HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma kárpótlással kapcsolatos visszaélést tárgyal a Győri Ítél&am

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 18    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A Győri Ítélőtábla ma tárgyalja másodfokon a roma kárpótlással kapcsolatos Vas megyei csalási ügyet. Az elsőrendű vádlottat - az egyik Vas megyei község cigány kisebbségi önkormányzatának egykori elnökét - korábban az első fokon eljáró Vas Megyei Bíróság 3 év 6 hónap börtönre ítélte; a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Hirdetmény

Az elsőrendű vádlott 2002 és 2004 között részt vett a kárpótlási ügyek bonyolításában. Kárpótlásban, egyszeri pénzjuttatásban az osztrák szövetségi kormány részesítette azokat, akiket a nemzetiszocialista rendszer idején a mai Ausztria területére deportáltak és ott rabszolga- vagy kényszermunkára köteleztek.

A kárpótlást az Osztrák Megbékélési Alapon keresztül nyújtotta Ausztria. Az elsőrendű vádlott a vád szerint hamis adatokat tartalmazó, alaptalan kárpótlási igényeket nyújtott be az igénylések összegyűjtésében és a pénz átutalásában közreműködő Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványhoz, s azon keresztül az Osztrák Megbékélési Alaphoz.

A cselekmény folytán a megbékélési alapot több mint 58 millió forint kár érte, amely nem térült meg.

Az elsőrendű vádlottat csalás és magánokirat-hamisítás miatt találta bűnösnek, s ezért 3 év 6 hónap börtönre és 1,3 millió forint vagyonelkobzásra ítélte első fokon a Vas Megyei Bíróság. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás miatt 1 év börtönre ítélték, a büntetés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztették.

Emellett 2,9 millió forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el vele szemben. Az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. A mai nyilvános ülésen várható bírói döntéssel jogerősen lezárulhat az ügy.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt