HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Solt Ottília-díjat adott át az Oktatási és Kulturális Minisztérium

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 Január 05    Forrás: EBC - RomNet


Ez a cikk archív

Solt Ottília emlékére, a Magyar Köztársaság oktatási és kulturális minisztere a kisebbségi oktatásban, a hátrányos helyzetű tanulók támogatásában, továbbá a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben folytatott kiemelkedő tevékenységért Csirke Ferencnek, Győrik Editnek és Setét Jenőnek Solt Ottília-díjat adományozott. A díjakat Arató Gergely államtitkár adta át.

Hirdetmény

Csirke Ernőnek, a pécsi Apáczai Csere János Gimnázium igazgatójának.

Csirke Ernő a pécsi Apáczai Csere János Gimnáziumban, az elmúlt 15 évben egy olyan modern pedagógiai szemléletű gimnáziumot alakított ki, ahova a régióban az érettségit adó intézmények közül a legtöbb roma családból származó diák járt és jár. Az iskola a halmozottan hátrányos helyzetű roma családból származó gyermekeket integrálta a közösségébe. Csirke Ernő azon túl, hogy segítette a roma családokból származó gyerekek tanulmányi előmenetelét saját iskolájában, többször segítséget nyújtott más intézményeknek. Csirke Ernő a Koma kurátoraként szakmai tanácsaival segítette a kuratóriumot olyan kérdésekben, amelyek az iskola és a család, a tanár és a diák viszonyrendszerét feszegetik.

Győrik Editnek, a Belvárosi Tanoda Alapítvány kuratóriuma elnökének, szakmai alapítójának.

Győrik Edit a 80-as években a Fővárosi Művelődési Központban dolgozott népművelőként. 1990-ben Kiss Benedekné megalapította a Belvárosi Tanoda Alapítványt és irányításával Győrik Editet bízta meg. Vezetésével a Tanoda legfőbb értékei a személyközpontúság és a segítő, támogató attitűd, az egyén tisztelete. Győrik Edit egy olyan csapatot hozott létre és képzett ki, amely képes volt a Tanoda-módszert kimunkálni és folyamatos műhelymunkában az igényekhez alakítani. A Tanoda-módszer lényege, hogy a fiatalok az egyénre szabott tanulás mellett mentális támogatást, személyes segítséget kapnak minden gondjukban, személyiségük alakításában, fejlesztésében. A Tanodában mindezt a segítő párrendszer, az egyéni haladási ütem, a szerződéses rendszer és a stábmunka teszi lehetővé. A Tanoda programját és módszereit az Oktatási Minisztérium alternatív kerettantervként akkreditálta. A Tanodában az évek során egyre több szenvedélybeteg fiatal bukkant fel. Számukra Győrik Edit 2000-ben elindított egy programot. Mára már önálló alapítvánnyá vált a "Megálló Csoport", amely Budapesten a VIII. kerületben rehabilitációs és közösségi házként működik. A Tanoda-módszer elismert, egyetemeken, főiskolákon a pedagógiai tananyag része.

Setét Jenőnek, a Roma Polgárjogi Alapítvány szociális igazgatójának

1989-től résztvevője számos roma önszerveződésnek. Több helyi civil szervezet létrejöttét segítette elő. Szülővárosában Sárospatakon cigány klubot és hagyományőrző együttest működtet. 1992 és 1994 között Budapesten a Józsefvárosi Önkormányzat Segítő Szolgálata szociális munkása, ahol fő feladata az egyéni esetkezelés és a családgondozás volt. Emellett a munkanélküliek számára szervezett átképző tanfolyamot, koordinálta a díjhátralék kezelő programot. 1994-ben szociális munkásként a Józsefvárosi Önkormányzat Cigány Kisebbségi Önálló Csoportjában kulturális és közművelődési feladatokat látott el. 1995-ben és 1996-ban a Fővárosi Szociális Központ és Intézményeinél utcai szociális munkásként fő feladata az utcai segítés és a hajléktalan gondozás volt. 2002-ben kérdező biztosa volt a Kemény István vezette országos cigány kutatásnak. 2004-ben és 2005-ben a SuliNova KHT megbízásából a hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyermekek oktatási integrációs programjának a résztvevője volt. 2005-től az Oktatási Minisztérium megbízásából a települési iskolai szegregációs vizsgálat résztvevője volt, amelynek keretében Sárospatak iskoláit, illetve Zsolnay János szociológussal Budapest IV. kerületét vizsgálta.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt