HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok: Elkészült a falu-kiürítési terv

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 21    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Már elkészült a romagyilkosságok és támadások helyszínein lefolytatásra váró bizonyítási eljárásokra vonatkozó rendőrségi terv, amely részletesen taglalja, hogy az előzetes letartóztatásban lévő négy férfit hogyan szállítják majd a településekre, illetve hogyan oldják meg az eljárások során az érintett falvak részleges és teljes kiürítését �értesült a RomNet rendőrségi forrásból.

Hirdetmény

Úgy tudjuk, a rendőrség csak akkor tárja a tavaly augusztus 21-én elfogott, és azóta előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak elé a gyanúsítás alapjául szolgáló bizonyítékok összességét, ha már lezajlottak a helyszíni bizonyítási eljárások is. A RomNet információ szerint egyéb megfontolások alapján csak az országgyűlési választások után, feltehetően májusban, Galgagyörkön tartják az első helyszíni bizonyítási eljárást. Azért választották ezt a helyszínt, mert 2008. július 21-én itt kezdődött fegyveres és Molotov-koktélos támadássorozat, amelyet az eddigi bizonyítékok szerint nyolc másik olyan támadás követtet, amelyek az előzetes letartóztatásban lévő férfiakhoz köthetők, és ezek során hat ember életét vesztette.

 

Magát megnevezni nem kívánó rendőrségi forrásból a RomNet úgy értesült, a rendőrség a helyszíni bizonyítási eljárásokat az alapján osztályozta, hogy miként tudják biztosítani a településeken a rendet, a gyanúsítottak testi épségét, illetve az eljárás sikerességét, így a kilenc helyszín közül van olyan is van, ahol ezt az eljárást nem tudják majd megoldani.

Ahhoz, hogy sikeresen tudják ezeket a nyomozástechnikai lépéseket végrehajtani, részben, vagy teljesen ki kell üríteni az érintett településeket, így kordonokkal és rendőrsorfallal zárják majd el több száz méter távolságban az egykori bűncselekmények helyszíneit. A rendőrség már napokkal korábban megkezdi az erre vonatkozó felkészülést. A rendőrség azt tervezi, hogy az első helyszíni bizonyítási eljárásra meghívja a sajtó képviselőit is.

 

Nyomozástaktikai és memzetbiztonsági szempontból, nem a támadássorozatok sorrendjében tartják ezeket a bizonyítási eljárásokat, így feltehetően a második helyszín Tatárszentgyörgy lesz, ahol az égő házból menekülőkre lőttek sörétes fegyverrel. Az éppen egy évvel ezelőtt történt támadásban egy 27 éves férfit és ötéves kisfiát agyonlőtték, egy hatéves kislányt pedig súlyosan megsebesítettek.

A tatárszentgyörgyi gyilkosságra emlékezve kedden az Országos Cigány Önkormányzat Dohány utcai székházában, valamint a Pest megyei település temetőjében, Csorba Róbert és kisfia, Robika sírjánál, illetve a fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartanak gyertyagyújtásos megemlékezést roma és nem roma szervezetek, közéleti személyiségek részvételével.

A romagyilkosságok feltételezett elkövetőinek előzetes letartóztatását csütörtökön hosszabbította meg a bíróság. A rendőrségnek jövő augusztusig kell lezárnia a nyomozást.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Portré Orsós Lajosról

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrök

  • „Közmű híján a boltban veszik az áramot” – képriport Szendrőről

  • Lajkó Félix, az Ötödik évszak és Lakatos Mónika világzenei listákonCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt