HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Csendes síremlék-avatás a zenészlegendának

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Járóka Sándor
2008 Szeptember 23    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Ifj. Járóka Sándor síremlékének avatására 2008. szeptember 29-én, hétfőn - 14:00 órakor - kerül sor Budapesten, a rákoskeresztúri Új köztemetőben. Az elhunyt családja várja mindenki részvételét, aki szeretné tiszteletét tenni a csendes, zeneszónélküli síremlék-avatáson.

Hirdetmény

Ifj. Járóka Sándor súlyos cukorbetegségben szenvedett; 2004. február 27-én kómába esett, amelyből soha nem tért magához. A család az utolsó percig bízott felépülésében, gyógyításának elősegítése érdekében alapítványt hoztak létre, majd a zenész barátai és a családtagok szervezésében az idén februárban jótékonysági koncertet rendeztek a Művészetek Palotájában. A gondos ápolás ellenére a prímás életének 53. évében 2007. szeptember 18-án meghalt.

ifj. Járóka Sándor 1954. szeptember 30-án született Budapesten, a Józsefvárosban. Apja nyomdokain haladva - aki prímás, zenekarvezető volt - már kilenc éves korától kezdve zenekarokkal lépett fel. Előbb a Kígyósi zeneiskolában, majd hat évig az OSZK Stúdióban, Égerland István zenetanárnál tanult hegedülni, de a Rajkó zenekarnak is növendéke volt.

Édesapjával, Járóka Sándorral, a népművészet mesterével 1971-ben hathetes amerikai koncertkörúton vett részt, majd hazaérve saját zenekart alakított, így mindössze 18 évesen robbant be a cigányzenei életbe.

Zenekarának egymást követő sikerei hatására nemzetközi pályája is magasan ívelt felfelé, számtalan külföldi meghívásnak tett eleget, az Egyesült Államokban, Kanadában, Hollandiában, Németországban és Ausztriában is több hónapos koncertkörutat tartott.

ifj. Járóka Sándor nemcsak a cigányzenében, hanem a tánczenében és a dzsesszben is jeleskedett, a hegedű mellett basszusgitáron is játszott, zeneszerzőként nótákat, csárdásokat, slágereket is komponált, amelyeket ma is gyakran játszanak különféle stílust képviselő zenekarok.

Számos lemezfelvételei közül Apáról fiúra című lemeze aranylemez, míg korábbi feleségével, Bangó Margittal közös lemeze kétszeres platinalemez lett.

A cigánymuzsikusok társadalma, elismerve a prímás tehetségét és személyiségét, úgy látta, hogy a Járóka-dinasztia folytatásaként méltó utódja apjának, idősebb Járóka Sándornak, akit 1973-ban Detroitban prímáskirálynak koronáztak. Az 1985 áprilisában elhunyt legendás zenész helyére lépve ezért 1994-ben, szintén az Egyesült Államokban, a prímások királyává koronázták a cigányzenészek.

ifj. Járóka Sándort idehaza is számos kitüntetéssel jutalmazták, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt