HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A vasgyáriak megoldást kerestek: a roma-magyar problémákra, együtt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  miskolc
2008 November 17    Forrás: boon.hu


Ez a cikk archív

Roma-magyar párbeszéd jegyében zajlott a péntek délután a Vasgyárban. A rendezvény résztvevői, romák és nem romák ezúttal együtt keresték a megoldást a nyugodt együttélést akadályozó gondokra. Indulatokban sem volt hiány.

Hirdetmény

A terület önkormányzati képviselője összefogásra szólított fel minden érintettet, mert szerinte ez az egyetlen út a békés jövő felé. Ám nem tagadta azt sem: valami nincs rendben a Vasgyár városrészen. "Az utóbbi időben negatív jeleket tapasztaltunk a roma-magyar együttéléssel kapcsolatban. Változást szeretnénk. Nem mindegy, hogyan ítélnek meg minket."

A rendőrség az iskolát célozza

Az első megszólaló Dudás Péter volt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. Ő abban látja a fő problémát, hogy felnőtt egy olyan generáció, amelynek nem volt megfelelő példaképe. Szerinte sok múlik a szülő mentalitásán, és persze fontos az iskola is. "De ezeket a gyerekeket előbb be kell vinni az iskolába. Már korán észlelni kell a jeleket, mert egy tizenöt-tizenhat éves fiatal esetén már nem könnyű kezelni a problémákat" - hangsúlyozta. Azt tapasztalja, hogy egyre több rablást követnek el fiatalkorúak, és ami a legrosszabb: előfordul, hogy éppen a szülő biztatására. "Programokon, megoldásokon dolgozunk. A rablással, agresszióval foglalkozó brossúrák kiadását tervezzük az iskolák számára, hogy felkészíthessük a tanárokat is" - tájékoztatott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szenvedélybetegség is- cigaretta, alkohol vagy játékszenvedély - fontos befolyásoló tényező. "Ezen kívül újra elindult a rendkívül hatékony ifjúsági őrjárat nevű program, és létrehoztunk az uzsorakamatról szóló falinaptárt is."

Van megoldás!
u
A következő felszólaló Horváth József volt, a Miskolci Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Az est folyamán őt többen bírálták azért, mert szerintük hatékonyabb lenne a munkája, ha - ahelyett, hogy fogadóórán várja a panaszosok jelentkezését - maga is járná a telepeket. Egy sikeres előadóművész pedig úgy kívánja segíteni a roma fiatalok felemelkedését, hogy ingyenes zenei oktatást biztosít majd nekik. A kezdeményezést kitörő taps fogadta.

Egy négy gyermekét nevelő perecesi édesapa elmondta: ő úgy neveli a gyerekeit, hogy hasznos állampolgár legyen majd belőlük. Ehhez azonban az kell, hogy romák és magyarok kölcsönösen alkalmazkodjanak egymáshoz. A résztvevők végig helyeslően bólogattak, míg beszélt. Mindaddig, míg meg nem vádolta a rendszerváltás idején hatalmon lévő politikusokat azzal, hogy "voksokért megvették a romákat." "Tisztelet a kivételnek!" - kiabált közbe egy asszony, akit csak nehezen tudtak csitítani.

Szétvert játszótér ellen összefogás

"Én nem vagyok rasszista!" - kezdett beszélni egy környékbeli hölgy. "De azt kell mondjam: a romák nem foglalkoznak a gyerekeikkel. Sőt, maguk a felnőttek is káromkodnak és semmilyen tiszteletet nem tanúsítanak mások iránt. Nemrég volt még egy játszóterünk. Hova lett?" - tárta szét a kezét. "Mi nem bántunk senkit, ha minket nem bántanak!" - fakadt ki erre valaki más.

Egy másik helyi lakos arra buzdította a "normális életvitelű" romákat, ahogyan ő fogalmazott, hogy fogjanak össze azért, hogy befogadja őket a társadalom. "Mutassuk meg, hogy tudunk dolgozni, tisztességesen élni. Azért, hogy ne vehessenek egy kalap alá minket. De lenne egy kérésem: szeretném, ha több járőr lenne a Vasgyárban." "Azt én is szeretném" - adta meg a választ a vasgyári rendőrőrs parancsnoka.

Kell egy szakma

Most Cseh László önkormányzati képviselő következett, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Polgárőr-szövetség elnök-helyettese, aki maga is úgy vélte, hogy a rendszerváltás legnagyobb vesztesei a romák. "Évek óta szervezek közhasznú munkavégzést" - mondta. "Igenis el kell vállalni minden munkát, semmit sem kell restellni, minden jobb, mint otthon ülni. A fiúknak szakmát kell tanulni, a lányokat pedig legalább háztartástanra oktatni, hogy ne érezzék egyesek jól magukat a szemét tetején, mert ezzel lejáratják a cigányságot! És elérni, hogy ne szüljenek már tizenhárom évesen. Ha pedig nekem annak idején beírt a tanár az ellenőrzőmbe, cidrizett a lábam hazafelé menet, úgy féltem, hogy mit kapok majd apámtól. Ő nem fogta a kabátját, hogy megy, és ad a tanárnak." Kifejtette azt is, hogy mindenkit emberszámba kell venni, és szépen kell beszélni vele, mert az semmibe sem kerül.

Jelen volt a teadélutánon a Regionális Munkaügyi Központ munkatársa is, aki szerint célzott programok létrehozása szükséges azoknak, akik valóban változtatni akarnak. Az Önkormányzattal együttműködve jelenleg is ezen dolgoznak.

Egy vállalkozó a munkaerő-hiányra panaszkodott. "Hiába jókezűek, kreatívak a roma fiatalok. Kiváló sofőr válhatna belőlük, így ők is jól járnának, és nekem sem állnának az autók sofőr híján munka nélkül az udvaron. Józsi, én adok pénzt, de nem Bangó Margitra!" - szólította meg Horváth Józsefet, a Miskolci Roma Kisebbségi Önkormányzat elnökét. "Egyetlen embert nem tudtok nekem adni, hogy beiskoláztassam" - fejezte be. Közben az igazgatónő kitért az iskolások körében riadalmat keltő skinhead-problémára, megnyugtatva a jelen lévő szülőket, hogy már megtették a megfelelő lépéseket. De hangsúlyozta azt is, hogy a hatáskörük csak az iskola kerítéséig terjed. Ha a gyerekek kilógnak, nem tudják megvédeni őket.

Következőként egy cégvezetőként dolgozó, négy diplomás gyermek édesapjaként bemutatkozó roma ember állt föl, aki kifejtette: "Nem a közös pénzből kell fizetni az otthon ülőket, hanem ezt az összeget foglakoztatásra, átképzésre kellene fordítani."

A cél, vagyis egy olyan nemzedék kinevelése, amelyik már helyes útirány felé terelheti a saját gyermekeit, szerinte rövid távon nem elérhető. A negyven-ötvenéves korosztályt már nehéz a padba ültetni, megváltoztatni. A célcsoport mindenképpen a legfiatalabb korosztály.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt