HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EP-jelentés a romák helyzetéről

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 09    Forrás: Népszava Online


Ez a cikk archív

Több konkrét javaslatot is tesz a romák szociális, munkaerő-piaci helyzetének javítására az a jelentés, amelyet Kósáné Kovács Magda előterjesztésében várhatóan kedden fogad el az Európai Parlament (EP). A szocialista képviselő szerint a romatelepek fölszámolását, a romák foglalkoztatását is segíthetnék európai uniós források.

Hirdetmény

A romák helyzetéről szóló, terjedelmes parlamenti állásfoglalás-tervezet mind a tagállamok, mind az európai intézmények számára megfogalmazza, hogy mit kell tenniük a kontinens legnagyobb kisebbségének társadalmi integrációját elősegítendő. Kósáné Kovács Magda, a jelentés készítője szerint nincs vesztegetni való idő, nem kellene megvárni, hogy megrázó események sora döbbentse rá az európai döntéshozókat a helyzet tarthatatlanságára. "Ez a társadalmi réteg nemcsak a munkaerőpiacról, hanem a demokratikus intézményrendszerből is kiszorul, tagjai kétszeresen is leértékelődött polgárai a társadalomnak" - mondja a képviselő, akinek több nyugat-európai kollégája is "ünneprontásnak" vélte a romák súlyos helyzetét taglaló jelentést. "Nehéz volt elfogadtatni velük azt a tényt, hogy a romák a sokat magasztalt rendszerváltozás legnagyobb vesztesei."

Bár a parlamenti állásfoglalás nem kötelezi a kormányokat cselekvésre, mégis hangsúlyos hivatkozási alap lehet a romaprobléma sürgős, európai szintű megoldását szorgalmazók számára. Jó néhány konkrét javaslatot tartalmaz arra, hogy mit kellene tenni a 10-12 milliós, túlnyomórészt az új tagállamokban élő népesség társadalmi fölemelkedésének, fölzárkóztatásának előmozdítására. Kósáné többek között olyan összeurópai stratégiai terv kidolgozását szorgalmazza, amely pontosan, a teljesíthetőség szerint rangsorolva tartalmazza a célokat, a megvalósításuk módját, és a hozzájuk rendelt forrásokat. Így a jelenleginél nagyobb, és főként célzott uniós támogatást lehetne fordítani a romák lakhatási, foglalkoztatási helyzetének javítására, és nem tűnnének el a kifejezetten nekik szánt támogatások a halmozottan hátrányos helyzetűek megsegítésére elkülönített közösségi alapokban. Jelentésében Kósáné Kovács Magda javasolja, hogy a jövőben a romatelepek fölszámolásához is lehessen európai uniós pénzeket fölhasználni. Ugyancsak kezdeményezi, hogy a romákat foglalkoztató munkaadók kaphassanak plusztámogatást a pályakezdőket segítő Start Plusz Program mintájára, és ehhez igénybe vehessék az Európai Szociális Alap forrásait. Azokban az elgettósodott országrészekben, ahol csak a földből lehet megélni, a romák által alapított, nem nyereségorientált mezőgazdasági szövetkezetek is részesüljenek közösségi juttatásban, biztosítva ezáltal a közösség megélhetését - szorgalmazza a dokumentum.

A parlamenti jelentés sürgeti egy olyan egységes módszer kidolgozását, amellyel - az adatvédelmi és emberi jogvédő szabályok tiszteletben tartásával - pontosan föltérképezhető Európa roma lakossága. Fölszólítja az Európai Bizottságot, hogy kövesse nyomon a diszkrimináció mértékét, és értékelje rendszeresen a romák helyzetét a tagállamokban.

A jelentést várhatóan kedden fogadja el az Európai Parlament plenáris ülése, amelyen Kósáné Kovács Magda a képviselők döntő többségének támogató szavazatára számít.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt