HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A koszovói romák visszatelepítésének felfüggesztését kéri Berlint&a

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A Koszovóból Németországba menekült romák visszatelepítésének felfüggesztését kéri Angela Merkel német kancellártól Thomas Hammarberg, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa - közölte csütörtökön Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.

Hirdetmény

Hammarberg az Európai Unió különböző intézményeinek képviselőivel találkozott Brüsszelben, és a hivatalos munkaebéden Járóka a Koszovó és Németország között tavaly aláírt kétoldalú "visszafogadási megállapodás" végrehajtásáról kérdezte a biztost.

Az EP egyetlen roma képviselője emlékeztetett arra, hogy 1999-ben és azt követően csaknem 14 ezer roma menekült Koszovóból Németországba. Járóka szerint a visszatelepítésben most érintett romák több mint egynegyede Németországban született, és semmilyen módon nem kötődik Koszovóhoz.

Az EP-képviselő megjegyezte, hogy a koszovói kormány eddig képtelennek bizonyult a mindössze 480 belső menekült áttelepítésére a nagy botrányt kavart mitrovicai ólomszennyezett telepekről. Emellett a biztonsági helyzet sem kielégítő az országban, az etnikai alapú incidensek pedig alig csökkennek - tette hozzá.

Hammarberg válaszában elmondta, hogy a működésképtelen koszovói gazdaságot, illetve a menekültek ellentétes szándékát figyelembe véve maga is aggályosnak találja a visszatelepítéseket, különösen azért, mert a Németországból kiutasított romák egy része éppen az említett ólomszennyezett telepekre kénytelen visszatérni. Közölte, hogy ez ügyben nyílt levélben fordult Angela Merkel német kancellárhoz, és arra kérte, hogy Németország fontolja meg a visszatelepítések felfüggesztését, azt csupán önkéntes alapon hajtsa végre.

MTI


Az elmenekült koszovói romák védelmében - Járóka Lívia sajtóközleménye

Az Európai Unió főbb intézményeinek képviselőivel tartott munkaebédet Thomas Hammarberg, az Európa Tanács Emberi Jogi Főbiztosa. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját alkotó Európai Néppárt képviseletében Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő tárgyalt a főbiztossal, többek között a koszovói háborút követően az EU tagállamaiban menedéket találó romák visszatelepítése ügyében.

Thomas Hammarberg főbiztos azért érkezett Brüsszelbe, hogy bemutassa legfrissebb, "A bevándorlás kriminalizációja Európában" című tanulmányát, illetve hogy az Európai Unió három fő intézményeinek érintett képviselőivel tárgyaljon a bevándorlás emberi jogi vonatkozásairól. A hivatalos munkaebéden Járóka Lívia, a Fidesz képviselőnője a Koszovó és Németország között 2009 elején aláírt kétoldalú visszafogadási megállapodás végrehajtásáról kérdezte a biztost.

1999-ben és azt követően csaknem 14 ezer roma menekült Koszovóból Németországba, akik a hazatelepítési eljárás révén elvesztették az országban való jogszerű tartózkodást biztosító türelmi státuszukat és mivel a Koszovóban való visszatérésük hivatalosan nem veszélyezteti életüket és testi épségüket, el kell hagyniuk Németországot. A képviselőnő emlékeztetett, hogy a visszatelepítés által érintett romák több mint 25%-a Németországban született és semmilyen módon nem kötődik Koszovóhoz, ugyanakkor a koszovói kormány eddig képtelennek bizonyult a mindössze 480 belső menekült áttelepítésére a nagy botrányt kavart mitrovicai ólomszennyezett telepekről. Emellett a biztonsági helyzet sem kielégítő az országban, az etnikai alapú incidensek pedig alig csökkennek.

Hammarberg válaszában elmondta, hogy a működésképtelen koszovói gazdaságot, illetve a menekültek ellentétes szándékát figyelembe véve, maga is aggályosnak találja a visszatelepítéseket, különösen, mivel a kutasított romák egy része éppen az említett ólomszennyezett telepekre kénytelen visszatérni. A főbiztos elmondta, hogy ez ügyben nyílt levélben fordult Angela Merkel német kancellárhoz, melyben arra kérte, hogy Németország fontolja meg a visszatelepítések felfüggesztését és azt csupán önkéntes alapon hajtsa végre.

Hammarberg a civilszervezetekkel kapcsolatban elmondta, hogy mind szakmai felkészültségük, mind pedig a politikától való függetlenségük tekintetében komoly kívánnivalót hagynak maguk után, holott számos emberi jogokkal összefüggő kérdés felvetése és tárgyalása során elemi szükség lenne erős, független és hozzáértő nem kormányzati szervek közbenjárására. A főbiztos egyetértett Járókával abban is, hogy ennek érdekében mind pénzügyi, mind emberi erőforrások tekintetében meg kell erősíteni az érintett szervezeteket. A tárgyaláson jelen volt még Hans Nilsson, az Európai Tanács Főtitkárságának osztályvezetője, Thierry Bechet, az Európai Bizottság Külkapcsolati Főigazgatóságának tanácsadója, valamint Ulrika Lunacek és Cecilia Wikström zöld, illetve liberális EP-képviselők.

Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai ParlamentHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt