HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma adok-kapok - cigány háború a médiában?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, Farkas, kolompár, OCÖ
2009 Március 26    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Nincs közös párbeszéd, összefogás, megaszövetség a magyarországi cigányság két legnagyobb szervezetének vezetői között, csak a médián keresztül üzengetnek egymásnak, miközben oda-oda csapnak. Farkas Flórián egy közleménnyel ügyesen kihátrált Kolompár Orbán négyszemközti találkozója elől, míg az elnök szintén írásban tudatta a Lungo Drom vezetőjével, így a romákkal: Farkas Flóriánnak nem a cigányok, csak a saját pecsenyéje a fontos.

Hirdetmény

Kolompár Orbán az OCÖ és az MCF Roma Összefogás Párt elnöke hiába várta frissen főzött kávéval, pogácsával és szendviccsel Farkas Flóriánt az OCÖ Dohány utcai székházában csütörtök délelőtt, a jobboldali cigányvezér nem ment el. Bizonyára Kolompár Orbán a találkozó nagy szervezésben nem vette észre, hogy tegnap (szerdán) a sajtónak küldött közleményében visszautasította Farkas Flórián, hogy neve az MCF Roma Összefogás Párt európai parlamenti választási listájának első helyére felkerüljön. A Lungo Drom elnöke szánalmasnak és nevetségesnek tartotta Kolompár Orbán próbálkozását, és közölte, a Lungo Dromnak, így a magyarországi cigányságnak van EP-képviselőjelöltje, Járóka Lívia, aki biztosan kijut a brüsszeli képviseletbe.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint Kolompár a kormány segítségével, vagy akaratából tönkre tette és lezüllesztette a cigányügyet, így a roma politikai helyzet jobbá tételének egyetlen lehetséges megoldás az lenne, ha lemondana az OCÖ elnöki posztjáról, és átadná azt egy szakmailag és politikailag felkészült, erkölcsileg is elfogadható embernek, vagy feloszlatná a testületet és új választást lehetne tartani. Ez most éppen igazodik a Fidesz nagypolitikai kommunikációjához, ugyanis Gyurcsány távozásával csak új voksolás útján lehetne új kormány kezébe tenni a magyar, így velük együtt a cigány nép sorsát.

Kolompár hiába mondta, elég volt a "lízingelt cigányokból", és nem lehet eladni a romákat libacsontért és lecsókolbászért, és az összefogás jegyében zászlaja alá hívta Farkas Flórián, valamint a többi cigány vezetőt, politikust, úgy látszik a felhívás vagy süket fülekre talált, vagy nem akarnak összefogni. Ennek bizonyára van több oka is.

"Vajon a cigányság jelenlegi helyzete megengedi-e ezt, hogy felelősséggel tartozó roma politikusok az össz-roma társadalmi összefogás helyett a megosztást, a züllesztést és a káoszt erősítsék. Vajon Farkas Flóriánra melyik az igaz? Az összefogás, avagy a züllesztés, széthúzás?" - tette fel a kérdést Kolompár Orbán a Farkas Flóriánnak címzett, és a RomNethez is eljuttatott levelében.

Az OCÖ és az MCF elnöke a Lungo Drom elnökére utalva hozzáfűzte: "Mára már ez a tény nyilvánvalóvá vált, hogy a hosszú távú egyéni megélhetése érdekében képes akár a szélsőséges jobboldali náci ideológiájával is azonosulni és összefogni a hazai cigányság érdekeivel szemben". A Farkas Flóriánnak címzett nyílt levélben Kolompár Orbán úgy fogalmazott: "Mindezt alátámasztja, hogy Farkas Félix, a LUNGO-DROM szóvivője egy színpadon, karöltve állt Bayer Zsolttal, Morvai Krisztinával, a Prikezsia Gárda főkapitányával, és sok más szélsőséges roma ellenes kirohanásairól elhíresült egyénnel és közösen, egymást erősítve hirdették mindazon eszmét, hogy ma Magyarországon létezik "cigánybűnözés", azaz lehet a cigányságot kollektíve bűnösnek tartani, megfélemlíteni rettegésbe tartani és mindezt az egyes szélsőséges ideológiát erősítő médiákon keresztül, a többségi társadalommal elhitetni. S teszik mindezt Farkas Flórián irányításával egyes LUNGO-DROM-s képviselők. De a LUNGO-DROM-ban sincs eme álláspont kapcsán egyetértés".

Az OCÖ elnöke feltette a kérdést, hogyan tovább, vajon meddig bújhatnak még meg a pártok háta mögött magukat a cigányság képviselőjének tartott, a cigányságtól lízingelt pártpolitikát kiszolgáló egyének?


 

Nyílt levél

Mi a fontos Farkas Flóriánnak: a cigányság sorsa , vagy saját pecsenyéje? Az Országos Cigány Önkormányzat elnökeként, de főleg cigány emberként sajnálom, hogy Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke személyes, hivatalos meghívásomra sem írásban, sem szóban nem adott választ, hanem a tervezett találkozó előtt ezt közlemény formájában utasította vissza, számomra érthetetlen okokra hivatkozva.

Vajon a cigányság jelenlegi helyzete megengedi-e, hogy közösségükért felelősséggel tartozó roma politikusok az összroma társadalmi összefogás helyett a megosztást, a züllesztést és a káoszt erősítsék? Vajon Farkas Flóriánra melyik az igaz? Az összefogás, avagy a züllesztés, széthúzás?

Vajon 2002-ben, 2006-ban az Országos Cigány Önkormányzati választásokon tett mindazon kijelentése, miszerint a roma ügyet a pártpolitikai érdekek fölé kell helyezni, mennyire tükrözte a valóságot, és hogy állunk eme kijelentéssel most ?

Mikor mondott igazat?

Akkor, amikor ezt a kijelentést a kampány finisében tette, vagy most amikor a korábbi kijelentése szerint cselekedni kellene.

De vajon miért állhat érdekében a cigányságot és a CKÖ képviselőket félrevezetni?

Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy hosszú távú egyéni megélhetése érdekében képes akár a szélsőséges jobboldali náci ideológiájával is azonosulni és összefogni a hazai cigányság érdekeivel szemben. Mindezt alátámasztja, hogy Farkas Félix, a LUNGO DROM szóvivője karöltve állt egy színpadon Bayer Zsolttal, Morvai Krisztinával, a Prikezsia Gárda főkapitányával és sok más szélsőséges romaellenes kirohanásairól elhíresült egyénnel, és közösen, egymást erősítve hirdették, hogy ma Magyarországon létezik "cigánybűnözés", azaz lehet a cigányságot kollektíve bűnösnek tartani, megfélemlíteni, rettegésben tartani. Tették mindezt az egyes, a szélsőséges ideológiát erősítő médiumokon keresztül, próbálták a többségi társadalommal elhitetni. S teszik mindezt Farkas Flórián irányításával egyes LUNGO DROM-s képviselők. De a LUNGO DROM-ban sincs eme álláspont kapcsán egyetértés.

Ezt mutatja, hogy a LUNGO DROM-tól tömegesen állnak el helyi CKÖ-k, és mára már az elnökség tagjai is külön, önálló szervezeteket hoznak létre.

A LUNGO DROM szétszakadása azonos Farkas Flórián gyengülésével, amely érezhető nemcsak az ország egyes megyéiben, településeken, de jellemző az Országos Cigány Önkormányzat közgyűlésében is.

Vajon mitől tart Farkas Flórián, hogy nem meri felvállalni a hazai cigányság hatékony érdekképviseletét? Attól-e, hogy kiderül, már nagyon csekély támogatottsága van a romák körében és ezáltal a FIDESZ kevésbé tart igényt rá, vagy attól, hogy kiderül, a pártja nem vállalja fel a hazai cigányság képviseletét, és ezáltal nincs is szüksége a cigányság szavazataira?

De akkor hogyan tovább?

Valóban nincs szükség széleskörű roma összefogásra?

Akkor, amikor Molotov-koktélok százait dobják alvó gyermekeinkre, asszonyainkra, amikor az éj leple alatt brutálisan kivégzik gyermekeinket, családtagjainkat, cigány honfitársainkat. Amikor elveszítette a cigányság a társadalmi státuszát és már nincs biztosítva gyermekeink, unokáink jövőjének záloga. Nyilvánvalóan minden roma politikus, köztük Farkas Flórián is tudja, hogy az MCF Szövetség és sok más roma szervezet, CKÖ mindazon törekvése, mely szerint soha nem látott széleskörű roma társadalmi összefogás az egyetlen megoldás a hazai cigányság élethelyzetének a javítására és politikai érdekeinek képviseletére, helyes.

Vajon meddig bújhatnak még meg a pártok háta mögött magukat a cigányság képviselőjének tartott cigányságtól lízingelt pártpolitikát kiszolgáló egyének?

Budapest, 2009. március 26. Kolompár Orbán
(MCF)
OCÖ elnökeHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt