HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Mi készítettük, de nem mi dobáltuk a Molotov-koktékokat"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 06    Forrás: Cseri Péter - NOL


Ez a cikk archív

Mi készítettük, de mások dobálták a Molotov-koktélokat romák házára - vallották azok a pátkai polgárőrök, akiket emberölés kísérletével vádolnak a tavaly júniusi támadás kapcsán.

Hirdetmény

Pénteken a Fejér Megyei Bíróságon megkezdődött annak a három polgárőrnek a büntetőpere, akik az ismertetett vádirat szerint tavaly június harmadikára virradó éjszaka Molotov-koktélokat dobáltak három romák lakta házra Pátkán. Az ügyészség mindhárom polgárőrt különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletével vádolta meg.

Az 1600 lakosú Pátkán mintegy 160 roma él nagyjából két tömbben, a Vörösmarty és az Árpád utcákban. A támadás előtti időszakban a faluban megszaporodtak a kisebb súlyú vagyon elleni és erőszakos jellegű bűncselekmények, amelyeknek a döntő többségét a helyiek a roma közösség számlájára írták. Mindennapossá váltak a konfliktusok a pátkai romák és a 17 éve működő polgárőrség tagjai között. A 46 pátkai polgárőr között egyébként egyetlen roma származású lakos sincs.

A vádiratban az áll, hogy a 39 éves M. László, az öt évvel fiatalabb öccse, M. Károly, valamint unokaöccsük, a 24 éves N. Balázs a szóban forgó éjszakán beugróként vállalták a polgárőri járőrszolgálatot, és elérkezettnek látták a pillanatot, hogy megtorolják azokat a valós vagy vélt sérelmeket, amelyeket korábban a pátkai Árpád utcában lakó romáktól szenvedtek el.

A számos konfliktus közül a vádirat kiemel egy olyan esetet, amely személyesen is érintette az M. testvéreket. Két hónappal a Molotov-koktélos támadás előtt az Árpád utcai romák közül ketten belekötöttek a helyi Barlang presszóban M. Bélába, a vádlottak mozgássérült testvérébe, akitől pénzt követeltek cigarettára és italra. Az incidensnek M. László megérkezése vetett véget, aki "kitessékelte" a két molesztálót a vendéglátóhelyről.

Ezek után az M. testvéreket - elmondásuk szerint - többször is veréssel fenyegették meg a helyi romák. Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak bosszúból elhatározták, hogy megfenyítik az Árpád utcai cigányokat, és Molotov-koktélokat dobnak a házaikra. A vádiratban az áll: a Molotov-koktélokat a támadás előtt néhány órával a három polgárőr közösen készítette el, a benzint és a palackokat M. László szerezte be, a gázolajat pedig N. Balázs.

Éjfél után csaptak le a romák lakta házakra: összesen hat palackot dobtak el, ebből kettő okozott komolyabb kárt, a többi a házfalakra vagy a bejárat elé vágódott. Ugyanakkor az egyik Molotov-koktél megrongálta az egyik ház ablakát, egy másik palack pedig berepült a középső ház gyerekszobájába, ahol három kisgyerek aludt. Ez a szoba kigyulladt, és csak a szerencsének köszönhető, hogy a zajra felriadt szülők még az előtt el tudták oltani a lángokat, hogy személyi sérülés történt volna. A vádirat szerint a támadást követően a sértettek az utcára rohantak, és a sötét ellenére felismerték a támadóikban a polgárőröket, akik elmenekültek a helyszínről.

Az ügyészség csak a tárgyalás későbbi szakaszában ismerteti majd azokat a bizonyítékokat, amelyek megalapozzák a vádat. A pénteki első tárgyalási napon került sor a vádlottak meghallgatására. Pontosabban - mivel egyikük sem kívánt élni a vallomástétel lehetőségével - ismertették a nyomozás során tett vallomásaikat. Ezekből az derült ki, hogy eleinte mindhárman tagadták, hogy bármi közük lenne a történtekhez. Később azonban valamennyi vádlott hasonló módon változtatta meg a vallomását: eszerint ők készítették el ugyan a Molotov-koktélokat, de azokat számukra ismeretlen személyek dobták a romák házaira.

M. László azt állította, hogy a támadás napján találkozott a székesfehérvári kórházban egy régi ismerősével, akivel beszélgetésbe elegyedett. Bár ennek az ismerősének nem emlékszik a nevére, de arra igen, hogy a férfi azt mondta neki: meg akarják ijeszteni a pátkai romákat néhány Molotov-koktéllal. M. László állítása szerint nem gondolt arra, hogy ennek súlyos következményei lehetnek, ezért segítséget ígért az ismeretlennek, és a Molotov-koktélok készítésébe bevonta az öccsét és az unkaöccsét is.

Mindhárom polgárőr utolsó rendőrségi vallomásában az áll, hogy miután az esti szolgálatban elkészítették a palackokat, azokat a falu szélén átadták az M. László által említett ismeretlen személynek, aki két szintén ismeretlen társával érkezett a találkozóra. Ezek után a rejtélyes idegenek elmentek, és "feltehetőleg ők dobálták meg a Molotov-koktélokkal a romák házait". A vádlottak egybehangzóan úgy nyilatkoztak: senkit nem ismernének fel az ismeretlen támadók közül. A tárgyaláson elhangzott, a polgárőrök nem vállalták a poligráfos (haszugság-) vizsgálatot.

A bíróság a vádlottak szabadlábra helyezésére vonatkozó védői indítványokat elutasította, így a polgárőrök továbbra is előzetes letartóztatásban maradnak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt