HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szociális kártya - Az ombudsman a rendelet hatályon kívül helyezését kéri

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, Kállai, kártya
2009 Február 23    Forrás: MTI, RomNet


Ez a cikk archív

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a szociális kártya bevezetéséről szóló rendelet hatályon kívül helyezését kérte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testületétől, mert álláspontja szerint az önkormányzat a kártya bevezetésével a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta az állam által nyújtott szociális segélyek felhasználását.

Hirdetmény

Az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-vel közleményben közölte: Szabó Máté arra kérte a monoki képviselő-testületet, hogy hatvan napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet.

Az ombudsman szerint az önkormányzatnak eleve nem volt alkotmányos lehetősége arra, hogy rendeleti úton korlátozza az állam által biztosított segélyek felhasználását. Az adott esetben a szociális segély felhasználásának korlátozása a szociális törvény érdemi kiegészítését jelenti, ami pedig túlmegy a felhatalmazásban előírtakon - állapította meg Szabó Máté. Az országgyűlési biztos közölte: az önkormányzati rendelet szövegében megfigyelhető hiányosságok és ellentmondások kapcsán felmerülhet a kiszámíthatatlan, önkényes jogalkalmazás veszélye is.

Törvényi háttér hiányában a rendelet arra nézve sem tartalmaz - nem is tartalmazhatna - pontos meghatározást, hogy melyek azok a "meghatározott termékek és szolgáltatások", amelynek megvásárlására, igénybevételére a szociális kártya jogosítana, illetve mi alapján jelölnék ki a kártyaelfogadó helyeket - hangsúlyozta Szabó Máté.

Az Alkotmánybíróság állásfoglalásával összhangban felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatoknak a "törvénysértő rendeletalkotás" helyett lehetőségük van alkotmányos keretek között kezdeményezni a szerintük szükségesnek ítélt magasabb szintű jogalkotást. Szabó Máté utalt arra, hogy 2009 januárja óta az önkormányzatoknak nincs törvényességi felügyeletük. A közleményben emlékeztettek arra, hogy Szabó Máté hivatalból indította meg vizsgálatát, mert a monoki szociális kártya bevezetése kapcsán a jogállamiság és a jogbiztonság követelményével, valamint alapvető joggal összefüggő visszásság gyanúja merült fel. Közölték: az ombudsman részletes tájékoztatást kért Monok polgármesterétől, valamint a szociális és munkaügyi minisztertől, akitől a vizsgálat befejezéséig nem kapott választ.

Mint írták, a polgármester tájékoztatása alapján a szociális kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken, kizárólag a rendeletben meghatározott árucikkeket (például általános élelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodószereket, gyógyszert, tüzelőt) lehet vásárolni, illetve a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér és a lakáshitel-törlesztés költségeit lehet kiegyenlíteni.

A monoki rendelet szerint a szociális törvényben meghatározott aktív korúak ellátásának teljes összegét, a rendszeres szociális segély esetében pedig az összeg hatvan százalékát kell a szociális kártyára utalni. A rendelet azt is rögzíti, hogy a kártyával tilos jövedéki terméket, például alkoholterméket, dohányárut vásárolni - áll a közleményben.

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere 2009 november elején beszélt arról az MTI-nek, hogy novembertől használhatják a segélyezettek a szociális kártyát a településen. A szociális kártya bevezetése mellett 2009. október 20-án döntött Monok képviselő-testülete. A polgármester akkor elmondta: a község tíz képviselője közül hét volt jelen a voksoláson: hat képviselő igennel, egy nemmel szavazott. A monoki döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek.

Az MDF üdvözli az ombudsman kezdeményezését, amelyben arra kéri a monoki polgármestert, hogy helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet.

Az MDF korábban is kifejtette: az adóforintok és a szegénységben élő gyermekek védelme érdekében jó megoldás lehet, ha az állami támogatás felhasználását bizonyos mértékben korlátozzák. Az ilyen fontos kérdést azonban nem szabad átgondolatlan sufnirendeletekkel, különböző településeken eltérően szabályozni, mert akkor valóban növekedhet a rászorulók kiszolgáltatottsága, előkerülhetnek a haverok kiskereskedései, és üzletet csinálhatnak a szegények helyzetéből.

Az MDF az olyan szolidáris kártyát tartaná jó megoldásnak, amely az ország bármely területén, bármely boltban felhasználható, és úgy működik, mint a bankkártya. Az egységes és jól átgondolt szabályozással fel lehet venni a harcot a feketegazdaság ellen, valamint célzottabbá és igazságosabbá lehet tenni a segélyezési rendszert.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt