HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romatelep-felszámolás szociális munkában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Május 25    Forrás: Muhari Judit - Népszava


Ez a cikk archív

Folytatódik a romatelepek felszámolása, miután a program újabb szakaszát hirdette meg a szociális tárca. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kilenc település mellé hamarosan új önkormányzatok csatlakozhatnak, ahol egyedülálló módon szociális munkára épülhet egy közösség felzárkóztatása. A munka azonban nem konfliktusmentes.

Hirdetmény

Unikum, hogy Magyarországon szociális munkára épülhet egy közösség felzárkóztatása - így jellemezte Vecsei Miklós hajléktalanügyi miniszteri biztos, Táska település mentora a roma telepek felszámolásának programját. Elmondta azt is, a jelenlegi kilenc település mellé hamarosan új önkormányzatok csatlakozhatnak, az új programot ugyanis meghirdette a szociális tárca.
 
Elmondta, hogy Táskán mély nyomorban él az a közösség, amelynek segíteni akarnak, tapasztott vesszőházakban, komfort nélküli viskókban, nejlonsátrakban laknak a családok. A mélyszegénységet a kis önkormányzat tehetetlenül nézte. A tavaly meghirdetett pályázaton 55 millió forintot nyertek, amiből megvalósulhat, hogy jövő ilyenkor a telepen élők jobb körülmények között laknak majd, elindul az adósságkezelés is, és már dolgoznak a munkahelyteremtésen.
 
Vecsei Miklós kijelentette azonban azt is, hogy akkor segítenek jól, ha a tágabb környezetet is figyelembe veszik. Az egyik legfontosabb feladat, hogy a fizikai szegregációból ne legyenek a település kiközösítettjei a most még nyomorban élő emberek. A munka nem konfliktusmentes - mondta, de már a faluban lakók is érzik, hogy a programmal ők is nyertek, az együttgondolkodás ugyanis sok új lehetőséget rejt számukra is.

A legutolsó szakaszban vannak a munkálatok - mondta Szentgál mentora. Ohly Éva lapunknak kifejtette, hogy az út- és házépítés mellett az egyik legfontosabbnak azt tartja, hogy a településhez tartozó három elkülönült teleprész közül végre az eddig kimaradó kettőnek - Alsó- és Felső-Gombásnak - is lesz egészséges, iható ivóvize. Felső-Gombáson a víz bevezetése mellett hat házat felújítanak, további kettőt könnyűszerkezetes elemekből építenek fel. A faluból a település-részekhez vezető út jelentős része az elmúlt ősszel már elkészült, a pusztán belüli utat viszont éppen az elmúlt héten fejezték be. A program másik kiemelkedően fontos része a szociális munkás segítségével alakuló foglalkoztatási-képzési elemek építése, ehhez azonban több időre van szükség, ezért ezt a munkát folytatni szeretnék még az év végéig.

Varga András, Tiszabő mentora pedig arról beszélt, hogy az úthálózat fejlesztésére, 440 lakás felújítására, hulladékgazdálkodó építésére és rágcsálóírtásra kaptak pénzt. A munkálatok jól haladnak, bár a tiszai árvíz miatt elmaradtak a tervezett ütemtől. Problémát okoz viszont, hogy a támogatástfeltétele volt a foglalkoztatás bővítése is, a településen élők közül viszont csak nagyon kevesen jelentkeztek a meghirdetett képzésekre, átképzésekre. A többnyire családi pótlékból, segélyből élő családok az árvíz miatt meghirdetett közmunkaprogramban dolgoztak.


Tizenkétezren kerülnek jobb helyzetbe

2005-ben a leghátrányosabb helyzetben lévő 4000 fő alatti kistelepülések pályázhattak a romatelepek felszámolására kiírt programra. Mint lapunkban korábban megírtuk, a pályázaton kilenc kistelepülés önkormányzata nyert támogatást (Uszka, Kisvaszar, Tiszabő, Kerecsend, Dencsháza, Szentgál, Galambok, Hencida, Táska). Az egy településre jutó támogatás 55-90 millió forint között van. A közvetlen kedvezményezettek, azaz a telepen, telepszerű környezetben élők száma négy és félezer, a jelentős településfejlesztési beruházások révén viszont 12 ezren kerülnek jobb helyzetbe.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt