HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Már megint oszlatnák az OCÖ-t?!

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár, OCÖ
2009 Június 24    Forrás: rOmaba-RomNet


Ez a cikk archív

Az OCÖ feloszlatását kezdeményezné Kolompár Orbán korábbi két hűséges csapattársa, az Országos Cigány Önkormányzat két vezető képviselője, a MCF Magyarországi Cigányok Országos Fórumának, az MCF Roma Összefogás Párt oszlopos tagjai, mert mint fogalmaznak, "az új cigánypolitika kialakításában csak így vállalhatnak szerepet". A két kilépővel még ugyan nem gyengül az elnök kétharmados ereje az 53 fős testületben, de kérdés, a felfokozott, megosztott politikai helyzetben kik állnának melléjük, kik adnák el magukat a másik oldalnak, tudván azt, Kolompár magától nem mond le, és őt a törvény értelmében nem lehet elmozdítni pozíciójából. Nem tudjuk, a cigány-önkormányzati szappanopera folytatódik, vagy újabb fondorlatos politikai fogás áll a háttérben?

Hirdetmény

Daróczi Sándorné és Sárközi Károly, az Országos Cigány Önkormányzat vezető képviselői kedden egy rövid közleményben tudatták: kiléptek az MCF-ből és egyben kezdeményezik az Országos Cigány Önkormányzat feloszlatását is. Daróczi Sándorné az OCÖ Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke jelentős szerepet vállalt a legfelsőbb roma érdekképviseleti szervezet munkájában, és az MCF Roma Összefogás Párt választási kampányaiban, politikai érdekképviseletében. Sárközi Károly nemcsak az OCÖ, hanem a roma párt elnökhelyettese is, ráadásul az országos választmány vezetője. Ő volt az, aki elsírva magát, szinte könyörgött Kolompár Orbánnak az első cigány önkormányzati kongresszuson, hogy az MCF önállóan mérettesse meg magát az EP-választásokon. A mindig markánsan fogalmazó roma vezető büszkén mutogatta minden rendezvényen az első számot viselő MCF-es pártigazolványát. Kilépési szándékuk ezért meglepő, és sokak számára megdöbbentő.

Tény, a Lungo Drom már a mostani OCÖ megalakulását követően minden követ megmozgatott, hogy feloszlassa a testületet, vagy legalábbis eltávolítsa az elnöki székből Kolompárt. Ez egyfajta elégtétel, vagy bosszú lehetne Farkas Flóriánnak, akit többször is kiütöttek a cigány bársonyszékből. Mint ismeretes, a Farkas Flórián vezettet jobboldalhoz köthető roma szervezet több képviselőt juttatott az 53 fős grémiumba, de az MCF-es Kolompár egy váratlan húzással átírta a papírforma szerinti, szokványos politikai forgatókönyvet. Taktika húzását azóta több szervezet, politikai párt is megismételte, tegyük hozzá, sikerrel.

Daróczi Sándorné és Sárközi Károly váratlan bejelentését az MCF választási szövetségesei sem igazán értik. Teleki László, aki az MSZP országgyűlési képviselője is, meghatározó roma politikus nemcsak az OCÖ testületében, hanem a kormányban és a parlamentben, a RomNetnek azt mondta: semmilyen váltási, oszlatási szándékot nem tud támogatni. Így az általa is képviselt EURIFE is hasonlóan vélekedhet. Ebben minden bizonnyal közrejátszhat az is, hogy az MSZP sem szívesen menne bele egy előrehozott országgyűlési választásokba, tekintettel a június 7-i EP-választáson elért, csúfos kudarcnak mondható eredményére.

Ugyanebben a cipőben tapicskol az Országos Cigány Önkormányzat nagyobbik frakcióját alkotó MCF is, mert mint ismert, mindkét szerveződés felett győzött, az általuk oly sokat támadott és kritizált Jobbik, és félő, hamarosan halotti tort ülnek a baloldali beállítottságú politikai szerveződések felett. A liberálisokkal már megtették.

Az MSZP-ben "belső puccs zajlik". Rövid időn belül már harmadszor. Elsőként Medgyessy Péter lett a fiatal, feltörekvő generáció áldozata. Korábbi kabinetfőnöke, pártfogoltja elég gyorsan kiütötte őt a miniszterelnöki bársonyszékből. Gyurcsány Ferenc "trükkök százaival" megnyerte ugyan a 2006-os választást, de ő is áldozatul esett. Jött az ő pártfogoltja, támogatottja, Bajnai, aki bár nem épít kordont, de őt sem tartják egy "jó arcnak" egy előrehozott választás alkalmával. Bajnainak is van támogatottja, a gazdasági miniszterből előlépett főideológus, kancelláriaminiszter. Ezen kívül vannak még polgármesterek, börtön és eljárás elől menekülő ifjú szocialisták, akik utat törnének maguknak, ha kell átgázolva, eltaposva a régi idők tanúit.

Valami hasonló folyamaton megy át az OCÖ is, majmolva a parlamenti pártok, nagypolitikai csatározásait. Dógi János, az MCF-el szövetségen lévő szintén baloldali szervezet, a CSZOSZ vezetője úgy véli, eljött az idő, hogy Kolompár egy kicsit félreálljon, és más, olyan fiatal MCF-es tagot válasszanak elnöknek, aki hitelesen tudja képviselni és integrálni a cigányságot. Feloszlatást, új választás kiírást viszont ő sem tartja jónak.

Nagy József, a DRVSZ vezetője, aki szintén három képviselőjével támogatja "kívülről" Kolompár Orbánt és az MCF-et az OCÖ-ben, úgy látja: semmi értelme új választásoknak, vagy oszlatásnak. A legreálisabban ő látja az OCÖ és a roma politika helyzetét. A RomNetnek kifejtve álláspontját úgy fogalmazott: kell újítás az OCÖ-ben, szükség van rá, de nem most, hanem a következő ciklusban, és nem biztos, hogy annak más, új irányba kellene elindulnia. Tökéletesen látja a helyzetet, hogy azzal, ha feloszlatnák a gittegyletet, semmi, de semmi nem változna. Listát ugyanis csak a Lungo Drom és az MCF tudna állítani.

Balogh Mihály a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselőcsoportjának vezetője szintén elutasítja a feloszlatási szándékot, és nem érti, mi baja lett hirtelen a két MCF-es képviselőnek. A Lungo Drom ellenzéki szerepéhez méltón pedig sorozatosan támadja, ha lehet, ostorozza az uralkodó pártot és a"cigány kormányfőt". Legalább ez a kis reménysugár maradhasson meg nekik, látván, fogadott anya-, vagy apapártjuk a Fidesz, hasonló módon minden követ megmozgat a szocik ellen. Kis pénz, kis foci. Kis politika, cigánypolitika.

Kolompár Orbán egyelőre nem aggódik, eddig stabil 36 fővel vezette az OCÖ 53 fős közgyűlését; és két ember elvesztése még nem a világvége számára. Az előző ciklust is átevickélte, mint ahogy a Gyurcsány- és a mostani kormány teszi, tette, 1-2 fős szavazati többséggel. Arra a kérdésre, hogy mit tesz, ha mégis úgy dönt néhány képviselő, hogy kezdeményezi a rendkívüli közgyűlés összehívását, és a testület feloszlatását, úgy válaszolt: semmit. Az MCF tovább folytatja karakteres, következetes roma politikáját a szélsőségek ellen, a romák életkörülményeinek javításáért. Kolompár Orbán szerint ma már egyre többen gondolják, hogy az MCF megteremtette a roma politika alapjait, és ezt mutatja az is, hogy egyre többen, ma már közel félszázezren azonosultak ezzel az eszmével.

Arra, hogy két legfőbb támasza, bázisának oszlopos tagjai fordítottak neki hátat, úgy válaszolt: "büszke vagyok arra két MCF-es képviselő nem rohant az OCÖ-ben kisebbségben lévő frakció vezetőjének, Farkas Flóriánnak a karjaiba". A továbbiakban független képviselőként számít a testületen belül Daróczi Sándorné és Sárközi Károly támogatására, a cigányság érdekében.

Daróczi Sándorné a RomNet megkeresésére döntéséről mindössze annyit mondott: "nehéz volt meghozni", és ennek köze van az EP-választáson elért eredményükhöz, ugyanis nem az elvárható szavazatszámot szerezte meg a roma párt.

Az OCÖ megkaparintásáért már elindult a helyezkedés és a tülekedés, a Lungo Drom pénteken Pécsett tart tanácskozást, ahová meghívták a renitenseket, vagy az arra hajlandónak látszó MCF-es képviselőket, míg a Kolompárt csapat a múlt hétvégén Balatonlellén összegyűjtött tapasztalatokat, információkat emészti. Egész héten.

Azon mindenesetre érdemes lehet elgondolkodni, hogy mi is történhetett a háttérben? Ellenséges fel-, vagy kivásárlás, egyszerű zsarolás, vagy csak egy újabb fondorlatos taktikai lépése Kolompárnak? Mert az tény, hogy a két legerősebb, leghűségesebb, a pártban és a kampányban legtöbbet dolgozó társa fordított hátat a cigányvezérnek iszonyú nagy munka után, fizetség nélkül. Lehet, ez az erőfelmérése az OCÖ-vezérnek, mi történnek, ha valóban elfogyna körülötte a levegő, kik lennének azok, akik elárulnák. Ez jó próba lehet a politikai szövetségek erejének is, ugyanis egy gyenge kapoccsal nem lehet elindulnia egy megtört, viharvert pártnak az országgyűlési választásokon, látván azt, a fővitorlást, a kormányost, a magas szelek is kikezdték, vérét kívánják. De már nemcsak neki. Az egész cigányságnak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt