HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Becsapott és meggyalázott cigányság - zárt kápolna fogadta a romákat Csatkán

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kereszt, csatka
2005 Szeptember 14    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

Felháborodását fejezte ki egy kisebbségi önkormányzati képviselő a RomNetnek írott levelében, amiért a csatkai búcsún zárva találták az egy éve építettett roma kápolnát. "Elszomorító volt látni azt, hogy az alig egy éves kápolna máris romos, a tető beázik, nem javították ki a tavalyi építkezés óta" - fogalmazott a levélíró. A Kalányos József névvel aláírt levélíró úgy véli: az Országos Cigány Önkormányzat képviselői "meggyalázták és becsapták a cigányokat" azzal a kijelentéssel, hogy a kápolna már készen van, csak apróbb javításokra van szükség.

Hirdetmény

"Az OCÖ elnökei meggyalázták azt a szentkeresztet is, amit II. János Pál pápa áldott meg Rómába, és amit az egész magyarországi cigányságnak ereklyeként kellene tisztelnie. Minden jóérzésű cigány és nemcigány ember felháborodott ahogy az egyéves kápolna most jelenleg áll, és azért, hogy isten háza, a cigányok háza be van zárva az imádkozni akarók előtt" - húzta alá a levélíró. Kalányos József hozzátette azt is: "azok az emberek, akik elvállalták azt, hogy templomot építenek a cigányoknak a legnagyobb búcsúhelyen, meggyalázták és becsapták az országot, és ami a legnagyobb bűn, az istent is becsapták a sok hazugságukkal, mert ugyanis minden újságnak azt mondták, hogy a kápolna már készen van, és tavaly amikor átadták, megígérték, hogy mindig nyitva lesz az emberek előtt."

A RomNethez eljuttatott levél írója sérelmezte azt is, hogy az OCÖ elnökhelyettese annak ellenére, hogy ott volt a csatkai búcsún, nem volt hajlandó kinyitni a kápolna ajtaját, és "ezzel elvette azt a hitet is a cigányoktól, amit az országos képviseletébe fektettek."

Az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese, Balog József a RomNetnek elmondta: a kápolnán még apróbb utómunkálatokat kell elvégezni.

"A kápolna befejezéséhez szükséges forrásokat az OCÖ közgyűlésének kell biztosítania, hiszen minden további beruházáshoz a képviselőtestület felhatalmazása, döntése szükséges; erről egyszemélyben senki nem határozhat." - jelentette ki. A RomNet kérdésére, hogy a búcsú alkalmával miért volt zárva a kápolna ajtaja, azt a választ adta: "könnyen lehet, hogy a szervezők hibát követtek el, de az OCÖ az ez évi búcsú szervezésében nem vett részt."

A kápolna-építés kivitelezője a RomNetnek azt mondta: eddig közel 8 millió forintot fordított az országos önkormányzat a kápolna építésére, és mintegy 4,5 millió forintra van szükség annak végleges befejezésére. Azt, hogy a tető beázna, határozottan cáfolta.

A cigányság csatkai zarándok kápolnájának felépítéséről múlt év februárban határozott az OCÖ közgyűlése. A céljuk az volt, hogy a Vatikánban, 2003. november 19-én, II. János Pál Pápa által megáldott, faragott feszületet méltó környezetben helyezzék el, és azt a hívők bármikor láthassák. 2004. május 31-én, Pünkösd hétfőn, a Keresztes Szilárd hajdúdorogi-görög katolikus megyéspüspök által celebrált misét követően átadták Németh József csatkai plébánosnak - a már azóta elhunyt - pápa által megszentelt feszületet. A szentatya által megszentelt feszület bejárta az ország 19 megyéjét, és egy-egy hétig volt a különböző megyeszékhelyeken, városokban, ahol mise keretében mutatták be a hívőknek.

A kápolna alapkövét múlt év Pünkösdkor Lévai Katalin akkori esélyegyenlőségi miniszter, Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke, valamint Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke közösen helyezte el. Az OCÖ felhívással fordult az ország roma vállalkozóihoz, civil szervezeteihez és a cigány kisebbségi önkormányzatokhoz, hogy anyagi támogatásukkal járuljanak hozzá a kezdeményezés sikeréhez. A katolikus egyház képviselői is támogatásukról biztosították az országos önkormányzat kezdeményezését, és kijelentették: hozzá kívánnak járulni a kápolna építés sikeréhez.

A RomNet információja szerint a kápolna építésére mindössze egyetlen jelentős támogatás érkezett, az is a római zarándokút főszervezőjétől, aki az ablakokat és az ajtót vásárolta meg. Az e célra nyitott bankszámlára is mindössze néhány száz ezer forint érkezett. A kápolnát múlt év szeptember 6-án, a Mária napi búcsún Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel.

A kápolna legutóbb II. János Pál pápa halálakor volt nyitva a zarándokok és a romák előtt, amikor az elhunyt egyházfő lelki üdvéért imádkoztak a hívők.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt