HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

HVG-portré: Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 12    Forrás: HVG


Ez a cikk archív

"Sokszor olyan részletekre is kiterjed a figyelmem, amiken talán gyorsan túl kellene lépnem" - kezd halvány önkritikaként is felfogható önjellemzésbe a miskolci közterületi bűnözésért egy januári sajtótájékoztatóján kizárólag a cigányokat felelőssé tevő, s emiatt majdnem elmozdított, de végül csak figyelmeztetésben részesített, 54 éves városi rendőrkapitány.

Hirdetmény

Aligha véletlen ugyanakkor a helyi politika egyöntetű kiállása a megye viszonyait jól ismerő városi főzsaru mellett: egy Miskolc közeli bányászfaluban született, ahonnan a bányamérnök apa hamarosan a megyeszékhelyre, a kohó tőszomszédságába költözteti a családot. Amint módja nyílik rá, menekül is a nehézipartól - méghozzá a könnyűhöz: 1979-ben élelmiszer-ipari mérnöki diplomát szerez a budapesti Kertészeti Egyetemen. "A majonézes hidegkonyhai készítmények gyorsfagyaszthatósága" címmel írt diplomamunkával azonban vége is a könnyű falatoknak. Hirtelen felindulásból és józan anyagi megfontolásból - "épp akkor nősültem" - pályát módosít: bűnügyi nyomozónak áll. A kilencvenes évek elején Miskolcon jogi diplomát szerez és egy túsztárgyalói tanfolyamot is elvégez az USA-ban. Tudását hamar hasznosítja is: "pályám egyik legemlékezetesebb eseménye volt, hogy 1995-ben én adhattam vissza ózdi gyárigazgató apjának és édesanyjának azt az elrabolt kislányt, akit csak váltságdíj ellenében akartak elengedni". 2000 óta Miskolc rendőrkapitányaként küzd a város bűnözési mutatóinak javításáért, amiben olyan sikeres, hogy tavaly augusztusban a Magyar Köztársaság lovagkeresztjét is megkapja.

"Mostanában én is komoly mínuszokat szedtem össze a tőzsdén, de korábban elég sokat nyertem a részvényeken" - jelzi a miskolci főrendőr, hogy nem éri be a munkája nyújtotta izgalmakkal. Iskolaigazgató feleségével és két lányával - az idősebbik angolnyelv-tanári diplomával épp állást keres, a kisebbik egy multi miskolci gyárának hr-asszisztense - a Bükk alján élnek. A családi ház közvetlenül az erdő határán áll, "mivel a legkedvesebb időtöltésem a természetjárás".

HVG: Nem volt egyszerű engedélyt kapni a feletteseitől erre a beszélgetésre. Tudjuk ezt be annak, hogy a múltkori, "cigányozó" nyilatkozata miatt előbb elvégeztettek önnel egy kommunikációs tréninget, hogy könnyed riposztokkal háríthassa el kellemetlenkedő kérdéseinket?

Pásztor Albert: Ha lesz ilyen tanfolyam, biztosan beiskoláznak, de még nem került rá sor. Egyébként 1993-ban az USA-ban részt vettem egy kommunikációs és túsztárgyalói kiképzésen, ami olyan jól sikerült, hogy díszpolgári címmel távoztam Baton Rouge-ból.

- Talán Miskolc is díszpolgárává választja. Amikor megtudta, hogy össznemzeti tüntetés szerveződik önért, elérzékenyült vagy arra gondolt, lesz-e elég vízágyú az oszlatáshoz?

- Megható volt, még a könnyem is kicsordult. Csak fent, Budapesten féltek, itt kezdetben inkább majálishangulata volt a tüntetésnek. Kocsival tettem is egy kört arrafelé, persze teljesen inkognitóban.

- Ma már nyilván nehezebb lenne elvegyülnie a tömegben, hiszen az egész ország ismeri...

- Igen, de nem örülök neki. Szinte szégyellem magam amiatt, hogy állandóan "ünnepelnek". Nagyon is tudatában vagyok annak, hogy ez nem a személyemnek szól, hanem annak, amivel most kiálltam. Borzasztó dolgok jelennek meg rólam. A minap is egy mondatban szerepeltem ifj. Hegedűs Lóránttal meg Csurkával!

- De akkor most tényleg tiszta vizet önthetne a pohárba, hányadán is áll cigány honfitársaival.

- Nem vagyok rasszista, tisztelem őket. Talán demagógiának tűnik, de tavaly szenteste, hazafelé menet észrevettem a stadionnál egy háromgyerekes didergő roma családot. Felvettem őket. A srácok kimondhatatlanul boldogok voltak, hogy egy rendőr bácsi viszi haza őket.

- Pedig még kockázatot is vállalt értük. Ha jól számoljuk, hatan ültek a szolgálati Octaviában!

- Tény, hogy elég szorosan voltunk, de nem vagyok én közlekedési rendőr! Egyébként a legsúlyosabb, amit életemben elkövettem, pár gyorshajtás és néhány szabálytalan parkolás volt.

- Ha már ennyire rendszerető, miért nem állt be azonnal rendőrnek? Mit keres az életrajzában az a foltocska, hogy előbb még élelmiszer-ipari mérnöki diplomát szerzett?

- Friss diplomás voltam, amikor megkerestek a rendőrségtől. Jó pénzt kínáltak, meg azt, ha megnősülők, és már gyerek is lesz, lakást kaphatok. Amikor felvettem a szolgálatot, azért egy kicsit kilógtam a sorból, mivel nem sokkal előtte egy hónapos nyugat-európai vonatos körutazáson voltam. 1979-et írtunk; úgy néztek rám, mint egy CIA-ügynökre.

- De azért csak megbarátkoztak önnel, ahogy ön is az uniformissal...

- Az élet szennyes oldalával való találkozás sokkolt, de elhivatottá is tett. Néha, amikor este hazamentem, megittam egy felest meg egy sört, aztán ki is adtam magamból, annyira megviselt.

- Aztán csak hozzáedződött ön is, meg a gyomra is a feladathoz. Annyira, hogy ma már állítólag minden félelem nélkül lakja erdőszéli otthonát. Nem tart az éjszakai besurranóktól?

- Az egy békés negyede a városnak, egyébként meg nem az erdő felől és pláne nem éjszaka fenyegeti az embereket a veszély - a fenét! Szerintem tök felesleges bezárni a zsalugátert is, mert ha valaki be akar menni, akkor még azt is tönkreteszi.

- Pedig lenne mitől tartania: sarkos megfogalmazásaival mintha a kelleténél többször hívná ki maga ellen a sorsot. Pár éve egy helyi fideszes képviselővel szállt szembe...

- Az illető bent ragadt egy pirosban, amiért kapott 10 ezer forint pénzbüntetést, s ezt annyira zokon vette, hogy kiállt vele a közgyűlés elé. Erre mondtam, hogy nem illik magánsérelmet közügyként feltüntetni és a rendőrség hozzáértését vitatni egy ilyen egyszerű ügyben. Annyira berágtak a fideszesek, hogy akkoriban nem is szavazták meg az éves beszámolómat.

- És hogy került a legutóbbi kapitányi sajtóbeszámolóba az az ominózus mondat, amiért azóta is magyarázkodnia kell?

- Szabadságról tértem vissza, s amikor a kollégáim mesélték az elmúlt időszak eseményeit, ők említették meg, hogy decemberben és januárban rengeteg sikeres felderítésünk volt a rablások és betöréseslopás-sorozatok terén, s figyeljem meg, hogy minden elkövető cigány. Mondom nekik, ez nem létezik. Átrágtam magam az anyagon - és valóban. Ez engem is mellbe vágott.

- Na de képzett túsztárgyalóként csak kisakkozta, milyen hatása lesz a szavainak, ha ezt az információt a sajtóval is megosztja!

- Már két éve számítottam rá, hogy valami ilyesmi be fog ütni. Egyébként korábban is megkaptam a város vezetőitől: biztos nyugdíjaztatni akarom magam, hogy kimondom a valóságot. De ha korábban kezdtünk volna el a problémáról beszélni, talán nem jutunk el odáig, hogy védtelen cigányokra lőfegyverrel vadásznak. Az embernek a szíve hasad meg.

- És a saját jövőjét nem félti? Hogy látja, fölfelé vagy lefelé ível a pályája a történtek után?

- Úgy érzem, hogy a magánéletemben és a szakmai pályafutásomban elértem a csúcsot. Tavaly, miután megkaptam a lovagkeresztet, poénkodtam is a kollégákkal: most kellene elmenni, mert pár hónap múlva talán már csak lehajtott fővel tudok. Azok után, amiket magamnak okoztam, már biztos így fog történni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt