HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánygyűlölet - Miért bújnak el a diplomás romák?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, diploma
2007 április 19    Forrás: harmonet.hu


Ez a cikk archív

Az intelligens romák többsége, ha csak teheti, elbújik, nem szívesen vállalja, vagy vallja be származását. Ők ugyanis sokkal jobban érzik azt az erősen fajgyűlölő hangulatot, amivel a magyar emberek körbeveszik a roma kisebbséget - mely egyébként hazánk legnagyobb kisebbségi csoportja is egyben. Diplomás romákat kérdeztünk a mindennapjaikról. Megdöbbentő vallomások.

Hirdetmény

Az első, amit megfigyeltem, az volt hogy minden interjúalanyom a neve elhallgatását kérte, és azt is, hogy ha lehet konkrétan ne írjam le, hogy hol dolgoznak. Volt, akiről a kollégái nem is tudják roma származását, és mindannyian egyöntetűen arról számoltak be: minden nap éri őket megaláztatás, rasszizmus, megkülönböztetés. Lépten nyomon beleütköznek, anélkül, hogy a legkisebb mozdulatukkal is rászolgálnának. Éppen elég annyi, hogy romák, és úgy is néznek ki! Nem azért bujkálnak, mert nincs meg a büszkeségük. Egyszerűen csak elfáradtak a harcban, hogy tíz lépés hátránnyal indulnak minden áldott nap. Még a legegyszerűbb dolgokban - mint a bankügyek, a vásárlás, vagy séta az utcán - is naponta összeütköznek a lenéző tekintetekkel, a faji megkülönböztetéssel. Ez nem a koncentrációs táborok Németországa, és még sárga csillagra sincs szükség. Elég két égő fekete szem.

Győző a műcigány

Gáspár Győzikét szidja a tanár diplomás 27 éves roma férfi. Úgy találja, hogy a romákra, a roma életformára nagyon rossz hatást tesz, hogy az utca embere azt gondolja, minden roma veszekszik, szabados életet él, és tisztázatlan eredetű pénzeket forgat. Elmondja hogy azért hagyta el a tanári pályát, mert folyton kisebbségi osztályok élére akarták kinevezni, mondván, hogy ő jobban szót ért a hasonszőrű gyermekekkel. Egyszerűen elege lett abból, hogy pályafutását diszkriminálták, és jelenleg telefonos értékesítőként kamatoztatja kiváló kommunikációs képességét. Azt mondja, itt nem látják, hogy roma, és így nagyon jó eredményeket tud elérni, kollégái szeretik.

Szoknyás roma csaj - csak tolvaj lehet!

A közel 30 éves művelődésszervező diplomás jogi asszisztens fiatalasszony már többször bejárta a világ számos országát, rendszeresen jár Brüsszelben, mindig hosszú, gondozott hajjal, és egyedileg szabatott hosszú szoknyában. Ez ugyanis a roma nők viselete és ezt meg is tartja, mert fontos számára a hagyomány. Csak idehaza, Magyarországon érzi, hogy a romákat UFO-ként kezelik az emberek. Ha bemegy egy ismeretlen boltba, utána megy a biztonsági őr, éreztetve vele, hogy feltételezi; lopni fog! Ha ügyeit intézi, rendre megpróbálják kijátszani, azt gondolva, hogy nem ismeri a jogait. Mivel kisebbségi jogvédelemmel és jogi témákkal telnek mindennapjai, így gyakran meglepi a hivatalnokokat, akik utána azért haragszanak rá, mert, idézzük: "kimosakodott".

Nem számított rá, hogy egy cigány lesz a főnöke!

A zöld szemű fiún nem is venné észre avatatlan szem, hogy ő is roma, inkább csak a családján látszanak a klasszikus rasszjegyek. Műszaki diplomás, középvezető egy nagy vidéki informatikai cégnél. Ő azt meséli, hogy amikor vállalta származását, a háta mögött suttogni kezdtek a beosztottai, és többen mondták, hogy furcsa nekik hogy itt egy cigány dirigál, sőt olyan is volt, aki szakmai vitában vissza akarta küldeni őt teknőt vájni. Legvisszataszítóbb története egy kisvárosi OTP fiókhoz fűzi, ahol a hölgy szinte szótagolva magyarázta el neki, kissé kiabálva, mit kell tennie és megkérdezte kér-e segítséget az aláíráshoz.

Ezek be vannak kódolva a cigányok ellen!

Két diplomás, több nyelven beszélő, tanácsadással foglalkozó profi vállalkozó 35 éves roma férfi mesél, folyik belőle a szó. Felháborodva sorolja, hogyan ellenőrzik szinte minden vásárlásnál túlzóan és feleslegesen üzleti bankkártyáját, amiről egész egyértelmű, hogy a sajátja. Amikor kiderül róla, hogy vállalkozást vezet, az első kérdés az, hogy színes fémmel kereskedik-e? (Nyilván a cigánynak csak abból lehet pénze!) Elmeséli, hogyan állítják meg rendre a "szabad" határnál és ellenőrzik autóját, amiért keményen megdolgozott. Elmondja, hogy hiába van rajta méregdrága öltöny, a rendőr az utcán két hajléktalannal együtt igazoltatja és lekéri rádión, hogy van-e priusza. (Egyébként nincs.) Panaszolja, hogy külföldi cégekkel tárgyalva soha nem tapasztal megkülönböztetést, míg saját honfitársai rendre megkérdezik, miért beszél olyan jól magyarul (!!!) és mikor kiderül, hogy roma többnyire még csak nem is leplezik csodálkozásukat. Többen ilyekor rákezdik a "De te olyan más vagy" dumát.

Te olyan más vagy ...

A legrosszabb, hogyha egy okos romának elkezdik azt mesélni, hogy a romák egyébként milyenek, (tolvajok, csalók, gazemberek, stb..) és utána kihangsúlyozzák: De te olyan más vagy! - mesél a 29 éves zeneművész férfi, akinek számos lemeze jelent meg már külföldön. Ez olyasmi, mintha Afrikában az éhezőknek elkezdenéd mesélni, mit művelnek a narkós feketék Bronxban. Mi közük van ehhez? Csak mert mindketten azonos bőrszínűek?

Észre sem veszem már ... mondja csöndben, lehajtott fejjel az iménti fiú édesapja. A korral megszokja az ember. A fia azonban nem akarja megszokni, inkább külföldön turnézik, ha csak lehet, hiszen ott senki nem a cigányt látja, csak a nagyszerű művészt.

A csajok ki akarják próbálni, tényleg akkora-e?

Meséli nevetve a 22 éves bölcsészhallgató fiú, aki viccesnek tartja, hogy a lányok a "szexuális PR"-nek felülve azt gondolják, a roma fiúk hatalmas szerszámmal vannak megáldva. Az egyetemen egyébként nem tapasztal különösebb rasszizmust, de az utcán nap, mint nap átéli a megkülönböztetést. A médiában kétféle cigány él - mondja. Az egyik a múlt ezred idilli, táncolós, zenélős, jósolós szabad cigánya, akit körülleng valami buja és szabad erotika, a másik pedig a tolvaj, aki ész nélkül szaporodik és akitől rettegni kell. A lényeg: Mindegyik szélsőséges, mindegyik más. Az egyiket irigyeljük, a másikat cserében gyűlölhetjük. Jól ki van ez találva! Nem az egyetlen, aki arról beszél, kellett már futnia fajgyűlölő csoport elől, s ő is visszautal - talán fiatal kora miatt élénkebb képekkel - az óvodára és általános iskolára, ahol mindennapos volt a megkülönböztetés.

Gyermekeinket a kortársak bántják!

A szülők belenevelik gyermekeikbe a rasszizmust. Az óvodában volt, aki megkérdezte a gyerekemtől, van-e nálunk odahaza fürdőszoba, és szoktunk-e mosdani - meséli majdnem sírva egy 33 éves államigazgatási közalkalmazott roma anyuka. Nálunk a munkahelyen nem érzek megkülönböztetést, rendes kollégákkal dolgozom, de a két gyerekemért megszakad néha a szívem. A múltkor azt kérték a nagyszüleiktől, akik a tradicionális viseletben járnak, hogy ne menjenek értük, mert a többiek csúfolják őket emiatt. A pedagógusok felelőssége csak részleges, a gyerekek otthonról hozzák a fajgyűlöletet. A nagyobbik fiamat már annyiszor vádolták meg lopással, hogy meg sem tudom számolni, pedig sem rászorulva nem vagyunk, sem ilyet nem tennénk senkivel. Attól félek, hogy a fiamba egyenesen beleoltják a magyarok gyűlöletét ezzel az előítélettel, pedig én tényleg nem erre nevelem.

Az értelmiségi romák nem hőzöngenek, nem kiabálnak, egyszerűen bújnak és tűrnek. Naponta annyit tűrnek, amennyinek a felétől egy átlagos önérzetű fehér bőrű - egyébként azonos jogokkal rendelkező! - honfitársa legalább ügyvédért, rendőrért, jogvédőért, panaszkönyvért kezdene kiáltozni, és esélyegyenlőségről kezdene ordítozni. Ez azonban még várat magára. A romák általános gyűlölete inkább fokozódik, mint enyhülne és a diplomások, akik kisebbséget képeznek a kisebbségben, egyre kevésbé akarnak tudnak és mernek integrálódni.

Amit Te tehetsz - tanácsolja vállalkozó interjú alanyom, - hogy az embert látod a bőrszín helyett. Érdemes a tanácsán elgondolkodni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt