HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Íme, itt a legújabb fideszes hecckampány- A mentorprogram megy tovább

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Oktatás, Borovszky, okm, fidesz
2009 Március 23    Forrás: Ferenczi Krisztina - Népszava


Ez a cikk archív

Az oktatási tárcától egyetlen fillér közpénz sem tűnt el - közölte a Népszavával a tárca azok után, hogy a Fidesz a minisztériumból "talicskában kitolt pénzekről" beszélt a parlamentben. A bizonyíték nélküli politikai vádaskodáshoz a muníciót a korábban a mentorprogramot működtető alapítvány munkatársa, Nagy Attila és Mohácsi Viktória liberális EP képviselő nyilatkozatai adták.

Hirdetmény

Bizonyítatlan vádakkal állt elő az elmúlt hetekben a Katapult Mentorprogram működtetését decemberig végző HÖOK a Hallgatókért Alapítvány munkatársa, Nagy Attila és Mohácsi Viktória, az SZDSZ EP-képviselője. Nagy Attila ellen büntető feljelentést tett a megtámadott Borovszky Tímea, aki - esélyegyenlőségi főigazgatóként a mentorprogramot is felügyelte - sajtóperek sokaságát indítja a napokban, de pert fontolgat a Romaversitas Alapítvány is. Családi klánokról írtak és ismétlődően keverik bele az ügybe azokat a családi cégeket, amelyeknek - megbízási szerződésük alapján - a nem közalkalmazotti státusban lévő minisztériumi munkatársak munkadíjait számlázta a tárca. Ilyen volt például a Res Judicata Bt., amelyre Borovszky - 2006. november 16-i kinevezéséig, közalkalmazotti státusba kerüléséig - 8 hónapon át át havi bruttó 300 ezer forintos munkadíját számlázta.

Borovszky értetlenül áll a történtek előtt, s lapunknak azt mondta: Nagy állításairól kiderült, hogy hamisak, egy 200 ezer forintos "vesztegetési" ügyet nem tudott csak tisztázni a tárca, most a rendőrség vizsgálódik ebben. Hiller István oktatási miniszter belső vizsgálatát azután rendelte el, hogy Nagy nyílt levélben támadta meg az esélyegyenlőségi főosztályt.

Nagy és Borovszky volt titkárnője, Kovács Anikó - aki decemberben önként távozott, s ma Mohácsi Viktoriánál dolgozik - azt állította, Borovszky megkérte Nagyot, adjon át a mentorprogram pénzéből 200 ezer forintot, mivel nem tudta elérni a titkárnő fizetésének emelését. Borovszky szerint nem történt ilyen. A szembesítés a rendőrségen eredményes lehet, mert ott nemcsak az azóta jogszabályi kötelezettségből felfüggesztett főosztályvezetőt terheli igazmondási kötelezettség, hanem minden érintettet.

Hogy miért nem tett feljelentést Nagy Attila tavaly nyáron "vesztegetés" kísérlete miatt? Nem tudni, de ma már nem dolgozik a mentorprogramon - annak irányítása 36 milliós kerettel az első félévre Manherz Károly államtitkárhoz, működtetése a HÖOK-hoz került. A program költekezését tavaly tételesen vizsgáltatta át Borovszky, aki nem találta az esélyegyenlőséget szolgálónak a 2007-re a mentorprogramnak plusz állami forrásként juttatott 45 millióból a néhány fős iroda bútoraira költött 2 milliót. Eközben nem kapták meg ösztöndíjukat a mentorok, voltak teljesítés nélküli kifizetések. Ekkor derült ki az is: Nagy saját cégei, érdekeltségei több mint 6 milliós megbízást kaptak. A tárca belső ellenőrzése "átengedte" a főosztályvezető által vitatott, több mint 20 milliós tételeket. Hogy ebben volt-e szerepe a HÖOK nyomásgyakorlási képességének, nem tudni.

Mohácsi Viktória Zuschlag-ügyet, sosem létezett milliárdokat emlegetett - szerinte a hátrányos helyzetű romák támogatásánál felmerült gyanús pénzmozgásokról Hiller Istvánnak is tudnia kellett. A közeljövőben lejáró mandátumú SZDSZ-es EP-képviselő lapunknak megerősítette: az EU-csatlakozási tárgyalások befejeztével 68 milliárd forint volt a tárcánál integrációra, melyből csak 6 milliárd maradt, a többit vagy átcsoportosították, vagy "elfolyt" Borovszky idején.

Információink szerint sosem állt rendelkezésre ez az összeg, s Mohácsi korábbi nyilatkozataiban is ennek töredéke szerepelt. A Nemzeti Fejlesztési Terv I.-ben 2004-2006-ig 7,7 milliárd forint, az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) 2007-2013 között 45 milliárd forint fordítható a fenti célokra - állította a tárca, hozzátéve: a források egy része nem náluk volt.

A Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány több tízmilliós uniós forrására pályázik az ÚMFT keretében - ennek kapcsán Mohácsi korrupcióval vádolta meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, amit az a tárcával közös közleményben cáfolt. Eszerint azokat a roma civil szervezetek által delegált személyeket, akik közül Mohácsi szerint most 2-3 főt kellene alkalmazni egy 400 fős, "titkos listáról", 2004 tavaszán a Mohácsi roma miniszteri biztosi vezetésével kidolgozott program keretében képezték ki, ám ők a pályázati feltételekben nem szerepeltek. Mohácsi elmondása szerint hazai pályafutását ennél az alapítványnál folytatja.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt