HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Cigányokat nem szolgálunk ki!" - 600 ezres büntetés a kiírás miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Jászapáti
2007 December 18    Forrás: szoljon.hu


Ez a cikk archív

Hatszázezer forintos bírsággal büntette meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság annak a jászapáti vendéglátóhelynek az üzemeltetőjét, aki "Cigányokat nem szolgálunk ki" feliratú táblát helyezett ki a szórakozóhely ajtajára.

Hirdetmény

Országos nyilvánosságot kapott, amikor tavaly novemberben a jászapáti Urbán Imre, a vendéglátóhely üzemeltetője a pizzéria ajtajára a következő feliratú táblát helyezete ki: "Cigányokat nem szolgálunk ki". Ifj. Farkas Sándor - akit elmondása szerint azért nem szolgáltak ki a vendéglátóhelyen, mert cigány - bejelentést tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH).

Farkas Sándor, aki a cigány kisebbségi önkormányzat külső szakértője, úgy vélte, azzal, hogy őt nem szolgálták ki dohányáruval, nemcsak őt egyedül, hanem a város minden cigány lakosát megsértették.

A "Guri" Pizzéria pultosa korábban elmondta, hogy azt az embert, legyen az cigány vagy magyar, de ha felönt a garatra, nem tud viselkedni, tör, zúz, összehányja a berendezést, azt kiteszik a szórkozóhelyről. Urbán Imre megerősítette, hogy a magyarok között is van olyan, aki tudja, hogy nem mehet be a vendéglátóhelyre, mert korábban zaklatott másokat. Ugyanakkor nagyon sok cigány jár hozzájuk, akikkel semmi baj nincs. Sőt, roma dolgozóm is van - tette hozzá Urbán Imre. A lány nemrég jött vissza dolgozni GYES-ről, nagyon megbízható és elégedett vagyok a munkájával - mondja Imre.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság kivizsgálta az ügyet és hatszázezer forint bírságot szabott ki a vendéglátóhely tulajdonosára. Urbán Imre elmondta, hogy mielőtt a táblát kihelyezte a pizzéria ajtajára a feliratról kikérte a jászapáti őrsparancsnok véleményét, akinek a vendéglős szerint nem volt ellenvetése ezzel kapcsolatban.

Pásztorné Kovács Ágnes a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense elmondta, valóban többször megkereste a pizzéria tulajdonosa az ominózus eset előtt a Jászapáti rendőrőrs parancsnokát. Tanácsot kért, hogy mit tehetne az ellen, hogy rendszeresen összetörik vendéglőjét. Az őrsparancsnok felhívta a figyelmet arra, hogy a rendzavaráskor kell szólni a rendőröknek, hogy a vétkeseket elfoghassák, tetten érhessék.

A rendőrség tájékoztatása szerint azonban ez mindig csak utólag történt meg. Az őrsparancsok egyértelműen cáfolja, hogy beleegyezett volna a "Cigányokat nem szolgálunk ki" felirat kifüggesztéséhez. Inkább azt ajánlotta a pizzéria tulajdonosának, hogy más hatóságoktól kérjen tájékoztatást, mert ez nem a rendőrség hatásköre. A sajtóreferens megjegyezte, hogy a konkrét ügyben nem is indult semmilyen rendőrségi eljárás.

Dr. Szász Adrián, az ügyet vizsgáló Egyenlő Bánásmód Hatóság főreferense érdeklődésünkre elmondta, hogy a vizsgálati eljárás nem erősítette meg a vendéglátóhely tulajdonosának állítását. A rendelkezésre álló információk szerint a rendőrök csak a helyszínen értesültek a tábláról és fel is hívták az üzemeltető figyelmét, hogy távolítsa el a feliratot. A vizsgálat során kiderült, hogy olyan jogsértő cselekedetet követett el a tulajdonos, hogy az általa említettek nem jelentenének enyhítő körülményt - tájékoztatott a hatósági főreferens.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt