HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Teleki László a Rádió C-ben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Teleki László
2006 Február 01    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A Rádió C műsorvezetője László Bencsik Judit Teleki László romaügyi államtitkárt kérdezte a miniszterelnöki évértékelő beszédről. A műsorban elhangzottakat a RomNet közli olvasóival.

Hirdetmény

Műsorvezető: - A tegnapi miniszterelnöki évértékelő beszédről beszélgetünk a következőkben Teleki László romaügyi államtitkárral is. Jó reggelt kívánok. László Bencsik Judit vagyok.

TELEKI LÁSZLÓ: - Jó reggelt kívánok.

Műsorvezető: - Hát, ha lehet, röviden summázni, mi a véleménye a tegnapi miniszterelnöki beszédről?

TELEKI LÁSZLÓ: - Sok szeretettel köszöntöm a Ráció C hallgatóit. Az a véleményem, hogy végre a parlamentben hangzott el egy olyan évértékelés, egy olyan közegben, ahol lehet vitatkozni és lehet ellentmondani azoknak a programoknak, melyeket miniszterelnök úr felsorolt.

Műsorvezető: - Mert, hogy vitatkozott volna?

TELEKI LÁSZLÓ: - Én azt gondolom, hogy igen. Amikor a nyolc perces viszontválaszok elhangzottak, akkor az egy vita volt. És ezért talán demokratikusabb, mint az amikor meg van rendezve egy évértékelés és ott a saját szimpatizánsait, a saját párttársait hívja meg valaki.

Műsorvezető: - Most Orbán Viktor beszédére céloz.

TELEKI LÁSZLÓ: - Most a Fideszről beszélek pontosan és ott ellentmondást nem tűrő magatartással elmondja, hogy miről van szó, és ott egyöntetűen megpróbálják azt elfogadni, amit mond a párt vezetője. Tehát ezért tartom fontosnak és demokratikus dolognak azt, hogy a parlamenten belüli vita keretében értékeli a miniszterelnök az évet. Ennek azt mondom, hogy jelei vannak.

Műsorvezető: - Nos, ennek örültünk, hogy a parlamentben hangzott el és lehetett vitatkozni. Mik azok a momentumok, aminek még örülhettünk a jövőt tekintve. Mit gondol?

TELEKI LÁSZLÓ: - Nézze, ahogy a miniszterelnök úr is megfogalmazta többek közt azt, hogy nagyon sok előrelépés történt az elmúlt négy évben, közel négy évben. Viszont vannak olyan gondok és problémák, amelyeket mindenképpen kezelni kell. Kiemelte a szegénység kérdését, ami nagymértékben érinti a magyarországi romákat is, hogy csökkent ugyan, de nem lehet eléggé nyugodt a kormányzat, mert azért még százezrek reménytelenségben élnek. Ezek között ott vannak a magyarországi romák is. Tehát itt felsorolt, ha jól emlékszem pontosan, három olyan alternatívát, ami talán minden várakozást felülmúlva lehet segítséget ad a magyarországi romáknak is.

Műsorvezető: - Melyik ez a három alternatíva?

TELEKI LÁSZLÓ: - Hát az egyik az állami és az intézményrendszer átalakítása. Ugye ez mindenképpen nagyon fontos, abból a szempontból, hogy közelebb kell hozni az intézményeket, közintézményeket a romákhoz is. Tudjuk azt, hogy annak ellenére, hogy a családi pótlék alanyi jogúvá vált, ami azt jelenti, hogy nem kell most gyereknevelési támogatásért sorba állni és azért kopogtatni, hogy esetlegesen a polgármesteri hivatal vagy éppen az adott szociális osztály megadja azt a segélyt, ami egyébként járna a jövedelme után a családoknak. Itt nem csak romákról van szó, hanem ezeknek az intézményeknek olyan átalakítása kell, hogy megtörténjen, hogy minél több alanyi jogúvá válás történjen meg annak érdekében, hogy ne a szociális segélyezés legyen az egyetlen alternatívája annak, hogy Magyarországon meg tud valaki élni. Tehát ezt egy nagyon fontos dolognak tartom.

A második az uniós támogatások, ugye a nemzeti fejlesztési terv kettő re gondolt, én úgy gondolom, miniszterelnök úr, amikor is a szegénység kezelés itt a foglalkoztatáson keresztül, a lakhatási helyzetnek a javításán keresztül kívánja a nemzeti fejlesztési terv kettő n belül kezelni. Hát szintén azt gondoljuk, egy nagyon nagy előrelépés lehet. Ismerjük és tudjuk azt, hogy a nemzeti fejlesztési terv milyen elemeket fog tartalmazni, tehát innentől kezdve biztos vagyok abban, hogy ebben szintén nagyon nagy lehetőség lesz. A másik pedig, amit mi is már egyébként elég régóta elindítottunk programot. A tehetségek és a sikereknek a tovább gondolása. Ugye itt a Czinka Panna ösztöndíjra gondolok, amikor is tehetséges gyerekeket külön ösztöndíjba részesítünk azért, mert sikeresek, mert tehetségesek és ezt tovább kell erősíteni. Ez a három tényező többek közt, ami mindenképpen egy előrelépést hozhat a szegény rétegeknek a lecsúszásának a megakadályozásában.

Műsorvezető: - Államtitkár úr, ugye 2002-ben ezt megkérdeztük Kállai Katalin asszonytól is, hogy 2002-ben úgy indultak a választásnak, hogy elhangzott sok-sok ígéret. Na most 2006-ig mit sikerült ebből teljesíteni? Egy-két konkrétumot tud-e nekünk röviden elmondani?

TELEKI LÁSZLÓ: - Természetesen tudok, csak egyetlen egy kérésem van. Tehát nehogy azt érzékelje a rádióhallgató vagy éppen önök, hogy minden rendben van ebben az országban és semmilyen probléma nincs.

Műsorvezető: - Ezt nem hiszem, hogy bárki így gondolja, ezt tudjuk.

TELEKI LÁSZLÓ: - Jó, mert ha mindig csak azt mondjuk, na most akkor csak a pozitívumokat emeljük ki, akkor ez rosszul is üthet ki. Én nagyon szívesen emlegetem, nagyon sokan ezért kritizálnak is, hogy a romaösztöndíjak azok nagyon fontos programcsomagja a magyarországi cigányságnak, mert ugye a számokat kb. már mindenki ismeri. De azért mondom azt, hogy az elmúlt kormányciklusba 270 millió forintot, 280 millió forintot fordítottak a romagyerekek ösztöndíjára, ez 11 ezer romagyereket érintett meg. És 11-12 ezer gyereket pedig elutasítottak forráshiány miatt. Ma pedig arról lehet beszélni, hogy közel 20 ezer romagyereket tudunk támogatni ebben az ösztöndíjba és közel 930 millió forinttal tudjuk támogatni a romagyerekeket. Én azt gondolom, hogy ez mindenképpen siker és látszik az, hogy a középiskolákba, a főiskolákon, egyetemeken sokkal több romatanuló van, mint valaha volt. Ez ebből az egyetlenegy adatból kitűnik, de mondhatnám az útravaló programot is, ami nem kimondottan romákról szól, de oda is beadhatja bárki, aki halmozottan hátrányos helyzetű és biztos van olyan roma , aki oda adja be. De egyetlenegy biztos, ez az adat ez megvan a minisztériumunknál, illetve a Magyarországi Cigányok Közalapítványánál.

A másik nagyon fontos, ami nem csak romákat érint, mert ugye vannak külön célzott és vannak külön olyan programok, amelyek globálisan érinthetik a magyarországi romákat. De még egyet inkább a célzott romaprogramról. A romatelepek felszámolása, a szociális lakhatási integráció. Az ami szintén egy ilyen program, amely nem volt az elmúlt kormányzati ciklusokban, egyikbe sem. Most viszont külön soron szerepel ebben az évben és a tavalyi évben is szerepelt külön soron.

Műsorvezető: - Ez most folyamatban van, ugye államtitkár úr? Ez a telepfelszámolás.

TELEKI LÁSZLÓ: - Hát természetesen folyamatban van. Tehát kilenc telepen elkezdődött az a modell program, amelyet ebben a kormányzati ciklusban tudtunk elkezdeni és ebben az évben tovább folytatjuk, mint ismeretes, ebbe az évbe is költségvetést kaptunk erre a programra, tehát tovább fogjuk folytatni a cigánytelepek felszámolását. A lakhatási integráció. De ugyanilyen, akkor még mennék tovább, hogy általánosságban is mondjak néhány dolgot, ami számomra nagyon fontos. Példáu. az óvodákba a rászorultaknak a térítésmentesség bevezetése a rászorultaknak. Azt gondolom, hogy szintén egy nagyon-nagyon fontos dolog, mert 2003-tól van bevezetve ez az intézményi rendszer. 2003-tól érzékelhetően megemelkedtek például a romagyerekek száma az óvodai ellátásba, három éves kortól, mintegy 20-25%-kal. Tehát innentől kezdve önmagáért beszél, hogy nem kell kiszámolnia annak a romacsaládnak, aki esetlegesen három éves korban óvodába akarja vinni gyerekét, mert csak ennyi pénze van és a többit pedig a rezsire kell költeni vagy éppen az önkormányzati bérlakásnak a kifizetését kell abból kifizetnie, abból a segélyből, amit kapott, hanem az óvodába tudja vinni gyerekét és bizony ott tud integrálódni. A másik 2006-ba bölcsődékbe is térítésmentessé vált a rászorultaknak a bölcsődei étkeztetés. Tovább mennék, első osztálytól negyedik osztályig szintén a rászorultaknak ingyenessé vált az étkeztetés. Az ingyenes tankönyv, tehát ezek mind arról tanúskodnak, hogy nem frázisokat mondunk, mint ahogy önök előtt is ott vannak a különböző törvények, bele lehet lapozni és lehet összehasonlítást tenni, hogy mi is történt az elmúlt kormányzati ciklusba és mi történt ebben a kormányzati ciklusban.

Műsorvezető: - Bocsásson meg, csak hogy ne vesszünk el a részletekben, hát az hogy indultak programok, ahhoz nem fér kétség, hát hogy ennek a minőségével, mennyiségével vagy az anyagi hátterével mennyire lehetnek elégedettek az érintettek, ez már egy más kérdés.

TELEKI LÁSZLÓ: - Egyetértek önnel teljes mértékben.

Műsorvezető: - És ez gondolom kapcsolódik ahhoz, hogy amit az államtitkár úr is mondott az interjú elején, hogy vannak hiányosságok. És van még mit bepótolni, gondolom.

TELEKI LÁSZLÓ: - Így van pontosan. A probléma súlyossága az tudjuk, hogy elég nagy. Sőt, nagyon nagy. Akár a foglalkoztatásban, akár az egészségügybe, akár a lakhatás kérdésében. Persze sokkal több pénzt kell rááldozni, sokkal többet kell majd rááldoznunk, de elindultak olyan folyamatok, amelyek alapot raktak le és modelleket raktak le és ezért mondtam azt, hogy nem voltak ilyenek, nem tudták mérni, hogy mennyi pénz kell hozzá, mi az a forrás, ami szükséges ehhez, mi az a technológia, ami egy-egy ilyen programhoz szükséges. Tehát ebbe mindenképpen én azt gondolom, hogy ezért van előrelépés. De tudjuk azt, hogy a források, a Nemzeti Fejlesztés Terv, amiről már említést tettem, azok mindenképpen egy olyan pénzügyi kondíciót teremthetnek ezekhez a programokhoz, amelyek megvalósításában segítenek mindenképpen, mert itt az alapok megvannak, ott pedig a nagyobb pénzügyi kondíciók hozzárendelésével lehet igazi eredményeket és látható eredményeket elérni.

Műsorvezető: - Világos. Tulajdonképpen mi nagyon hosszasan lehetne erről beszélgetni, hogy ha az idő keret nem szorítana minket. Egyetlen dolgot szeretnék kérdezni itt a végén. Ugyebár az már egy közszáj, hogy a rendszerváltás legnagyobb vesztesei a romák és az is köztudott, hogy számos ilyen neuralgikus terület van. Akár országos szinten, akár a romákat tekintve. Ahogy ön is említette az egészségügy, a lecsúszó térségek általánossá, tehát általánosan véve a szegénység, akár a romák, akár a nem romák helyzetét nézve. A jövő t tekintve van-e valamiféle a romák problémájában egy prioritás megfogalmazva vagy próbálnak minden területen javítani? Tehát mi ebben a koncepció?

TELEKI LÁSZLÓ: - A miniszterelnök úrnak az évértékelésében ugye lehetett látni azt, hogy külön nem emelt ki csoportokat, viszont minden területet érintett és amikor ő kezdte a beszédjét, akkor pontosan azt mondta, hogy 1990 és 2000 közötti korszak a rendszerváltás veszteseinek a helyzetét kell megoldania, mert ugye rengeteg ígéret történt, viszont a teljesítés nem történt minden esetben meg.

Műsorvezető: - Az ígéretekkel pedig, bocsánat, tényleg az a baj, hogy az ember hallja az ígéreteket, és akkor a csalódás az még, hogy úgy mondjam, nagyobb.

TELEKI LÁSZLÓ: - Igen, még nagyobb, tehát ezért is örülök annak, hogy miniszterelnök úr azt mondta, hogy ezt helyre kell tenni és nem ígérgetni kell 14. havi nyugdíjat és nem ígérgetni kell 100%-os munkahely teremtést, mert tudjuk ez az utóbbi pl. közgazdaságilag lehetetlen. Tehát lehetetlen egy jóléti államban is az, hogy tejes munkanélküliség, el lehet...

Műsorvezető: - Akkor maradjunk a lehetségeseknél.

TELEKI LÁSZLÓ: - A lehetségeseknél én azt gondolom, hogy az, hogy minél több embert be kell vinni például a regiszterekbe, a munkaügyi regiszterekbe, annak érdekébe, hogy a munkaügyi központok, akár a továbbképzésüket, akár az átképzésüket, akár a foglalkoztatásukat tudják segíteni. Amennyiben nem mennek be, és ebbe a helyi önkormányzatoknak, helyi civilszervezteknek nagyon nagy felelősségük van a kormányzat mellett, hogy igenis regisztráltassák magukat, igenis menjenek be a munkaügyi központokba, mert akkor egy olyan adattárba vannak, ahonnan lehet segítséget kérni és várni. De amennyiben a feketemunka, amennyiben a kiszolgáltatottság, akkor abban az esetben nagyon nehezen lehet nyomon követni egy-egy munkanélkülinek a sorsát, csak akkor amikor olyan krízishelyzetekbe vannak, amikor már kórházba került és nincsen társadalombiztosítása, amikor nyugdíj előtt van és nincsen nyugdíjbiztosítása. Tehát ezekért fontos mindenkinek összefogni és ha úgy tetszik, akkor ebben egy összefogást kell elindítani. Érezzük azt, hogy a foglalkoztatás ott kezdődik, hogy a regisztráció megtörténik a munkanélkülieknél.

Műsorvezető: - Bizonyára, hogy rengeteg tennivaló van még ezzel kapcsolatban is, hogy feketemunka, nagyon sok romacsalád él meg ebből. Egyik napról a másikra. Bizonyára, hogy az államtitkár úr is tudja. De ennek a problémának is kellene egy megfelelő megoldás, de ez már a jövő titka. Azt gondolom.

TELEKI LÁSZLÓ: - Én meg azt mondom, hogy ez a titok kb. meg lett oldva, hogy ha még van egy fél percem, hogy a kék könyvnek a bevezetésével, a munkavállalói kék könyvnek a bevezetésével. Nagyon sok mindent meg lehet oldani, mert tudjuk azt, hogy ez annak, aki kiváltja, vagy éppen aki ki szeretné váltani nem kerül semmibe. Viszont akkor, hogy ha egy alkalmi munkavállalás történik, a munkaadó beleragasztja azt a bélyegmennyiséget, amit kell, akkor onnantól kezdve a társadalombiztosítása és a nyugdíjellátása biztosított. Higgyék el nekem, hogy ebbe van újra közös szerepünk, hogy ezeket a dolgokat, amelyet a kormányzat meghoz és azok az intézkedések, amelyek a jóléti rendszer irányába el tudják vinni az embereket, össze kellene fognunk annak az érdekébe, hogy minél többen mondják el a kisebbségi önkormányzatokba, civilszervezetekbe, a települési önkormányzatoknál, hogy vannak ezek a lehetőségek. Már adottak ezek a lehetőségek, mert akkor lehet igazi eredményeket elérni, hogy ha ezt azok az emberek látják, akikről szólnak ezek a törvények.

Műsorvezető: - Ami a közös szerepet és az összefogást illeti, ez gyakorlatilag, hogy úgy mondjam, párt-független és azért az feltűnt nekem, hogy mind a két évértékelő beszédben Orbán Viktoréban és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökében is elhangzott a szolidaritás, ez pedig azt hiszem, hogy ráférne különösképpen, annak a fényében, hogy ugye beszéltünk itt az imént egy felmérésről, ami szerint a középiskolás diákok által leginkább elutasított kisebbség a mai napig is a cigányság. égy hogy ezen a területen is van tennivaló. Teleki László államtitkár úrnak köszönjük szépen a tájékoztatást.

TELEKI LÁSZLÓ: - Nagyon szépen köszönöm én is a lehetőséget.

Műsorvezető: - Sok sikert kívánunk és viszonthallásra.



Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművét

  • Nagylóci remények

  • Elment a roma holokauszt egyik utolsó túlélője



CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?














KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar



    Phiren Amenca



    Parno Graszt