HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Eddig három roma párt jegyeztette be magát jelölő szervezetként az OVB-nél

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Február 21    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Eddig három roma párt jegyeztette be magát jelölő szervezetként az Országos Választási Bizottságnál (OVB), közülük várhatóan kettő tud majd indulni az országgyűlési választáson; több cigány civil szervezet a két nagyobbik parlamenti párt valamelyikét támogatja az áprilisi megmérettetésen.

Hirdetmény

Az OVB január 20 óta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Kolompár Orbán által vezetett MCF Roma Összefogás elnevezésű pártot, a Fávor József nevével fémjelzett Magyarországi Romák Demokratikus Pártját, valamint a Balogh Csaba által létrehozott Liberális Roma Unió Pártot vette nyilvántartásba, míg a Szajkó Béla vezette Magyarországi Roma Összefogás Párt kérelmét elutasította.

Kolompár Orbán vezetése alatt a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) 2002-ben választási együttműködést kötött az akkor még ellenzékben lévő Magyar Szocialista Párttal (MSZP). Az MCF 2005 októberi kongresszusán döntött arról, hogy nem újítja meg a megállapodást a szocialistákkal, és önállóan - MCF Roma Összefogás néven - indul az országgyűlési választáson.

Kolompár Orbán a kongresszuson kijelentette: a parlamenti pártok a romákkal kapcsolatban nem tudták betartani azokat az ígéreteket, amelyeket a korábbi választások alkalmával tettek.

A mintegy 23 ezer tagot tömörítő MCF Roma Összefogás mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet kíván indítani és minden megyében területi listát szeretne állítani. Több mint háromezer önkéntes dolgozik a roma összefogás választási sikerén. Eddig 17 egyéni választókörzetben gyűjtötték össze az induláshoz szükséges számú ajánlószelvényt - tájékoztatta a párt az MTI-t.

Kolompár Orbán szerint a 350 ezer roma szavazattal 5-6 százalékot is elérhetnek a választáson. (A jelenlegi szabályozás szerint Magyarországon öt százalékos a parlamenti küszöb.)

A nemrégiben megalakult Cigány Demokraták Szövetsége (CDSZ) januárban választási együttműködési megállapodást kötött az MCF Roma Összefogással. A megállapodás szerint a CDSZ negyven képviselőjelöltje a párt színeiben indul az országgyűlési választáson.

A CDSZ-t ifj. Bogdán János hozta létre, aki közben lemondott a Lungo Dromban betöltött alelnöki tisztéről és kilépett a szervezetből. Ifj. Bogdán János tavaly nyáron nyílt levélben azt javasolta roma vezetőknek, hogy a cigányságot közösen képviselve, önálló politikai erőként vegyenek részt a választáson.

Fávor József, a Magyarországi Romák Demokratikus Pártjának elnöke az MTI-nek kedden elmondta: jelenleg is gyűjtik az ajánló szelvényeket és tárgyalásokat folytatnak más pártokkal. "Megpróbálunk mindent annak érdekében, hogy önállóan indulhassunk" - fűzte hozzá, de további részletekről nem kívánt beszélni.

A Liberális Roma Unió Párt nem tud egyéni képviselő-jelöltet állítani, kopogtatócédulát még nem gyűjtött - közölte Balogh Csaba, aki úgy fogalmazott: "az volt a célunk, hogy bemutatkozzunk a porondon".

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő elmondta: napokon belül aláírhatják a Fidesz és a Lungo Drom választási együttműködéséről szóló megállapodást, további részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni. A Lungo Dromnak - mint a szervezet 15 éves jubileumi kongresszusán, tavaly novemberben elhangzott - 872 tagszervezete és több mint 25 ezer regisztrált tagja van.

A Roma Polgárjogi Mozgalom a jövő heti országos gyűlésen dönt arról, melyik párttal kíván együttműködni a választáson - közölte a szervezet elnöke, Horváth Aladár.

A Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) továbbra is a szocialistákat támogatja - mondta az MTI-nek Dógi János, a szervezet vezetője, aki egyben az MSZP Cigánytagozatának elnöke is.

A kormányzat cigánypolitikáját az elmúlt időszakban élesen bíráló Roma Polgári Tömörülés (RPT) később dönt a választási együttműködés kérdéséről - közölte Makai István elnök, aki azonban azt valószínűsítette, hogy a Fidesz támogatása mellett döntenek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt