HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Felszámolni az előítéletet - Káli-Horváth Kálmán szerint hosszú távon kell jól dolgozni

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Június 15    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Szeretném hinni, hogy személyemben azoknak a hangja szólal meg a képernyőn, akik a társadalom legelesettebbjei - olvasható Káli-Horváth Kálmán, a Duna Televízió munkatársának önéletrajzában. Az állami gondozottként felnőtt Káli-Horváth Kálmán mára bebizonyította: tehetséggel, szorgalommal az előítéleteket is le lehet győzni.

Hirdetmény

- Kilenc éve dolgozol a Duna Televízióban. Az idáig vezető út elég rögös volt.

- Kétéves koromban kerültem intézetbe - addig az egyik nővérem nevelt, ám az illetékesek úgy gondolták, hogy jobb lesz nekem állami gondozottként. Utólag azt mondom, hogy ez így is van. Először Berkesen voltam, de éltem a tiszadobi gyermekvárosban, majd Nyíregyházán is.

- Ismerted a szüleid?

- Igen, egy-két nyarat otthon töltöttem. Ebből egyre emlékszem hangsúlyosan: akkor tudatosult bennem, hogyan élnek azok a cigányok, akik egy falu szélén, minden lehetőségtől elzárva, egyik napról a másikra tengődnek. Megrázó élmény volt - ám e nélkül nem tudnám hitelesen látni azt a népcsoportot, amelyhez tartozom. Az intézetben "burokban" éltem, teljesen más törvényekkel, más perspektívákkal - bár azok sem voltak rózsásak -, de a mindennapi betevő megvolt. A magyar kultúrán nőttem fel, és a cigány mellett legalább annyira magyarnak is vallom magam, ám valószínűleg komoly identitászavarba kerültem volna, ha az otthoni "élményanyag" kimarad.

- Szobafestőnek tanultál, később porcelánfestői képesítést is szereztél.

- Kényszerből választottam a szobafestői szakmát. Úgy gondoltam, hogy ha már valamit csinálni kell, akkor - a képzőművészeti érdeklődésemből adódóan - talán az ecsethez lehet közöm. Már az első évben éreztem, hogy nekem egészen máshol kellene lennem. Végül Tiszavasváriban, a Vasvári Pál Szakközépiskolában szereztem meg a főiskolai diploma előtt utat nyitó okiratot. Ezt azért hangsúlyozom, mert azóta televíziós szerkesztő-riporteri diplomát szereztem.

- Ez volt az a korszak, amikor versmondói képességed felfedezték?

- Az még Sátoraljaújhelyen történt. A magyartanárom, Juhászné Kurucz Andrea kérte, olvassak verseket az iskolarádióba, amit rögzítettek is. A felvételt visszahallgatva rájöttem, hogy nekem ezt kell csinálni. Attól kezdve már nem volt kérdéses, hogy megvalósítom egyik álmomat, és elindulok a Ki mit tud?-on...

- Ahol 1996-ban második helyezett lettél. Erre figyelt fel Sára Sándor, a Duna Televízió akkori elnöke?

- Nem egészen. Pesten volt egy cigányszínházi kezdeményezés. Erről készült egy videó, amelyet látott Sára Sándor, és behívott egy válogatásra. Hogy azóta itt vagyok, abban neki nagy szerepe van.

- Bemondóként kezdted, később több műsort vezettél, tavaly pedig az esti híradó egyik hírolvasója lettél.

- Nyolc évig voltam bemondó, 2005-től pedig híradót is vezettem. Annak, hogy a Duna TV híradójában műsorvezetőként feltűntem, mindenképpen médiatörténeti jelentősége van - talán európai viszonylatban is. Júniustól sajnos lekerültem a híradó képernyőjéről. Ennek nem örülök, hiszen a híradós megjelenés azért volt létfontosságú, mert általam egy magyarországi cigányt láthattak a napirend meghatározójának szerepében. Úgy is fogalmazhatnék: a cigányság végre műsorkészítőként, nem pedig áldozatként vagy bűnözőként jelent meg a hírműsorokban. Ráadásul főműsoridőben. Azt is tudom, hogy önmagában az identitással nem lehet, nem is szabad érvényesülni:hosszú távon csak az kifizetődő, ha az ember jól csinálja a dolgát. Esetemben adott a szakmai háttér. Emellett tagadhatatlan, hogy híradós szereplésemnek volt egy társadalmi vonzata is. Remélem, hogy 20 év múlva már nem lesz médiaszenzáció, ha egy nemzetiség képviselője híradós műsorvezető lesz. Ehhez önkritikusan hozzá kell tennem, hogy ez csak akkor érhető el, ha a roma és a többségi társadalom érdekképviseleti szervezetei meg tudják tartani a hazai cigányság elitjét a fontos pozíciókban. A nézők egyelőre a Duna II. Autonómia EU-járat című műsorában találkozhatnak velem.

Káli-Horváth Kálmán egy európai roma televízió létrehozásán bábáskodik. A közelmúltban nemzetközi konferenciát tartottak a tévé létrehozásával kapcsolatban, melyet Kállai Katalin, romaügyi főtanácsadó kezdeményezett. A kezdeményezést felkarolta Cselényi László, a Duna TV elnöke: az Autonómia csatorna adhatná a jövendőbeli tévének a műszaki hátterét.

RTVHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt