HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Újabb cigányellenes tüntetés lesz - ezúttal Kerepesen

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Kerepes, Gárda
2007 December 11    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

Újabb cigányellenes tüntetést tartanak Pest megyében, ezúttal Kerespesen. A fáklyás felvonulást a "békés egymás mellett élésért és gyermekeink biztonságáért" címszó alatt tartja a kormányellenes tüntetések szervezéséről, a rendőri összecsapásokról és a melegfelvonulás elleni fellépéséről elhíresült Magyar Önvédelmi Mozgalom. A helyi cigány önkormányzat tiltakozik a demonstráció megtartása ellen, mivel a tüntetés fő szlogenje "cigányok, kifelé az iskolából!" lesz.

Hirdetmény

A demonstráció szervezői szerint roma családok és szüleik elüldözik és más iskolákba kényszerítik a nem roma kerepesi diákokat, ezért céljuk, hogy "biztosítsák az iskolában folyó oktatási és nevelési munkához a megfelelő körülményeket, a gyermekek békés körülmények közötti tanuláshoz való jogát, a közösségbe beilleszkedni képtelen és az oktatási minimumot teljesíteni képtelen tanulók eltávolítását".

A RomNet információja szerint a demonstráción jelen lesz a Magyar Gárda is, hogy a fekete ruhás, bakancsos szervezet biztosítsa majd a tüntetés "zavartalanságát" A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja vasárnap már tartott egy cigányellenes tüntetést és felvonulást a Pest megyei Tatárszentgyörgyön, és közölték, Szabolcs, Borsod, Nógrád és heves megyébe is "ellátogatnak" a közeljövőben. A tatárszentgyörgyi eseményre annak ellenére került sor, hogy a rendezvényt a település polgármestere, megváltoztatva korábbi álláspontját, a "romabűnözés" és a roma társadalom ellen irányulónak minősítette, s ezért visszavonta a korábbi területfoglalási engedélyt.

Gáspár Tiborné, a kerepesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a RomNetnek kedden azt mondta: már két hete rettegésben élnek a helyi romák, mert folyamatosan arról beszélnek a településen, hogy "jönnek és majd rendet tesznek a romák között". Elmondta azt is, hogy a rendezvényt három héttel ezelőtt, a templomban egy istentisztelet alkalmával hirdették meg először, amit a szülői munkaközösség kérésére rendeztek.

A roma vezető elmondta, hogy megkérték Franka Tibor polgármestert, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg a rendezvényt, de ő válaszra sem méltatta.

A cigányellenes demonstrálók fáklyáikkal átakarnak vonulni a cigánytelepen, csakúgy, mint azt Tatárszentgyörgyön is tervezte a Magyar Gárda. Gáspár Tiborné közlése szerint a rendőrség erre a vonulásra nem adott engedélyt, így csak a kijelölt útvonalon, a polgármesteri hivataltól a futballpályára vonulhatnak, majd a tüntetés után az egyik szervező kocsmájába, a Patkó kocsmába mennek.

A helyi CKÖ elnöke a RomNetnek azt mondta: a helyi iskolába 310 gyerek jár, ebből mintegy 100 cigány, és a roma gyerekek között valóban van 4-5 gyerek, akiknek magatartási problémáik vannak, de véleménye szerint ezért nem az egész közösséget kell büntetni. Megjegyezte, ilyen probléma más település iskolájában is előfordul, de ezért nem szerveznek cigányellenes tüntetést. Hozzátette: a tanári karnak, a szülői munkaközösségnek kell megoldást találni a problémára, és ne a többi, jól tanuló és problémamentes gyereket és családját büntessék az egész cigánysággal együtt. Megjegyezte, eddig békében éltek a cigányok a nem cigányokkal, de mint mondta, a probléma akkor kezdődött, amikor Franka Tibort polgármesterré választották.

Franka Tibor korábban újságíróként tevékenykedett, Csurka Istvánnal, Lovas Istvánnal és Matúz Gáborral a neonáci nézeteiről ismert Magyar Fórum és a radikálisan szélsőjobboldali Demokrata hasábjain publikált. Tavaly ősszel függetlenként, a Fidesz támogatásával indul a polgármesteri választáson, de tavasszal az Országgyűlési választáson a MIÉP-Jobbik Nógrád megyei listáját vezette.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a Rádió C Élesztő című műsorában kedd reggel azt mondta: rendkívüli meghallgatást kértek Sólyom László köztársasági elnöktől a Magyar Gárda megnyilvánulásai miatt, mert a félkatonai szervezet az utóbbi időben már nyíltan félelemkeltést, békétlenséget és állandó szembenállást provokál a magyarországi cigánysággal szemben. Hozzátette: a gárda egyre agresszívabb és szélsőségesebb lépéseivel a békés egymás mellett élést veszélyezteti.

Az OCÖ arra kéri Sólyom Lászlót: "mint minden magyar állampolgárért felelős legfőbb közjogi méltóság vegye észre azt, hogy Magyarországon a Magyar Gárda élenjárásával cigányellenes uszító, fizikai létünket fenyegető akciókat szerveznek, és azt is kérik az államfőtől, hogy "védje meg a Magyar Köztársaság állampolgárait, akik ez esetben a roma kisebbséghez tartoznak".

Kolompár Orbán a műsorban azt mondta: amennyiben a rendőrség tudomásul veszi a pénteki rendezvényt, több száz fős ellentüntetést szerveznek Kerepesen csakúgy, mint azt tették vasárnap Tatárszentgyörgyön. A helyi cigány önkormányzat szerint ez nem jelentene megoldást a problémára, mert mint azt az elnök a RomNetnek elmondta: "a tüntetés után az emberek hazamennek, a probléma pedig ott marad".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestertCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt