HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Átadták a 2006-os Kisebbségekért Díjat a Parlamentben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 December 19    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átadta a 2006-os Kisebbségekért Díjakat 14 kitüntetettnek a Parlamentben kedden, a kisebbségek napja alkalmából. Az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin az Országgyűlés elnöke is.

Hirdetmény

Gyurcsány Ferenc a díjátadó ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozta: van valami, ami egyetlen embertől sem vitatható el, az, hogy saját identitását maga válassza.

Mint mondta, a büszkeség és a tolerancia együtt egy élhető világot hoz létre, és mi, magyarok természetesen büszkék vagyunk magyarságunkra. "De azt kell mondjam, hogy ha bántják a szlovákot, azért mert szlovák, akkor azt kell mondanom, hogy szlovák is vagyok. Hogy ha bántják a románt, mert román, akkor román vagyok" - fogalmazott a miniszterelnök.

Véleménye szerint ez egy olyan világ, ahol politikai, kulturális, vallási határok keresztül-kasul szelik egymást, de nem a határok azok, amelyek végül eldöntik, hogy mi emberek milyenek vagyunk, hanem éppen az a képességünk, hogy át tudjuk lépni ezeket a határokat. A határok azok nem csak elválasztani, hanem összekötni is tudnak minket - jegyezte meg.

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke által alapított Kisebbségekért Díjat 1995 óta minden év decemberében adják át olyan hazai és határon túli személyeknek, szervezeteknek, akik a kisebbségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdaság területén.

Az elismerést ebben az évben 14-en kapták meg; Hajdú István és Hevesi József nemzetiségi referensként Bács-Kiskun és Békés megye kisebbségi életében betöltött szerepéért, Karagics Mihály a magyarországi horvát kisebbség érdekében végzett munkájáért, Kasza József a vajdasági magyar közösségért folytatott közéleti tevékenységéért, Kállai Ernő a romák társadalmi integrációja érdekében végzett munkájáért, Moldován Stefánia a hazai örmény közösség képviseletében kifejtetett tevékenységéért.

Kitüntetést kapott Mukics Ferenc és Mukicsné Kozár Mária, a szlovén kisebbség kultúrájának, nyelvének fennmaradásáért folytatott munkájáért, Petrusán György, a magyarországi román kulturális értékek megőrzése érdekében végzett pedagógusi, közéleti tevékenységéért, Rézműves Melinda, a roma kultúra megismertetése érdekében folytatott munkájáért.

Sója Dénes Horvátország egyetlen magyar többségű járásának fejlesztéséért, Varga Ilona az előítéletek ellen küzdő újságírói munkássága miatt, a Kassai Polgári Klub valamint a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága a régióban meghatározó identitásmegőrző tevékenységért részesült a Kisebbségekért Díjban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt