HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Lezárult a nyomozás a képregény-ügyben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Móricka, La Fontaine
2008 Szeptember 04    Forrás: Rovó Attila - Krónika


Ez a cikk archív

Nem bűncselekmény, ha egy vicclapban cigányellenes képregény jelenik meg - így döntött a Nemzeti Nyomozó Iroda, elutasítva Lévai Katalin európai parlamenti képviselő feljelentését. Az ügyet nem vizsgálja az ombudsman, ugyanis nem tartozik a hatáskörébe.

Hirdetmény

Kalapos, bajuszos, lusta, segélyen élő tücskök és szorgos, becsületes, dolgozó hangyák. Ők voltak a főszereplői egy vicclapban egy hónapja megjelent képregénynek. Lévai Katalin MSZP-s Európa parlamenti képviselő akkor feljelentette az újságot. A politikus szerint a rajzok egyértelműen romaellenesek, uszítók, gyűlöletkeltők. A Nemzeti Nyomozó Iroda azonban a feljelentés-kiegészítést bűncselekmény hiányában elutasította. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője részletes indoklást nem közölt.

Lévai Katalin viszont kitart az álláspontja mellett. Azt mondja, nem ő ítélt rosszul. Szerinte a jogszabály és így a rendőrség munkája sem tökéletes.

Lévai Katalin:

- Nyilván mind a kettővel van némi gond, és ez az ítélet azért születhetett meg - gondolom én -, mert nem volt erre egy elég pontosan kidolgozott jogszabály, aminek az alapján ezt meghozhatták volna. Holott ha alaposabban vizsgálnák meg a képeknek a tartalmát, akkor valószínűleg rájöhetnének arra, hogy itt gyűlöletkeltésre alkalmas képeket láttunk.

A politikus azt mondta, nem hagyja ennyiben az ügyet, végiggondolja, hova, milyen jogi fórumokhoz fordulhat.

Megkerestük Szűcs Alfrédot, az újság kiadóját is. Nem zárkózott el a nyilatkozattól, de külföldi elfoglaltságai miatt egyelőre nem tudtunk interjút készíteni vele. Nyilatkozott viszont a botrány kirobbanásakor, egy hónapja.

Szűcs Alfréd:

- Hát én úgy véltem, hogy belefér, és én továbbra is azt mondom, hogy ez a képregény nem rasszista, nem cigányokról szól. Olyan élősködő emberekről van szó benne, akik nyilván nem szeretnek dolgozni, és segélyen élnek. De ha végignézzük ma Magyarországon az építkezéseket, végignézzük a csatornázásokat, mindenhol romák dolgoznak.

A kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő nem vizsgálja a romaellenesnek tartott képregényt.

Kállai Ernő:

- Nem tartozik a hatáskörömbe, olyan értelemben, hogy a kiadó az magáncég. Az ombudsmannak vagy állami intézmények esetében, vagy közszolgáltatók esetében van vizsgálati jogosultsága.

Az ombudsman kérdésünkre azt mondta, addig nem kívánja kommentálni az ügyet, amíg nem ismeri pontosan a feljelentést és a rendőrség indoklását.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt