HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szolidaritás és tanulságok - határon túlról

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  interjú, ladislav, fízik
2009 Március 06    Forrás: Kissné Oláh Anita - RomNet


Ez a cikk archív

Ladislav Fízik, Szlovák Roma Parlament elnöke mutatja be a hazájukban lezajlott cigány önszerveződést nekünk, magyarországi romáknak úgy, hogy abból levonhassuk a megfelelő tanulságokat, s majd megelőzhessük az esetleges hazai éhségsztrájkokat és a régóta áhított roma egység kudarcát!


Hirdetmény

Az elmúlt hónapok tragikus eseményei kapcsán az Országos Cigány Önkormányzat megrendezte első kongresszusát. A települési és területi kisebbségi önkormányzati képviseleten és hazai felszólalókon túl, több szomszéd ország roma képviselői is eljöttek szolidaritásuk kifejezésével és tapasztalataik megosztásával tarsolyukban. Szlovákiából Ladislav Fízik és Kökény Béla roma aktivista köszöntötte a hazai cigányokat, a Szlovákiában maradt cigány testvéreik és nővéreik nevében.

Hazánkban is működik Roma Parlament, amely szociális feladatokat lát el, kulturális tevékenységet folytat, és nem utolsó sorban érdekérvényesítéssel is foglalkozik.

A Szlovák Roma Parlamentet is hasonlóképpen kell elképzelni?

A Roma Parlament 2000- ben jött létre s ez volt az első ilyen nemzeti gyűlése a szlovák romáknak. Ez egy intelligens fórum lehetőségét teremtett meg és otthont adott a roma civil szervezeteknek és roma politikai pártoknak is.

Nálunk a roma szervezetek a belügyminisztériumban regisztráltatják magukat, működési szabályzatuk alapján roma érdekképviselettel foglalkoznak, illetve roma pártok is léteznek. Ezek adják a Roma Parlamentet, amelynek aztán az a célja, hogy bejusson a roma érdekképviselet oda, ahol roma kérdésekben döntenek.

Eddig a helységekbe sem jutottak be ezek a szervezetek, de hogy egy hasonlattal éljek, most láthatják, hogy sült krumpli vagy káposzta van - e a tálban.

2000 előtt nem is volt roma önszerveződés Szlovákiában?

Ahol most Önök tartanak, ott tartottunk mi 2000 előtt. Akkor roma pártként szerettünk volna a döntéshozatalba kerülni. Ilyen volt Roma Értelmiség az Együttélésért Párt, vagy a Roma Polgári Kezdeményezés Pártja. Ilyen módon nem sikerült bejutni.

A Szlovák Roma Parlament a szlovák döntéshozatal része?

Igen, ugyanis két részre osztódik a Roma Parlament, civil szervezetekre és roma politikai pártokra. A Roma politikai pártok vezetői adják a Roma Parlament roma tanácsát. Ha úgy tetszik, nevezhetjük népgyűlésnek vagy nemzetgyűlésnek.

A Roma Parlament eddigi munkássága alapján, milyen kiemelkedő tevékenységéről adna számot?

Olyan projekteket realizáltunk, amellyel segítettük a roma értelmiség kialakulását, növeltük a roma öntudatot.

Önök úgy ítélik meg, hogy a magyar roma önszerveződést akár húsz évvel is megelőzi a szlovák roma önszerveződés?

Igen, azt kell mondanom. Mi ebben elsők voltunk, ám azt is el kell mondani, hogy nem voltunk sikeresek. Magyarországon is a roma politikusoknak le kellene ülniük és meg kellene egyezniük.

Ha feltételezzük, hogy a roma önszerveződés valóban késett Szlovákiához képest, akkor ön szerint, mi lenne az, amit Önöktől tanulhatnánk?

Ne ismételjék meg azokat a hibákat, amit mi vétettünk. Próbáljanak meg valóban egységet létrehozni a cigányságon belül. Roma politikusok mondjanak le az önös ambíciójukról, hogy az egyesítés eredményes lehessen. Ha a romák meg lesznek osztva és nem egy pártként próbálnak meghatározó szerephez jutni, akkor ez nem lesz sikeres. Ugyanolyan sikertelen lesz, mint a miénk.

Milyen apropóból jöttek el erre a Kongresszusra?

Szolidaritást szeretnénk nyilvánítani az elmúlt napok eseményei kapcsán.

Ilyen távlatból megítélve, mik lehetnek az éhséglázadások tanulságai, amelyek évekkel ezelőtt törtek ki az Önök országában?

Az benne a tanulság, hogy a cigányoknak nem kellett volna meghátrálni, hanem a végsőkig harcolni kellett volna. Akkor eredményeket értünk volna el. Azért álltak le a tűntetések nálunk, mert mind a két oldalon vér folyt. Akkor arra szólítottam fel a cigányokat, hogy le kell állnunk! Most már azt mondom, hogy nem kellett volna leállni!

Mik az előzetes jelei egy éhséglázadásnak?

Nagyon rossz szociális helyzet.

És vannak - e jelei a többségi társadalom és a kisebbség együttélési viszonyában?

Olyan kapcsolatba kell, hogy legyenek a kisebbség és a többség, hogy kölcsönösen tolerálják a másságot. Abban az esetbe, hogy ha konkrét probléma merül fel, akkor azonnal meg kell tenni azokat a lépéseket, amivel meg lehet állítani az eseményeket. Nem szabad engedni a kollektív bűnösséget kimondani, a sajtót elharapózni, azonnal bírósági ügyeket kell indítani, ha szükséges, a legfelsőbb bíróságig is el kell menni. Azonnal európai képviselők, elé kell vinni a dolgot.

Milyen érzésekkel térnek haza erről a kongresszusról?

Nagyon jó érzésekkel térek haza. Nagyon helyes lépések történtek az önszerveződés irányába. Ugyanakkor azt is látom, hogy a cigány nemzettudat gyenge, és nem jutottak el a magyarországi cigányok arra a szintre, hogy asszertíven képviseljék és kommunikálják a cigány ügyet. Ha nem lesznek egységesek, akkor a többségi társadalom nem veszi őket komolyan, s a romák pedig ugyanolyan erőtlenek maradnak.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt