HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A romatelep-botrány tovább gyűrűzik

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Augusztus 12    Forrás: Dunántúli Napló


Ez a cikk archív

Kisvaszar - Mint azt már korábban megírtuk, a roma telepek felszámolására kiírt országos pályázat során 87,5 milliót nyert a falu. Az elosztás módja azonban botrányt kavart. A lakók panaszos levelet írtak a miniszterelnöknek.

Hirdetmény

támogatásból kilenc roma család kap új házat, huszonöt pedig különböző nagyságú felújítási pénzben részesül a faluban. Az elosztás arányait és azt, hogy többen kimaradtak az egészből, lakosság egy része felháborodással vette tudomásul, s újrafelosztást követel. Különösen azt sérelmezik, hogy a romapénzből hétmillió forint jut a polgármester asszony, Kovács Mónika német állampolgárságú élettársa tulajdonában lévő ház felújítására, amelyet aztán a falu közcélokra bérel. Azt mondják az emberek, köszönik, de elsősorban emberhez méltó hajlékra lenne szükségük.

A német úr, Günter Löffler a felháborodásra reagálva levelet írt "Minden kisvaszari lakosnak!" címmel, amelyben kifejti, hogy az ellenséges hangulatnak köszönhetően nem szervezi és nem finanszírozza az augusztusra tervezett gyermeknapot, továbbá a falunak szánt ötmillió forint adománytól is eltekint.

A polgármester, Kovács Mónika kintjártunkkor két megyei roma vezető jelenlétében hangsúlyozta, hogy az igények felmérését a testület megbízásából egyedül végezte, és a döntést a pénzek felosztásáról is egyszemélyben hozta, erre pedig még büszke is. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem vett igénybe szakértőket az épületek állagának és a felújítás mértékének megállapítására, ellentmondásos választ adott. Először azt, hogy ő minden egyes épületet és igényt jól ismert, majd azt, hogy vannak építész által elkészített felmérések: ilyeneket azonban nem tudott felmutatni.

Jellemző a szakszerűtlen felmérésekre, hogy néhány napja kidőlt a négygyerekes Orsós Lajos Móricz utcai házának fala. Azé a házé, amelyre a huszonöt felújításra szoruló közül a legkevesebb pénzt, kétszázegyezer forintot ítélt meg a polgármester. A település lakói panaszos levelet írtak a miniszterelnöknek.

 

Nem fogadja el az egyszemélyes döntést

- Egyszemélyes döntést ilyen fontos ügyben, 87 millió forint elosztásáról, nem lett volna szabad hoznia a polgármesternek - mondja Hegedűs István, az egyik megyei roma szervezet, a Lungo Drom elnöke. - Mindenképpen ki kellett volna kérni független szakértői testület véleményét, a házakról pontos műszaki felmérést készíttetni, s akkor nem fordulhatna elő, hogy egyes épületekre, amelyeket az összedőlés fenyeget, olyan alacsony összeget szán, amelyből csupán egészségügyi meszelésre telik. Nem etikus, hogy a polgármester megversenyeztette a szegénységet.

A polgármester egyelőre elzárkózik a nyilatkozattól

Kovács Mónikát meg szerettük volna szólaltatni, de az egyeztetésre elküldött anyagot nem fogadta el. Válaszlevelében nyilatkozat közzé tételét kérte, amelyben megemlíti, hogy e cikk íróját meghívja egy olyan találkozóra, ahol jelen lesz mind a harmincnégy érintett család és azok, akik a programban részt vesznek, mert szeretne "tiszta képet nyújtani minden olvasónak".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt