HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Újabb roma párt indulna az EP-választáson

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  EP, választás
2009 április 10    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Eddig három roma párt jelezte indulási szándékát az EP-választásokon az Országos Választási Bizottságnak. A Magyarországi Kisebbségek Pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak és a Megújult Magyarországi Roma Összefogás Pártnak legalább 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, hogy listát állíthassanak a június 7-i választáson. Azt még nem tudni, hogy a roma érdekképviseletek kiket indítanak majd képviselőjelöltnek, eddig ugyanis egyetlen jelölt személye biztos, Járóka Líviájé, aki nagy valószínűséggel ismét képviselő lesz Brüsszelben, a Fidesz színeiben. Mohácsi Viktória SZDSZ-es képviselő idén nem indul, bejelentette, visszalép.

Hirdetmény

Ami tény, van három párt, amely már jelezte, hogy indul, de kérdés az, hogy idén lesz e valós roma összefogás, képes-e a cigányság önálló listát állítani és közösen megmérettetni magát, így egy, esetleg két képviselőt is kijuttatni Brüsszelbe. Ha a romák összlélekszámát nézzük, erre lenne reális esély, hiszen több mint 200 001 roma szavazó van az országban, de eddig a széthúzás, a megosztás volt jellemző a roma politikusokra.

A Száva Vince vezette Magyarországi Kisebbségek Pártja megpróbált elindulni a 2006-os országgyűlési választásokon, de nem tudták összegyűjteni az országos lista állításához szükséges 20 ezre kopogtatócédulát. Ez egyedül a Kolompár Orbán vezette MCF-nek sikerült, igaz a választáson már nem jártak ilyen sikerrel, ugyanis a voksoláskor az országos listán 4500 szavazatot kaptak, míg egyéni jelöltjeikre összesen 12 ezer szavazatot adtak le. Szintén nem jártak sikerrel a főpolgármesteri és a helyhatósági választásokon.

Kolompár Orbánék még március elején, az első kisebbségi önkormányzatok országos kongresszusán vettették fel, hogy önálló erőként mérettesse meg magát a cigányság a választáson, és az MCF Roma Összefogás Pár országos választmánya április első napján döntött hivatalosan az indulásról.

Döntöttek arról is, hogy a választási lista összetételéről, a jelöltek személyéről az elnökség a későbbiekben határoz, de a választmány egyetértett abban, hogy képviselőjük roma származású, diplomás, több idegen nyelvet beszélő fiatal legyen.

Kolompár Orbán, a roma párt és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke az ülésen mondott beszédében úgy fogalmazott: tanultunk a 2006-os országgyűlési választások sikereiből és hibáiból, most precízebb, céltudatosabb szakmai és politikai kihívásokkal kell szembenéznünk. Hozzátette: a cigányság képes önmagáért kiállni, félretenni a korábbi vélt, vagy valós sérelmeit, és egy emberként felsorakozni a roma zászló alatt. "Csak politikai befolyással lehet segíteni a cigányság ügyét (...), sem civil szervezetek, sem kisebbségi önkormányzatok nem képesek erre, ezért egy roma pártnak kell felvállalnia ezt a szerepet" - jelentette ki Kolompár Orbán. Utalt arra, hogy a roma összefogás jegyében felkérték volna a Fidesszel szövetségben lévő Lungo Drom elnökét, Farkas Flóriánt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, hogy vállalja


Farkas Flórián a felvetésre közleményében reagált, és úgy fogalmazott: a médiából ismert kezdeményezést visszautasítja, ugyanakkor szánalmas és nevetséges próbálkozásnak tartja. Megjegyezte: a Lungo Dromnak, így rajta keresztül a magyarországi cigányságnak a Fidesszel való megállapodása alapján van európai parlamenti képviselőjelöltje Járóka Lívia személyében, aki a Fidesz-lista biztos befutónak számító hetedik helyén áll. Kolompár Orbán a visszautasításra úgy reagált, a Lungo Drom elnöke "a saját pecsenyéjét sütögeti" és egyéni érdekei miatt képes eladni, félrevezetni a cigányságot.

A RomNet az MCF roma párt vezetőségi tagjaitól szerzett információkra alapozva korábban arról számolt be, hogy Kolompár Orbán egybegyűjtené az összes roma politikust, így a szervezet EP-listáját akár Farkas Flórián is vezethetné. A fideszes honatya ezt visszautasította. Kolompár roma vezetőként arra is készült, hogy a választási lista második helyére Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselőt kérné fel, akit, akit Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő követne a sorban. Hogy megkereste- e az érintett vezetőket, nem tudni, de az már biztos, hogy a listát fiatal diplomás fogja vezetni.

Március elején a magyarországi Cigány Kisebbségi Önkormányzatok első országos kongresszusán összegyűlt 1500 képviselő azt követelte Kolompár Orbántól, hogy a cigányság állítson önálló listát a júniusi európai parlamenti választásokra. Az OCÖ és az MCF elnöke akkor úgy fogalmazott: mondjunk nemet a libacsontra, a megalázó lecsókolbászra, mert 20 éve megtéveszt minket a politika, mert eljött az idő, hogy a magyarországi cigányság meghatározó része legyen a belpolitikának, saját sorsa alakításának.

A Kozák János vezette Összefogás Esélyegyenlőségért Párt 2005 novemberében alakult. Elnöke Kozák János. De hogy az idősebb, vagy a fiatalabb, Kozák azt nem tudni, mindenesetre mindketten tagjai az Országos Cigány Önkormányzatnak. Magukról azt állítják, szervezetük a párt alapításakor annak a rétegnek a képviseletét, érdekeinek érvényesítését tűztük ki célul, akik eddig nem találták helyüket a már működő rendszerben. Nem célunk a hatalmon lévő pártok lejáratása, de szembe kell nézni a tényekkel, a megoldásra váró problémákkal - írták a RomNetnek küldött tájékoztatóban. Véleményük szerint a jelenlegi kormány bukása a kudarc, az alkalmatlanság beismerése, és ebben az SZDSZ is nagy szerepet vállalt.

A napjainkat sújtó világgazdasági válság Magyarországot sem kímélte, sőt más országokhoz viszonyítottan még fokozottabban jelentkeznek a problémák. Ennek következménye, hogy a gazdaság mellett a politikai események is felgyorsultak, szinte követhetetlenné váltak. Naponta születnek az egész országot érintő tétova döntések, bizonytalanság telepedett mindennapjainkra. A jelenlegi kormányzó párt láthatóan nem ura a helyzetnek, és ezt elősegítette az SZDSZ kilépése a koalícióból. Döntésüket nem az ország és a választók érdekében hozták. Most kilátástalan, kiszámíthatatlan a jövő. Kiskorúnak tekintik a magyar nemzetet. Ennél mélyebbre a politikai már nem süllyedhet. De nem is engedhetjük meg.

A kormányfő bejelentésével egy időben nyilvánosságra hozták kudarcukat, alkalmatlanságukat. Megjegyezték, az utóbbi időben elszaporodtak azok az események, amelyekre próbálják rávetíteni a cigányság és a többségi társadalom közötti konfliktust - hamis bűnbakokat keresve, és meggyőződésük, a feszültségek, félelmek keltése egyes politikai és gazdasági körök érdeke.

A Kozák János vezette Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt úgy véli, hatékonyan csak akkor lehet fellépni a meglevő gondok kezelésében, ha bekerülnek a politika vérkeringésébe, és ennek első lépése az EU választáson való részvétel. Ma, április 10-én a párt dfönt az indulásukról, és listájukról, valamint további terveikről.


Sárközi Károly, az MCF Roma Összefogás Párt választmányának elnöke a RomNetnek küldött közleményében köszönetet mondott idősebb Kozák Jánosnak a támogatását, amiért március 5-én a sajtóban, majd másnap március 6-án a Cigány Kisebbségi önkormányzatok I. Országos Kongresszusán kiállt a cigányság egysége és az összefogás mellett. "Idősebb Kozák János mint felelős roma vezető akkor az összefogást és az MCF Roma Összefogás Párt önálló EP indulása mellett tett hitet. A Kongresszus több mint 1500 résztvevője, köztük idősebb Kozák János, egyhangú támogatásáról biztosította a Kolompár Orbán által vezetett MCF Roma Összefogás Pártot" - fogalmazott Sárközi Károly.

Az MCF - mint eddig is - most is nyitott a hozzá, a cigányzászló alá csatlakozó kisebb romapártok előtt, így a Kozák János által vezetett szervezetet is várja. Amennyiben úgy döntenek az MCF - a kongresszus döntésének megfelelően - a korábbi megállapodás alapján listájára várja alkalmas, fiatal, diplomás, idegen nyelven beszélő jelölt megnevezését - írta a választmányi elnök.

A köztársasági elnök június 7-ére, vasárnapra írta ki a magyarországi európai parlamenti választást. Az Európai Unió országaiban június 4-e és 7-e között választják meg az Európai Parlament (EP) új tagjait a következő öt évre. Magyarország 22 képviselőt küldhet a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező testületbe, ez kettővel kevesebb, mint a jelenlegi számuk.

Az MSZP 66 jelöltet indít, a párt EP-listáját Göncz Kinga külügyminiszter vezeti, őt Herczog Edit, Gurmai Zita, Tabajdi Csaba, Hegyi Gyula, Fazakas Szabolcs, Cserey Gyula, Kökény Mihály, Harangozó Gábor és Dobolyi Alexandra követi.

A Fidesz-KDNP-nek 22 jelöltje van, a közös listát Schmitt Pál - aki jelenleg is EP-képviselő - vezeti, mögötte Szájer József, Gál Kinga, Áder János, Surján László, Deutsch Tamás, Járóka Lívia, Schöpflin György, Gyürk András, Őry Csaba, Glattfelder Béla, Kósa Ádám, Hankiss Ágnes, Győri Enikő, Bagó Zoltán, Hölvényi György, Szemerkényi Réka, Ékes József, Fridvalszky Gáspár, Hammerstein Judit, Gulyás Gergely és Tóth Edina szerepel.

Az MDF európai parlamenti listáját Bokros Lajos vezeti, őt kilencen követik: Habsburg György, Kerék-Bárczy Szabolcs, Joó Szabolcs, Dávid Ibolya, Járai Zoltán, Pusztai Erzsébet, Nagy Tamás, Farkas Péter és Kemény Attila.

Az SZDSZ 22 jelöltből álló listájának élén a jelenleg is EP-képviselő Szent-Iványi István áll, a további helyekre Béki Gabriella parlamenti képviselőt, Demszky Gábor budapesti főpolgármestert, Mohácsi Viktória EP-képviselőt és Konrád György írót jelölték. Mohácsi Viktória március utolsó napján közölte, hogy visszalépett, így nem indul az idei júniusi európai parlamenti (EP) választásokon. Mohácsi Viktória, aki az SZDSZ színeiben képviseli Magyarországot a brüsszeli döntéshozó testületben, döntését indokolva azt mondta: képviselőségét megelőzően az oktatási tárca miniszteri biztosaként a roma tanulók elkülönítése ellen küzdött, elindította a deszegregációs direktíváját. Később EP-képviselőként, SZDSZ-es politikusként arra kérte a párt színeiben megválasztott polgármestereket, hogy járjanak jó példával, zárják be, számolják fel a szegregált iskolákat, de ez nem történt meg. Hozzátette: az ország közel húsz településén megválasztott liberális polgármester közül egyetlen egy, a kalocsai városvezető tett eleget a kérésnek, és megszüntette a roma gyerekek jogellenes elkülönítését. Szándékát, hogy nem indul az idei EP-választáson, már két hónappal ezelőtt jelezte az SZDSZ ügyvivői testületének. Ezért nem érti, hogy a liberális párt miért szerepelteti őt továbbra is a 22 jelöltből álló lista negyedik helyén. Mohácsi Viktória 2004-ben az SZDSZ EP-választási listájának harmadik helyén szerepelt, és 2004. december elsejétől azután lett tagja az Európai Unió képviselő-testületének, azon belül az SZDSZ kétfős csoportjának, hogy Demszky Gábor lemondásával megüresedett a párt európai képviselői helye.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt