HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kállai Ernő feloszlatná a Kisebbségi Kerekasztalt - az OCÖ nem akarja

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, Kállai, kerekasztal
2009 Május 28    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A hétvégéig várja Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az országos kisebbségi önkormányzatok álláspontját arról, hogy szükségesnek tartják-e, hogy továbbra is fennmaradjon a II. Kisebbségi Kerekasztal, ugyanis létrejött egy másik, hasonló egyeztető fórum a házelnök vezetésével. Amennyiben az országos elnökök nem jelentkeznek, a kisebbségi biztos kimondja az általa alapított egyeztető fórum feloszlatását. Kolompár Orbán, a legnagyobb lélekszámú kisebbség, a cigányság vezetője arra kéri az ombudsmant, ne oszlassa fel a testületet, és arra kéri a többi kisebbségi vezetőt, ne támogassák az ombudsman ötletét.

Hirdetmény

A magyarországi kisebbségek érdekképviseleti és egyeztető fóruma, a II. Kisebbségi Kerekasztal létrehozását 2007 szeptemberében, nem sokkal beiktatását követően kezdeményezte Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok biztosaként. A 13 országos önkormányzat vezetését tömörítő platform fő célkitűzése volt, hogy a kisebbségi közösségek közös álláspontot kialakítva együtt lépjenek fel saját érdekeik érvényesítéséért.

Az egyeztető fórum a kisebbségek parlamenti képviseletének megvalósításáért kidolgozott egy jogalkotási tervet, amely tételesen szabályozta volna a jogköröket, a választások menetét. A javaslatcsomagot átadták a kormánynak, majd tavaly szeptemberben nyílt levélben is felszólították a döntéshozókat, alakítsák ki álláspontjukat a kisebbségek parlamenti képviseletéről, dolgozzanak ki törvényjavaslatot, amelyet legkésőbb idén tavaszig be lehetne terjeszteni az Országgyűlésnek, hogy 2010-ben már a kisebbségek is indulhassanak országgyűlési választásokon. Érdemi lépés annak ellenére nem történt, hogy a parlament több mint másfél évtizede fennálló mulasztásos alkotmánysértést követ el ez ügyben. Erre többször is felhívták a figyelmet a kisebbségi közösségek és a kisebbségi ombudsman is és az elmúlt években.

Kállai Ernő a kisebbségi önkormányzatok elnökeit levélben kereste meg néhány hete azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés elnökének vezetésével megalakult a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fóruma. Az ombudsman igaz örül az új platformnak, de nagymértékben csalódott, ugyanis az nem helyettesíti a kisebbségek valós parlamenti képviseletét, és jogilag sincs szabályozva.

A kisebbségi vezetők azon kívül hogy évente kétszer találkoznak a házelnökkel és egymással, és elfogyasztanak egy-két pogácsát és egy pohár vizet, semmilyen komoly nyomást nem tudnak gyakorolni az Országgyűlésre, mivel sem felszólalási, sem véleménynyilvánítási joguk nem lesz a törvényalkotás, módosítás kapcsán.

A kisebbségi biztos szerint célravezetőbb lett volna, ha az országos kisebbségi önkormányzatok ragaszkodnak a jogi garanciák megfogalmazásához, de hiányolja azt is, hogy nincs kidolgozva, milyen módon jut el a kisebbségi közösségek álláspontja az Országgyűlés plenáris ülése elé. Az ombudsman szerette volna elérni azt is, hogy a házszabály módosításával lehetőséget kapjanak az országos kisebbségi önkormányzati elnökök az Országgyűlés plenáris ülésein való felszólaláshoz.

Kállai Ernő az önkormányzati elnököknek azt írta, mivel létrehozták a fórumot, azt javasolja, a II. Kisebbségi Kerekasztal mondja ki feloszlását, mert véleménye szerint nem volna szerencsés fenntartani a párhuzamos egyeztetések rendszerét. Ha május végéig az elnökök nem jelzik ez irányú szándékukat, vagy másként nem döntenek, az ombudsman kimondja a feloszlatást.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a Romnetnek azt mondta: arra kéri Kállai Ernőt, hogy ne oszlassa fel a II. Kisebbségi Kerekasztalt, mert szükség van egy olyan egyeztető fórumra, amely megfogalmazza a kisebbségek érdekeit, álláspontját, amit közvetlenül juttathat el a kormányhoz és az Országgyűléshez.

A roma vezető arra kéri a többi 12 országos önkormányzat elnökét, ne hagyják, hogy megszűnjön ez az érdekképviseleti fórum.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt