzeti kisebbségeket, s megfosztotta őket minden joguktól. Szerinte ezeket a tényeket két magyarországi kisebbségi ombudsman, Kaltenbach Jenő és Kállai Ernő is megerősítette.

Slota ismételten amellett szállt síkra, hogy a szlovákiai magyarok és a magyarországi szlovákok jogállását a kölcsönösség jegyében oldják meg.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt