HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jogellenesen elkülönítik a cigányokat? - Per indul Győrben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Január 28    Forrás: kisalfold.hu


Ez a cikk archív

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szerint a győri Kossuth Lajos Általános Iskolában jogsértően megkülönböztetik a cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket. Az alapítvány bíróságra vitte az ügyet. Az első forduló szerdán 9 órakor kezdődött a győri Megyei Bíróságon.

Hirdetmény

Mielőtt a perre térnénk: az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány évek óta dolgozik a hazai szegregáció felszámolásáért, azzal a céllal, hogy minden gyermeknek megkaphassa az egyenlő esélyt a minőségi oktatáshoz való hozzáféréshez.

Öt éves jogvédő tevékenysége nyomán eddig a hátrányosabb, keleti régiókban perelte az iskolákat és fenntartóikat a roma gyerekek iskolai elkülönítéséért. Az idei tanévben azonban több eljárás indult a Dunántúlon is, először Kaposváron, most pedig Győrben.

Nem tudtak megegyezni

A győri Kossuth Lajos Általános Iskola 50 százalékos kihasználtsággal működik, hiányos tárgyi feltételekkel, tanulóinak az igazgató és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat szerint is több mint 70 százaléka roma.

"Az önkormányzattal történő, megoldást sürgető találkozó nem járt sikerrel, ezért indította el alapítványunk a jogi eljárást" - mondta a kisalfold.hu-nak Mohácsi Erzsébet, az alapítvány munkatársa.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2008. novemberében keresettel fordult a Győri Bírósághoz

Ebben kérte, hogy állapítsa meg a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő Kossuth Lajos Általános Iskolában a többi városi fenntartású iskolákhoz képest a cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket a nem cigányoktól és halmozottan nem hátrányos helyzetűektől a 2003/2004-es tanévtől - a meglévő rendszer fenntartásával - jogellenesen elkülönítik.

Több ponton is jogsértést emlegetnek

"Az alapítvány azt is kéri, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az önkormányzat az elkülönített cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek alacsonyabb színvonalú oktatást biztosít, ezáltal hátrányosan különbözteti meg, mint a fenntartásában lévő többi, normál általános iskolában" - folytatta Mohácsi Erzsébet.

"Továbbá kéri, hogy kötelezze az önkormányzatot a jogsértés abbahagyására, oly módon, hogy a Kossuth Lajos Általános Iskolába járó cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek a fenntartásában működő többi iskolába történő integrációjával szüntesse meg" - zárta szavait a jogvédő.

"Nemtelen hátba támadás"

A kisalfold.hu kedden elérte Papp Andrást, de a győri Oktatási Iroda vezetője nem kívánta kommentálni az esetet, mivel szerinte "ez nem szakmai, hanem politikai ügy".

Dr. Ottófi Rudolf győri alpolgármester már bőbeszédűbb volt.

"Meggyőződésem, hogy az alapítvány által emlegetett jogi kifogás nem állja meg a helyét. A támadásokat jogtalannak érzem, s egyben úgy gondolom, hogy ez az ügy nemtelen hátba támadás a győri cigányság ellen is, hisz itt most már a Kossuth iskola jövője a tét" - kezdte Ottófi Rudolf.

"Tisztelem annyira a roma kultúrát"

"A Kossuth iskola tanári kara remekül felkészült. Van olyan tanár, aki beszéli a roma nyelvet, s olyan is akad, aki romológia szakon szerzett diplomát az egyetemen. Nem csupán ez mondatja velem, hogy jó szakmai munkát végeznek, de a délutáni tanoda is. Ez a főként uniós pénzeken alapuló projekt pontosan a tanulási nehézségekkel küzdő diákok felzárkóztatását tűzte ki célul" - folytatta a győri alpolgármester.

Arra a kérdésünkre, hogy az alapítvány által jogellenesnek tartott szétválasztás megvalósult-e a Kossuthban, Ottófi Rudolf úgy válaszolt: "a szó klasszikus értelmében szó nincs erről".

Majd hozzátette: "tisztelem annyira a roma kultúrát, hogy az erőszakos, minden észérvet felülíró asszimilációval ne értsek egyet".

Arra a kérdésünkre, hogy az alpolgármester ott lesz-e a szerdai bírósági nyitányon, Ottófi Rudolf azt felelte: "nem, ügyvéd képviseli az önkormányzatot az első tárgyalási napon".

A per szerdán kezdődik a Megyei Bíróságon 9 órakor.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt