HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EP-választás - Kolompár rajtra kész

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  EP, választás, kolompár, mcf, ózd
2009 Május 08    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Csak Kolompárt Orbánnak sikerült összegyűjtenie a romák közül az európai parlamenti választásokra az ajánlószelvényeket a megadott határidőig. Az MCF Roma Összefogás Párt közel 23 ezer ajánlószelvénnyel adta le péntek 14 órakor, két órával a határidő lejárta előtt 34 fős listáját, amelyet Kis Zsolt, egy közgazdász egyetemi hallgató vezet.

Hirdetmény

Az MCF történelmet írt, amikor a 2006-os parlamenti választásokon önálló listát állított és történelmi teljesítményét most megismételte, mert Európában roma párt először állított önálló EP-listát a választásokra - mondta Kolompár Orbán, a roma párt elnöke az Országos Választási Bizottság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A roma politikus, aki az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is, megköszönte valamennyi támogatójuk bizalmát és "az utcai erőszak helyett" a szavazófülkékbe hívta a romákat és a nem romákat egyaránt. Azt mondta: a szélsőjobb cigányellenes és emberiség ellenes nézeteire és az egyre durvább erőszakos cselekedetekre a bizalmat hívják segítségül.

A roma vezető véleménye szerint csak az MCF-re leadott szavazatokkal lehet megállítani a Magyar Gárdát és a cigányellenes szervezetek térnyerését, ezért arra kér minden roma és nem roma embert vegyen részt a választásokon, és szavazatával gátolja meg, hogy a káosz és az erőszak betörjön Európába.

Az MCF Roma Összefogás Párt a szükséges 20 ezer érvényes ajánlószelvénynél mintegy háromezerrel többet gyűjtött. Úgy vélik, a roma pártnak minden társadalmi és szavazói támogatottsága megvan ahhoz, hogy képviselőt tudjanak küldeni az európai parlamentbe.

A roma párt 34 fős listájukon olyan roma és nem roma szakembereket indítanak, "akik sorsközösséget vállalnak a cigánysággal". A listavezetőt és a további jelölteket a jövő héten mutatják be a sajtó képviselőinek, míg a kampánynyitó rendezvényt a jövő hét végén tartják.

A RomNet információ szerint az MCF listáját vezető Kis Zsolt közgazdász egyetemi hallgató, felsőfokú angol nyelvvizsgája van. A listán főként jól képzett roma fiatalok kaptak helyet, de valamennyi korosztály képviselteti magát.

A jelöltek között van pedagógus, kulturális és gazdasági szakember, jogász és OCÖ-s politikus is. A jelöltek között található Magyar Elemér ügyvéd, Choli Daróczi József és vajda Imre is, míg az MCF elnöke a 11. helyet foglalja el.

Nyilvántartásba vették, és indulni kívánt a választásokon a Száva Vince vezette Magyarországi Kisebbségek Pártja is, de a megadott határidőig nem tudták összegyűjteni az ajánlószelvényeket. Száva Vince a RomNetnek azt mondta: 18 ezer 900 darab ajánlószelvényt tudtak összegyűjteni, de ezt "fantasztikusan nagy sikernek" tarja. Ugyanis pénz nélkül kampányoltak, és az összegyűjtött ajánlás szerinte azt mutatja, 2010-ben minden bizonnyal bekerülnek a parlamentbe, mert akkor is megmérettetik magukat.

Száva Vince úgy értékeli, hogy az alig ezer hiányzó szelvény ellenére a tény azt is mutatja, "megnehezítették a szélsőségesek dolgát".pártelnök gratulált Kolompár Orbánnak, és sok sikert kívánt az MCF-nek a választásokra. Száva Vince úgy fogalmazott: kívánja, hogy legalább egy roma képviselőt juttassanak ki Brüsszelbe, hogy valamennyi cigány érdekét képviselje.

A nyilvántartásba vett Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt, amelyet Szajkó Béla vezet, szintén nem tudta összegyűjteni a szükséges mennyiségű ajánlószelvényeket. A RomNetnek a pártelnököt többszöri próbálkozásra sem sikerült elérnie telefonon. Úgy tudjuk, Szajkó Béláék alig pár ezer ajánlószelvényt tudtak összegyűjteni az országban.

Ez a két párt szintén elindult a 2006-os országgyűlési választásokon, de se önálló jelöltet, se országos listáét nem tudtak állítani, mert akkor sem szedték össze a szükséges mennyiségű kopogtató cédulát. Ez eddig az MCF-nek sikerült először a magyar történelemben, de igaz nem jártak túl nagy sikerrel. Az akkori választáson alig ötezer szavazatot kaptak mindössze, pedig a 20 ezer ajánlószelvényük akkor is összejött.

Kolompár Orbán korábban azt mondta: tanultak a 2006-os hibákból és sikerekből, de a magyarországi cigányságnak is rá kell döbbennie, hogy saját kezébe kell venni sorsa irányítását, ugyanis elég volt a díszcigányokból, a megalázó lecsókolbászból és a libacsontból.

Az EP-választás június 7-án vasárnap lesz. Idén nyolc politikai szervezetre lehet szavazni, ugyanis a pénteki 16 órás határidőig 10 párt - köztük négy párt két közös listát állítva - adta le ajánlószelvényeit az európai parlamenti választásra. Két párt - a Jobbik és az MSZP - összegyűjtött szelvényeit már korábban ellenőrizték, önálló listáikat nyilvántartásba vették. A választáson önálló listát állítana a Jobbik és az MSZP mellett a Magyar Kommunista Munkáspárt, az MCF Roma Összefogás, az MDF és az SZDSZ. A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt bejelentette, hogy közös listát állít, és szintén közös listát állítana a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt.

Az MCF Roma Összefogás Párt listája:

1. Kis Zsolt
2. Orsós Rita
3. Dr. Petneházi Zsigmond
4. Baranyi Norbert
5. Lakatos János
6. Dr. Magyar Elemér
7. Csik Imre
8. Budai Richárd
9. Bódi Alexandra
10. Mocsár József
11. Kolompár Orbán
12. Vörös István
13. Köves Ágnes
14. Oláh István
15. Csonka József
16. Daróczi József
17. Vajda Imre
18. Kürti Magdolna
19. Virág Zsolt
20. Beri Dánielné Balogh Zsuzsanna
21. Farkas Istvánné Lakatos Ildikó
22. Agócs János
23. Daróczi Sándor Józsefné Baranyi Zsuzsa
24. Drágos József
25. Tejfel László
26. Berkes Elemér
27. Varga Zoltán
28. Hódi Sándor
29. Kolompár László
30. Balogh Gusztáv
31. Seres Géza
32. Papp Jánosné Nagy Judit
33. Farkas Antal
34. Rézműves AladárHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt