HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tatárszentgyörgyi gyilkosság - Megemlékezés az áldozatok sírjánál

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  tatárszentgyörgy
2009 Február 23    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Holokauszt balladákkal, siratóénekekkel, és gyászimával emlékeztek családtagok, roma vezetők az egy évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi fegyveres támadás halálos áldozataira a Pest megyei település temetőjében kedden.

Hirdetmény

A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és a Roma Polgárjogi Alapítvány által szervezett megemlékezés kezdetekor gyertyákat gyújtottak az egy évvel ezelőtti tragédia helyszínén. Virágokat és mécseseket tettek családtagok és megyei roma vezetők annak a háznak a lépcsőjére, amelyet egy évvel ezelőtt Molotov-koktéllal felgyújtottak, és a tűz elől menekülő emberekre rálőttek.

Az akkori támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert, és ötéves kisfia életét veszette, a család hatéves kislánya súlyosan megsérült.

A gránitból készített síremlék előtt Iványi Gábor metodista lelkész, polgárjogi aktivista gyászimájában felidézte, hogy az egy évvel ezelőtti tragédiát követően a hatóságok eleinte egyszerű balesetként kezelték a történteket annak ellenére, hogy már mindenki számára nyilvánvalóvá vált: bűncselekmény történt.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke "a cigányság mártírjainak, véráldozatainak" nevezte a romák elleni támadássorozatban meggyilkolt hat embert, köztük a tatárszentgyörgyi két áldozatot. Azt mondta: a második világháborút követő időszak legbrutálisabb, szisztematikus népirtása zajlott ebben a másfél éves időszakban, és csak bízni tudunk abban, hogy a rendőrség a valódi elkövetőket fogta el, és az esetlegesen a háttérben állókat is megtalálja.

A polgárjogi vezető reményét fejezte ki, hogy egyre több ember fogja majd meg egymás kezét, és nyújt segítséget az elesetteknek, a védteleneknek, és közösen keresik romák, nem romák a cigányság élethelyzetének javításához vezető utat.

Délelőtt a kormány és a cigányság képviselői, családtagok az Országos Cigány Önkormányzat fővárosi székházában emlékeztek, és kora este a fővárosi Nehru parton, a romaholokauszt emlékművénél gyújtanak gyertyát a 2008. júniusában kezdődött támadássorozat áldozatainak emlékére.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Rafael Gyula az Echo Tv-ben

  • Miért tüntette el az ORÖ a romagyilkosságok áldozatainak emléktábláját?

  • Érzékenyítő tréningre küldik a romákat diszkrimináló biztonsági őröket

  • Rafael Gyula: Rágalomhadjárat ellenem?

  • Máté Dezső: Ha angolul beszélek, akkor külföldi vagyok és nem magyar cigányCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt